Iranul a lansat peste 300 de rachete şi drone asupra Israelului. Temerile în legătură cu un conflict mai amplu cresc

Sursa foto: The Times of Israel

Atacurile Iranului asupra Israelului de sâmbătă seară, lansate ca răspuns la un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, sporesc ameninţarea unui conflict regional mai amplu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a subliniat că atacul a fost un eşec, a promis că ţara sa va obţine victoria după ce armata israeliană a doborât aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran, într-o escaladare bruscă a conflictului din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Sirenele au răsunat, s-au auzit sunete de arme grele şi bubuituri îndepărtate, presa locală spunând că a fost vorba de interceptări aeriene ale dronelor explozive. Autorităţile au declarat că o fetiţă de 7 ani a fost grav rănită şi o bază a armatei a suferit avarii minore, dar consecinţele amplului atac s-au limitat aici.

„Am interceptat, am respins, împreună vom învinge”, a postat Netanyahu pe X.

Armata israeliană a declarat că au fost doborâte peste 99% dintre dronele şi rachetele iraniene şi că discută opţiunile de răspuns.

Postul de televiziune israelian Canal 12 a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că va exista un „răspuns semnificativ” la acest atac.

IRANUL S-A BAZAT PE ALIAŢII DIN REGIUNE

Iranul s-a bazat pe susţinătorii săi din întreaga regiune pentru a ataca ţinte israeliene şi americane. Războiul din Fâşia Gaza, pe care Israelul a invadat-o după atacul de la 7 octombrie al Hamas – mişcare palestiniană susţinută de Iran – a amplificat tensiunile în regiune, extinzându-se pe fronturile cu Libanul şi Siria şi atrăgând tiruri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor israeliene de la distanţe atât de mari precum Yemen şi Irak. Iar războiul din Fâşia Gaza nu dă semne de relaxare în ciuda numeroaselor eforturi de mediere.

Cel mai puternic aliat al Iranului în regiune, gruparea şiită libaneză Hezbollah – care a avut schimburi de tiruri zilnice cu Israelul de la începutul războiului din Gaza – a declarat duminică dimineaţa că a tras rachete asupra unei baze israeliene.

Drone ar fi fost, de asemenea, lansate împotriva Israelului de către gruparea Houthi din Yemen, aliată cu Iranul, care a atacat rutele de navigaţie din jurul Mării Roşii pentru a-şi arăta solidaritatea cu Hamas.

Aceste confruntări ameninţă acum să se transforme într-un conflict deschis direct care să opună Iranul şi aliaţii săi regionali Israelului şi principalului său susţinător, Statele Unite.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL