Bogdan Stoica: Lecția moldovenească

Bogdan Stoica

Nu s-a făcut mare caz pe știrea asta, dar mie mi se pare importantă: majoritatea cetățenilor moldoveni se pronunță pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit sondajului, peste 57% dintre moldoveni ar vota pentru aderare, în timp ce doar 32,8% ar vota împotriva acestei măsuri. În ceea ce privește însă aderarea Moldovei la alianța militară NATO, doar 31% au spus că sunt „pentru”, în timp ce împotrivă au fost peste 56%.

Mie mi se pare o veste extraordinar de bună. România, în anii 90, avea procente mai proaste. Este limpede că moldovenii gândesc cum gândesc pentru că informațiile lor despre Uniunea Europeană sunt puține, iar cele despre NATO – covârșite de propaganda rusă. Sincer, la cât de nasol a funcționat Uniunea de la pandemie încoace, cu eșec după eșec, crescând singură numărul de critici și de eurosceptici, credeam că sub 10% din moldovenii vor fi pro. Cât despre NATO, care iese tăvălit rău din eșecul sprijinirii Ucrainei, să zică „mulțumesc” că unul din trei moldoveni îl consideră un bloc militar puternic, apt să protejeze Moldova.

Nici nu pomenesc aici despre populația rusă din Moldova, cu care, din păcate, nimeni nu-și bate capul să dezvolte o relație de comunicare și de încredere. Pâi dacă avem noi, în anii 90, peste 30 la sută din populație rusă, nici azi n-am fi fost în UE, ca să nu mai zic de NATO.

Poate că n-ar fi rău să ne uităm mai des la ce gândesc moldovenii. Pentru că o ducem bine la multe capitole, nu mai apreciem niște lucruri pe care ei nu le au. Ar fi un exercițiu de modestie națională. Ca atunci când te vaiți că ai avut o zi proastă la biroul tău unde ești bine plătit, și pe urmă începe vecinul tău să-ți explice cum trăiește o lună de zile cu salariul minim pe economie.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: