„Ursul mi-a băut tot whisky-ul”. Reportaj Financial Times despre urșii din România

urs
sursa: pixabay

Cotidianul financiar Financial Times a dedicat un amplu reportaj problemei urșilor din România care atacă oamenii și animalele. Ziarul britanic arată că guvernul României se confruntă cu apeluri tot mai numeroase pentru cote de vânătoare mai mari pentru a proteja proprietatea și animalele de cei 8.000 de urși sălbatici

Financial Times dă exemplul unui chirurg bucureștean care are o casă de vacanță în Munții Carpați, care a fost spartă de urși

Chirurgul în vârstă de 49 de ani a declarat că „acest urs nu a venit doar pentru frigiderul meu, ci a vizitat fiecare cameră din casă”, provocând pagube de aproximativ 10.000 de euro. În goana după mâncare, Popescu crede că ursul a spart aproximativ 20 de sticle și a sorbit alcoolul printre cioburile sparte. „A băut tot, m-a lăsat fără vodcă, fără whisky, fără șampanie”, a spus Popescu pentru Financial Times.  

Pe măsură ce relația românilor cu acest mamifer de mari dimensiuni, o specie protejată în conformitate cu legislația UE, devine din ce în ce mai tensionată, unii solicită cote de vânătoare mai mari pentru a le proteja proprietățile și animalele, scrie FT.  

În ultimii șapte ani, 14 persoane au fost ucise și 154 atacate de urși, potrivit Ministerului Mediului. Atacurile pe o proprietate, cum ar fi refugiul de vacanță al lui Popescu, au loc mai frecvent decât interacțiunile directe cu oamenii. 

 În ultimii doi ani, statul român a plătit aproximativ 2,5 milioane de euro sub formă de despăgubiri pentru daunele cauzate de urși, a precizat ministerul. Într-o seară ploioasă de iulie în stațiunea montană transilvăneană Predeal, Laura Niculescu monitorizează activitatea „urșilor gunoieri” din oraș. În ultimii cinci ani, ea a filmat animalele de pe Valea Prahovei, unde scormonesc printre deșeuri și pătrund în casele oamenilor.  

În acest tur, patru urși au apărut pe străzile din Predeal și alți patru au fost văzuți în pădurile din jur. În acea seară, ofițerii de poliție care încercau să localizeze un urs care se plimba pe străzi au declarat că au primit o sesizare de urs la fiecare oră.  

„Nu avem echipe speciale pentru a gestiona această situație”, a spus Niculescu.

Citiți AICI articolul complet.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: