UPDATE Greva profesorilor continuă, în ciuda nemulţumirilor părinţilor. Sindicate: Nu putem vorbi de compromis

facebook/ sindicat eudcatie spiru haret
facebook/ sindicat eudcatie spiru haret

UPDATE ORA 10:44

Președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, la Digi24, că „momentan, mesajul este că greva va continua”, deoarece cei 300.000 de angajați care protestează nu pot accepta un compromis.

„Este Ziua Învățătorului și aș vrea pe această cale să le urez La mulți ani tuturor colegilor mei, cei care merită atât de mult și li se dă atât de puțin. Colegii vor decide ce vor face de mâine. Indiferent dacă vor continuă greva sau că vor reveni la școală, ei merită tot respectul nostru. Momentan mesajul este că greva va continua. Doar colegii noștri pot decide cu totul și cu totul altceva. Elevii să aibă încredere în dascălii lor. În permanență ne-am gândit și ne vom gândit tot la ei. Nu putem vorbi de compromis atunci când vorbim de viețile a peste 300.000 de colegi de-ai noștri. Cred că guvernul ar trebui să facă compromisul, politicienii noștri, în sensul în care renunță la orgolii și la supărări și vin și iau o decizie care ar trebui să fie importantă pentru toți din învățământ.

Politicienii noștri evita să își asume decizii radicale privind finanțarea sistemului de învățământ, de asta și credibilitatea lor este scăzută. Colegii noștri au arătată că au de ce să facă grevă. Atâta timp cât printr-un act normativ nu s-a stipulat acel reper important legat de salariului debutantului cu studii superioare și nu putem vorbi de o grilă de salarizare care să fie prinsă într-un act normativ și cu cât mai puțin etape de punere în aplicare, este clar că nu ne-am atins ceea ce am solicitat. Unii se gândesc la vacanțele lor, noi ne gândim la ce se va întâmplă cu învățământul mai departe”, a declarat Marius Nistor.

Ştire iniţială

Greva generală a profesorilor va continua și marți, după minivacanța de Rusalii. Părinții elevilor din clasele terminale au inițiat o petiție online pentru ca examenele naționale să aibă loc la datele fixate. „Copiii noștri nu sunt monedă de schimb“, atrag atenția aceștia.

Ordonanța aprobată joi de Guvern în urma ședinței extraordinare nu a fost de natură să închidă conflictul de muncă din Educație. Cele două mari federații din învățământul preuniversitar – FSLI și FSE „Spiru Haret”– au anunțat duminică, 4 iunie, că greva va continua. Unul dintre motive este lipsa de încredere în autorități că sumele și măsurile convenite vor fi și aplicate, spun reprezentanții sindicali. Reamintim că Guvernul a oferit profesorilor 1.000 de lei brut la salariu și 400 de lei pentru personalul nedidactic, începând cu 1 iunie, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

De unde vine nemulţumirea sindicatelor

În numele salariaților, liderii de sindicat au cerut autorităților să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea învățământului preuniversitar și care nu a fost introdus în ordonanța de joi, care prevedea ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se facă progresiv, în funcție de studii, vechime, grad didactic și funcția ocupată. „Această atitudine a Guvernului este interpretată de angajați ca o neasumare de a aplica acest principiu în noua lege a salarizării”, au explicat sindicatele. d

Profesorii sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Sindicaliștii se tem că în situația în care vor face un pas înapoi, odată încheiată greva autoritățile vor reveni la vechile obiceiuri, adică „vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”.

Sindicaliștii mai spun că articolul din Legea educației potrivit căruia se alocă 6% din PIB pentru Educație este prorogat de mai bine de 10 ani și că au informații că Guvernul are de gând să proroge și articolul din Legea învățământului preuniversitar care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din bugetul consolidat, de la 1 ianuarie 2024, întrucât „nu sunt bani”.

Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”, este apelul sindicatelor către liderii politici, informează adevarul.ro.

Ce spun părinţii

În războiul încrucișat între sindicate și autorități, elevii sunt prinși la mijloc. Rețelele de socializare s-au umplut de mesaje prin care unii părinți vor amânarea examenelor sau repetarea anului școlar, precum şi cu opinii contrare, ale părinților elevilor din clasele terminale, respectiv a VIII-a și a XII-a, care au de susținut în această lună examene naționale. Aceştia din urmă au inițiat o petiție online în care cer menținerea datelor deja fixate. Documentul specifică faptul că părinții respectă dreptul profesorilor la grevă, dar cer susținerea examenelor la datele stabilite de Ministerul Educației. „Vă rugăm, spuneți stop șantajului emoțional. Nu folosiți elevii ca monedă de schimb!”, se arată în petiția lansată.

Iulian Cristache, președintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, subliniază că „în acest moment, copiii devin o monedă de negociere”: „Cei care, cel puțin la nivel declarativ, spuneți că doriți chiar și amânarea anului școlar, vă recomand ca în semn de solidaritate cu profesorii să vă lăsați «repetenți» copiii un an de zile. Să vedem câți elevi vă vor asculta. Vă hrăniți cu manipulări? Chiar vreți să vă cred că sunteți în stare să pierdeți un an din viața copiilor? În acest moment, copiii devin monedă de negociere, e foarte ușor de văzut. Nimeni nu spune că salarizarea dvs. este una corespunzătoare. Nimeni! Cu toții vrem să avem profesori mulțumiți și demni, dar nu pe spatele copiilor noștri”, a scris Cristache pe Facebook.

Greva generală a profesorilor a început luni, 22 mai, după mai multe acțiuni sindicale autorizate, dar lipsite de orice efect. Totodată, înscrierea la examenul de maturitate are loc între 29 mai și 9 iunie, potrivit acelndarului deja stabilit, în timp ce înscrierea la Evaluarea Națională are loc între 6 și 9 iunie și se face automat, de către secretariatele școlilor. Probele orale la Bac, sesiunea iunie-iulie, încep, teoretic, pe 12 iunie, iar primul examen scris la Evaluarea Naţională este programat pentru 19 iunie.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: