UPDATE 15:40
O geantă suspectă a fost găsită la Romexpo. Autoritățile au intervenit și fac verificări.
UPDATE 15:10
Echipa PS News prezentă la Romexpo, la Congresul PPE, a stat de vorbă cu fostul premier al României, Theodor Stolojan.
UPDATE 14:00
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis joi că votul dat astăzi pentru Ursula von der Leyen, la Bucureşti, e un vot pentru o Europă mai puternică şi mai unită, o Europă în care România se poate dezvolta şi în care românii sunt respectaţi. Congresul Partidului Popular European a decis ca Ursula von der Leyen să fie candidata PPE pentru unu nou mandat de cinci ani la şefia Comisiei Europene.
UPDATE 13:35
Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată joi, la Congresul PPE de la Bucureşti, candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la şefia executivului comunitar.
Candidatura ei a fost aprobată cu 400 de voturi pentru şi 89 împotrivă, din cele 489 de voturi valabil exprimate.
Alte zece voturi au fost anulate.
Ea a fost singurul candidat pentru a conduce lista PPE la scrutinul european din 6-9 iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia CE.
UPDATE 13:30
Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi în prezent, iar cea mai dramatică ilustrare a sa este conflictul din Ucraina, dar responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale revine fiecărui cetăţean, a declarat joi, la Congresul PPE de la Bucureşti, premierul polonez Donald Tusk, care a mai atras atenţia că „vremurile de calm fericit s-au terminat” şi că „nu există niciun motiv obiectiv pentru a capitula în faţa răului”.
„Lupta împotriva tendinţelor autoritare, a corupţiei şi a minciunilor are loc pe mai multe fronturi. Iar cea mai dramatică ilustrare a sa este, desigur, frontul ruso-ucrainean. Dar responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale, bazată pe libertatea şi respectul pentru fiecare individ, revine fiecăruia dintre noi, în orice loc”, a spus politicianul polonez, fost preşedinte al Consiliului European.
„Vremurile de calm fericit s-au terminat. Epoca de după război (Al Doilea Război Mondial – n.r.) a dispărut. Trăim vremuri noi, într-o epocă de dinainte de război. De fapt, pentru unii dintre fraţii noştri, nu mai este nici măcar un timp de dinainte de război. Este un război la scară largă în forma sa cea mai crudă. Nu este vina noastră că vocabularul nostru zilnic include, încă o dată, cuvinte precum lupte, bombardamente, atacuri cu rachete, genocid”, a adăugat şeful guvernului polonez.
El a atras atenţia că Europa se află „în faţa unei alegeri simple”.
„Ori ne asumăm lupta pentru a ne apăra graniţele, teritoriul, principiile şi, în consecinţă, cetăţenii şi generaţiile viitoare, ori vom cădea. Nu există niciun motiv obiectiv pentru a capitula în faţa răului. Potenţialul economic, financiar, demografic, moral al Europei este mai mare decât potenţialul celor care ne atacă”, a subliniat Tusk.
El a mai spus că este crucial ca Europa „să creadă în puterea sa, şi atunci când vine vorba de contextul capacităţii noastre de apărare”.
„Nu putem trăi cu iluzii. Nimeni nu ne va lua locul în această luptă pentru siguranţa noastră şi pentru viitorul nostru. Noi înşine suntem cei mai buni garanţi ai siguranţei noastre şi ai unităţii noastre. După cum bine ştiţi, singura persoană pe care te poţi baza eşti tu însuţi”, a continuat Tusk.
„Europenii vor fi uniţi când vor vedea cu toată claritatea că Uniunea este cu adevărat ‘Europa noastră, o casă sigură şi bună pentru oameni’, aşa cum spune manifestul nostru. Astăzi, acesta este exact semnalul pe care fermierii şi producătorii noştri de alimente îl aşteaptă cu nerăbdare. Ei vor, de asemenea, o Europă care îi protejează şi care le înţelege temerile”, a mai afirmat liderul de la Varşovia.
UPDATE 13:25
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a ținut și ea un scurt discurs în cadrul Conferinței.
UPDATE 13:00
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forţă politică în Europa.
„Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forţă politică în Europa şi sunt convins că acest congres va revalida valorile noastre democratice, care pun în centru libertatea, statul de drept şi demnitatea umană. Sunt sigur că vom găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfăşoară chiar la graniţele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ”, a precizat Iohannis, la Congresul PPE.
UPDATE 12:20
Karl Nehammer a vorbit la Congresul PPE despre războiul din Ucraina dar și despre alegerile din Europa. Cancelarul a vorbit și despre întărirea fronterelor externe ale UE.
Cancelarul a spus că a fost corect ca UE să fie alături de Ucraina și susține că trebuie să fie susinută în continuare.
De asemeena este nevoie să fie întărite granițele externe ale UE și expulzarea migranților.
Nehammer a spus că este solidar cu Ucraina. ”Avem război pe teritoriul european. A fost corect ca UE să stea alături de Ucraina. Îi vom sprijini în continuare. Austria e neutră, dar neutralitatea nu înseamnă să nu ai o poziție. Războiul e o crimă”, a spus cancelarul austriac.
El a vorbit și despre alegerile UE. ”2024 va fi un an istoric, cu multe alegeri. UE în poziție dificilă. Trebuie să ne facem temele, să vedem cum îmbunătățim această Europă.
Dacă vorbești cu oamenii, vei afla opinii diferite despre UE – auzim că SUA e inovatoare, China e țară de producție, iar UE e văzută ca o entitate bună doar la regulamente. Noi trebuie să scăpăm de birocrație, prin cercetare și inovație”, a mai spus Nehammer.
Despre extinderea Schengen cancelarul a spus că ”trebuie să arătăm că luăm în serios migrația ilegală. Trebuie să luăm în serios granițele externe și să oferim siguranță la graniță.
Cât de mari mai vrem să devenim?”, a transmis Nehammer.
UPDATE 12:15
Cancelarul austriac Karl Nehammer își ține în acest moment discursul în cadrul Conferinței PPE.
UPDATE 12:00
Uniunea Europeană trebuie să îşi crească semnificativ capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani, iar pentru asta este nevoie de sporirea cheltuielilor, a declarat joi, la Congresul PPE de la Bucureşti, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a cerut totodată crearea unui post de comisar european pentru apărare.
„Securitatea în Europa înseamnă, de asemenea, să facem mai mult pentru propria noastră apărare. Scopul nostru comun ar trebui să fie foarte clar. Trebuie să ne creştem semnificativ capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani. Iar în centrul acestui lucru trebuie să fie un principiu simplu. Europa trebuie să cheltuiască mai mult, Europa trebuie să cheltuiască mai bine şi Europa trebuie să cheltuiască bani europeni. Iar acest lucru ne va ajuta să acoperim nevoia urgentă de a reconstrui, reface şi moderniza forţele armate ale statelor membre. Şi să susţinem în continuare Ucraina”, a afirmat Ursula von der Leyen în discursul susţinut cu prilejul votului pentru desemnarea ei drept candidată a Partidului Popular European la preşedinţia Comisiei Europene.
Ea a subliniat că Europa trebuie să dezvolte şi să producă „următoarea generaţie de capabilităţi operaţionale care să câştige lupte”.
În acest context, Ursula von der Leyen a pledat pentru crearea unui post de „comisar pentru apărare pentru următorul mandat”.
„PPE este partidul care a susţinut o Europă care se poate apăra. Şi noi vom fi partidul care va îndeplini o uniune a apărării. Iar acest subiect necesită toată atenţia. Şi, prin urmare, avem nevoie de un comisar pentru apărare desemnat pentru următorul mandat”, a adăugat ea.
În manifestul PPE pentru alegerile europene de la începutul lunii iunie, adoptat joi la Congresul de la Bucureşti, se menţionează că trebuie înfiinţat un post de „comisar pentru securitate şi apărare, care să coordoneze mai bine aspectele legate de apărare în cadrul competenţelor UE şi să promoveze cooperarea, precum şi un Consiliu de apărare cu miniştrii apărării din statele membre”.
UPDATE ORA 11:50
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe Cancelarul Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, politicianul european care se opune aderării României la spaţiul Schengen.
Cancelarul Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, urmează să fie primit şi de premierul Marcel Ciolacu.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, miercuri seară, ”o victorie pentru România”, manifestul electoral al Partidului Popular European, care cere aderarea cât mai curând posibil a României la Spaţiul Schengen, fiind adoptat în unanimitate. Austria nu a mai votat împotrivă.
Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat, miercuri seară, că politica lui Karl Nehammer împotriva României şi Bulgariei, bazată pe migranţi şi minciuni, a dus la o reacţie adversă din partea electoratului din această ţară, având de câştigat partidul extremist care este cel mai bine poziţionat în sondajele de opinie, scrie news.ro.
Rareş Bogdan spune că România trebuie să continue demersurile de aderare la Spaţiul Schengen terestru şi feroviar, al doilea obiectiv fiind aderarea la OECD.
UPDATE ORA 10:07
UPDATE ORA 09:55
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, spune că a avut discuţii în cadrul Congresului PPE cu Antonio Tajani, ministrul Afacerilor Externe al Italiei şi că va fi la Roma, săptămâna viitoare, pentru a discuta cu ministrul justiţiei, Carlo Nordio, despre cooperarea româno-italiană în justiţie. Ea precizează că România şi Italia sunt parteneri strategici de aproape 27 de ani şi se vede.
”Partidul Popular European înseamnă oameni puternici, nu impostori. M-am bucurat să o revăd pe Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola .În 2022, discutam la Senat despre cât de necesare sunt femeile în politică. Acum, în an electoral, spunem că e momentul clar pentru mai multe femei în politica naţională, dar şi europeană!”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
”La fel, mereu o plăcere să îl revăd pe Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Un prieten tare bun şi puternic. Discuţii bune ieri şi cu Antonio Tajani, ministrul Afacerilor Externe al Italiei România şi Italia sunt parteneri strategici de aproape 27 de ani. Şi se vede”, mai scrie ministurl Justiţiei.
Alina Gorghiu precizează că ”Parteneriatul strategic România-Italia este cheie în acest context regional tare complicat, pentru apărarea valorilor comune, pentru securitate regională, pentru o Europă sigură”.
”Voi fi la Roma, săptămâna viitoare, pentru a discuta cu ministrul justiţiei, Carlo Nordio, despre cooperarea româno-italiană în justiţie”, anunţă ministrul, citat de news.ro.
UPDATE
Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL), vicepreședintele Partidului Popular European, a declarat că la manifestul electoral al PPE votat miercuri seară la București, se cere ca infrastructura strategică a Uniunii Europene să fie protejată de încercările de preluare din partea Chinei.
„Vrem să ne asigurăm că infrastructura noastră strategică, din România și din toată Uniunea Europeană, să fie mai bine protejată de încercările de preluare din partea Chinei. Tocmai de aceea, în manifestul electoral al Partidului Popular European care a fost votat aseară la Congresul PPE de la București și care va sta la baza programului nostru politic pentru următorii cinci ani, propunem să întărim regulile europene pentru a ne asigura că infrastructura strategică, cum ar fi porturile, telecomunicațiile și facilitățile energetice, precum și cele mai inovatoare companii ale noastre, sunt protejate de preluări de către țări terțe, în special China.
Uniunea Europeană este un model global în ceea ce privește respectarea statului de drept, a democrației, promovarea drepturilor omului, a egalității de șanse, inclusiv drepturile lucrărilor din industrii, și promovarea tranziției spre o economie verde. De aceea, trebuie să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că nu permitem creșterea influenței unor regimuri nedemocratice, precum China, în domeniile noastre strategice„, a spus Mureșan.
La Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie participă aproximativ 800 de delegați cu drept de vot din toate colțurile Uniunii Europene, inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și 10 șefi de state și de guverne:
– Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
– Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola
– Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber
– președintele României, Klaus IOHANNIS
– prim-ministru Finlandei, Petteri ORPO
– prim-ministrul Luxemburgului, Luc FRIEDEN
– președintele Ciprului, Nikos CHRISTODOULIDES
– cancelarul Austriei, Karl NEHAMMER
– prim-ministrul Irlandei, Leo VARADKAR
– prim-ministrul Croației, Andrej PLENKOVIĆ
– prim-ministrul Poloniei, Donald TUSK
– prim-ministrul Greciei, Kyriakos MITSOTAKIS
– prim-ministrul Lituaniei, Ingrida SIMONYTE.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Congresul Partidului Popular European continuă joi, la Bucureşti, urmând a fi ales candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Adunarea Politică a Partidului Popular European a validat, marţi seara, înscrierea Ursulei von der Leyen în această competiţie, pentru un nou mandat. Ursula von der Leyen, actuala şefă a Comisiei Europene, este candidat unic pentru a conduce lista Popularilor la scrutinul european din 9 iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia executivului comunitar.
Joi, în cadrul Congresului PPE, vor susţine discursuri preşedintele Klaus Iohannis şi şefii de state şi de guverne din UE, prezenţi la eveniment.
Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care se numără preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a Popularilor Europeni, s-au reunit miercuri şi joi în congres la Bucureşti.
În prima zi a reuniunii, miercuri, Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, manifestul care solicită aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen, după ce delegaţia austriacă a Partidului Popular la putere a renunţat să mai voteze împotrivă. În manifestul adoptat de PPE se menţionează că este nevoie „de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre”.
Congresul este cel mai înalt organism decizional al partidului. Este cel mai important eveniment pentru PPE şi are loc de obicei la fiecare trei ani. Congresul are ca funcţii principale să aleagă preşedinţia PPE, să decidă asupra principalelor documente de politici şi programe electorale şi să ofere o platformă pentru şefii de guvern şi liderii de partid PPE.
Congresul PPE se desfăşoară miercuri şi joi, la Romexpo, reuniunea fiind găzduită de Partidul Naţional Liberal în parteneriat cu Partidul Popular European.
Bucureştiul a mai fost gazda unui congres al Popularilor Europeni în octombrie 2012.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News