UPDATE VIDEO Răsturnare de situaţie după o zi de foc în Rusia. Trupele Wagner fac cale întoarsă

Evgheni Prigojin / Twitter
Evgheni Prigojin / Twitter

UPDATE, ORA 22.06

Imagini din social media arată cum trupele Wagner se pregătesc să plece din Rostov, în aplauze.

UPDATE, ORA 20.47

Evgheni Prigojin a fost convins să renunțe la rebeliunea împotriva regimului Putin și a Armatei Ruse și a dat ordin pentru retragerea mercenarilor din drumul lor spre Moscova, conform celor mai noi informații. Forțele Wagner și-au oprit avansul spre capitala rusă, scrie BBC. Liderul mercenarilor a fost convins de dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, notează digi24.ro.

Au vrut să destructureze Wagner. Pe 23 iunie am încept marșul dreptătții, în 24 de ore am mers până la 200 km de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nicio picătură de sânge a soldaților noștri. Acum a venit momentul în care s-ar putea vărsa sânge. De aceea, înțelegând toată responsabilitatea că ar putea fi vârst sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre și ne îndreptăm în sens invers, în taberele de luptă conform planului”, a transmis Evgheni Prigojin.

UPDATE, ORA 19.40

Autoritățile ruse le-ar fi oferit rebelilor Wagner amnistie dacă se predau fără luptă. Agenția de presă de stat Tass transmite că un parlamentar rus a spus că luptătorilor lui Prigojin le-a fost promisă o amnistie dacă depun armele, dar că trebuie să facă acest lucru rapid, informează Reuters, citat de The Guardian. „Luptătorii Wagner încă pot să depună armele și să evite pedeapsa, având în vedere reușitele lor în operațiunea militară specială (n. red. – războiul din Ucraina), dar trebuie să acționeze rapid”, a spus parlamentarus Pavel Krașeninikov, citat de Tass.

UPDATE, ORA 18.11

Vladimir Putin ar fi ajuns la reședința sa din Valdai. Cei mai apropiați prieteni și asociați ai săi, au ajuns și ei acolo. Conform informațiilor oferite de Leonid Nevzlin și publicate pe Twitter de Anton Gherașcenko, pe Twitter, dictatorul rus a ordonat ca mai multe trupe să ajungă la Valdai pentru a-l proteja, notează digi24.ro.

UPDATE, ORA 17.50

Vladimir Putin a semnat o lege conform căreia condamnații pot fi eliberați înainte de termen după semnarea unui contract de serviciu armata rusă. Putin a semnat și o lege care permite celor cu antecedente penale sau apte limitate pentru serviciul militar să încheie contracte cu Forțele Armate, notează digi24.ro.

De  asemenea, potrivit news.ro, Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege specială care permite menţinerea în detenţie – pe o perioadă de 30 de zile – a oricui încalcă legea marţială impusă în anumite regiuni.

Presa din Rusia a raportat că forțele cecenilor lui Kadîrov au ajuns, într-un final, în orașul Rostov, controlat, în prezent, de mercenarii Wagner ai lui Prigojin, conform Nexta. „Combatanţi de la Ministerul Apărării şi Garda Naţională cecene s-au deja în zone de tensiune”, a anunţat într-o postare pe Telegram liderul cecen. „Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei şi a-i proteja statutul de stat”, a mai spus Kadîrov.

Între timp, trupele Wagner își continuă avansul spre Moscova. Guvernatorul regiunii Lipețk, Igor Artamonov, a confirmat că mercenarii avansează pe teritoriul regiunii și că se îndreaptă spre capitala rusă.

Se raportează, de asemenea, că trupele Wagner au trecut prin baricade în drumul lor spre Moscova, iar încercările Kremlinului de a-i bloca pe drum au eșuat.

UPDATE, ORA 16.17

Preşedintele rus Vladimir Putin se află la Kremlin şi lucrează, anunţă sâmbătă un purtător de cuvînt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Peskov dezminte astfel zvonuri, care circulă pe reţele de socializare, potrivit cărora Putin a fugit din Moscova, din calea rebeliunii militare Wagner, notează news.ro.

Pe de altă parte, Secretariatul vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a negat o informație conform căreia politicianul ar fi părăsit Moscova. De altfel, Medvedev i-a îndemnat pe ruși să se unească în jurul lui Vladimir Putin, împotriva rebeliunii Wagner.

Medvedev, asistenții săi și secretariatul se află la locurile lor de muncă și își îndeplinesc sarcinile, a spus Osipov.

Într-un mesaj pe Telegram, Medvedev a transmis că pentru a se preveni o scindare națională este nevoie ca rușii să unească în jurul lui Putin, scrie TASS. „Adunarea în jurul președintelui nostru și al comandantului suprem al forțelor armate ale țării este crucială pentru înfrângerea inamicului extern și intern, care încearcă să ne sfâșie Patria, și pentru salvarea statului nostru. Divizarea națională și trădarea ar duce la cea mai mare tragedie care a avut loc vreodată și la o catastrofă universală. Nu vom lăsa să se întâmple. Inamicul va fi zdrobit. Victoria va fi a noastră”, a spus el, potrivit digi24.ro.

UPDATE, ORA 15.16

Avionul prezidențial al dictatorului Vladimir Putin a decolat sâmbătă de la Moscova cu destinația Sankt Petersburg, informează Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne.


Imaginile cu traseul avionului lui Putin au fost publicate pe aplicația online FlightRadar.

Pe de altă parte, trupele de mercenari Wagner au preluat controlul asupra unor „facilități militare” din orașul Voronej, au declarat surse militare rusești pentru Reuters.

De asemenea, cel puțin 10 generali ruși s-au alăturat mercenarilor Wagner conduși de Prigojin, scrie digi24.ro.

UPDATE, ORA 13.36

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia, el fiind informat în permanenţă despre ce se întâmplă. ”Suntem în contact constant cu Aliaţii”, arată Iohannis.

Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat despre dezvoltări. Suntem în contact constant cu Aliaţii”, a transmis, sâmbătă, Klaus Iohannis, într-o postare pe pagina de Facebook a Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE, ORA 12.31

Trupe Wagner se îndreaptă către nord, în regiunea Voronej, probabil către Moscova, potrivit serviciilor militare britanice de informaţii, relatează AFP şi BBC News.

O sursă din cadrul serviciiloor ruse de securitate (FSB) declara anterior Reuters că gruparea paramilitară rusă Wagner a preluat controlul unor instalaţii militare din Voronej – care se află la jumătatea drumului dintre Rosto-pe-Don şi Moscova.

Ministerul britanic al Apărării susţine că Wagner ”aproape sigur” a ocupat instalaţii militare în Rostov-pe-Don, relatează BBC News, potrivit news.ro.

În această notă, ministerul cataloghează această rebeliune drept ”cea mai semnificativă provocare a statului rus din ultima vreme”.

Londra apreciază că acest conflict escaladează într-o ”confruntare militară totală”.

Forţe ale grupării Wagner au ”traversat din Ucraina ocupată în Rusia prin cel puţin două locuri”, potrivit spionajului militar britanic.

Unele servicii ruse de securitate ”probabil au rămas pasive” faţă de rebeliunea Wagner, potrivit Guvernului britanic.

”În următoarele ore, loialitatea forţelor ruse de securitate şi mai ales a Gărzii Naţionale ruse va fi cheia modului în care se desfăşoară criza”, mai estimează spionajul militar britanic.

UPDATE, ORA 10.57

Unii ruşi au fost atraşi într-o ”aventură criminală”, acuză sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, fără să citeze explicit gruparea paramilitară rusă Wagner a lui Evgheni Prigojin, relatează BBC News.

Viitorul Rusiei este în joc, avertizează el şi califică acţiunile răzvrătiţilor drept o ”înjunghiere în spate”.

Ambiţiile nemăsurate ale unora au condus la ”înaltă trădare”, acuză el, fără să-l numească pe şeful grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin.

El anunţă că cei care crează disensiuni în societatea rusă vor fi ”pedepsiţi inevitabil”.

Un regim antiterorist a fost instituit în capitala rusă, Moscova şi în mai multe regiuni, anunţă liderul de la Kremlin.

Putin anunţă că toate ”ordinele necesare au fost date” în vederea soluţionării acestei crize şi se angajează să apere Rusia.

Putin şi-a încheiat această intervenţie foarte scurtă, fără să-l meţioneze pe Evgheni Prigojin, notează news.ro.

El i-a menţionat pe mercenarii Wagner – însă lăudându-i că luptă pentru Rusia.

Acţiunile lui Prigojin reprezintă o provocare uriaşă a Kremlinului şi preşedintelui rus Vladimir Putin, comentează BBC.

Mercenarii Wagner au luptat pentu Rusia, iar şeful lor, Evgheni Prigojin, avea, de ani de zile, legături strânse cu liderul de la Kremlin.

Însă Putin a denunţat în scurta sa alocuţiune o ”înjunghiere în spate” a Rusiei şi poporului rus.

Discursul lui Putin este dur, iar prin acest discurs liderul de la Kremlin vrea să arate că controlează în continuare situaţia, comentează BBC.

Însă evenimentele de sâmbătă vor arată dacă Putin deţine în realitate controlul, comentează postul britanic.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Crește tensiunea în Rusia. Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova, iar mai multe coloane puternic înarmate, inclusiv cu tancuri, înaintează spre Moscova. Prigojin susține că i se alătură armata.

Parchetul a anunțat că l-a inculpat oficial pentru rebeliune armată, iar Kremlinul susține că președintele Vladimir Putin este informat de orice evoluție nouă. Nu se știe însă dacă el este la Kremlin, la reședința oficială din afara Moscovei sau în alt loc sigur. Cert este că atât la Moscova, cât și în alte orașe este alertă maximă, blindate pe străzi și filtre ale forțelor de securitate. De la Washington, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden este informat despre situația explozivă din Rusia, iar Statele Unite sunt în contact cu aliații din NATO, notează digi24.ro.

Prigojin a transmis sâmbătă dimineaţa că se află în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom.

”Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa’‘ (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram.

”Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său. Prigojin a mai cerut în înregistrarea video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don. Într-o altă înregistrare video, postată de canalul de Telegram pro-Wagner ‘Razgruzka Wagnera’, el poate fi văzut stând între doi generali de rang înalt, dintre care unul este lt. gen. Vladimir Alekseev, care anterior a apărut şi el o înregistrare video în care îi cerea lui Prigojin să-şi reconsidere tentativa declarată de a-i înlătura pe liderii armatei. „Am ajuns aici, vrem să-i vedem pe şeful statului major şi pe Şoigu. Dacă nu vin, vom bloca oraşul Rostov-pe-Don şi vom pleca spre Moscova„, a afirmat Evgheni Prigojin.

Opozantul lui Putin, Mihail Hodorkovski, cere rușilor să îl ajute pe Prigojin

Opozantul lui Putin, Mihail Hodorkovski, cel care a fost cândva cel mai bogat oligarh al Rusiei, i-a îndemnat pe ruși să-l sprijine pe Evgheni Prigojin, scrie BBC. Hodorkovski, care a fost cândva cel mai bogat oligarh al Rusiei, a spus: „Trebuie să ajutăm acum și apoi, dacă va fi necesar, ne vom lupta și cu acesta”.

După ce l-a înfruntat pe Vladimir Putin, a stat 10 ani într-o închisoare rusă și a cerut recent sancțiuni mai dure împotriva președintelui rus, Hodorkovski a spus că este important ca rușii să-l susțină „chiar și pe diavol” dacă se decide să preia Kremlinul. „Și da, acesta este doar începutul”, a spus el. ”Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! (…) Dacă acest bandit (dl Prigojin) vrea să-l deranjeze pe celălalt (dl Putin, n.r.), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi”, a scris el pe Telegram.

Măsuri antiteroriste la Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat sâmbătă că în capitala rusă se iau măsuri antiteroriste, printre care controale suplimentare pe şosele, pentru a consolida securitatea, după ce gruparea Wagner a anunţat că a intrat în rebeliune împotriva Statului Major al armatei ruse, scrie TASS.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL