USR i-a mărit salariul lui Ghinea cu 1.000 de euro, din bani publici: Cât au plătit USR-iștii pentru noul logo

USR se răsfață pe banii cetățenilor, dar în același timp promite să oprească „jaful din bani publici”. Cristian Ghinea, fost ministru USR, este unul dintre abonații la banii statului, având un contract cu partidul pentru consultanță politică. Potrivit unor informații intrate în posesia PS News, Cristian Ghinea a reușit să-și mărească în 2023 contractul și să ajungă la circa 6.300 de euro lunar.

PS News a scris încă de la începutul anului că fostul ministru USR a pregătit terenul cu ajutorul firmei Thinking Ahead Research And Consultancy SRL pentru a încasa bani de la partid pentru contracte de consultanță politică. Firma condusă de Ghinea are zero angajați și un singur administrator – fostul ministru al fondurilor europene. Prin această firmă, Ghinea a băgat în buzunare peste 260.000 de lei în 2022, bani pe care partidul îi primește din subvenții.

În ianuarie 2023, Ghinea și-a mărit contractele și a primit 29.437,09 lei, în februarie 29.286,05 lei, în martie 30.728,33 lei, în aprilie a ajuns la 30.728,33 lei, iar în mai 30.919,50 lei (circa 6.300 de euro), arată datele de pe transparentasg.usr.ro. Doar în primele 5 luni din 2023 a băgat în buzunare 150.000 de lei (30.000 de euro), iar 2023 se anunță a fi un an mult mai bogat pentru fostul ministru USR.

USR-iștii au inventat inclusiv o schemă pentru a evita plata taxelor. Cristian Ghinea, membru al partidului, nu are un contract de muncă, ci primește banii prin firma Thinking Ahead pentru a evita plata taxelor și contribuțiilor. Ulterior, banii sunt scoși din firmă de către Cristian Ghinea, unicul beneficiar al banilor.

De asemenea, USR a mai plătit și 20.000 de euro + TVA pentru modificarea logo-ului, adică pentru a fi adăugat un punct roșu, potrivit unor surse politice pentru PS News. O simplă modificare a costat partidul peste 20.000 de euro, bani care pot fi acoperiți de subvențiile pe care le oferă AEP partidelor politice. Conducerea USR nu a publicat, încă, pe site-ul transparentasg.usr.ro contractele pentru rebranding-ul partidului.

În anul 2022, USR a primit aproape 50 de milioane de lei subvenții de la stat, iar din această sumă, circa 8,3 milioane de lei s-au dus pe plata salariilor angajaților. USR are 97 de angajați, potrivit datelor din 2022, de 3 ori mai mult decât PNL. Deși PSD are un număr mai mare de angajați (114) oferă un buget mai mic pentru salarii – doar 6,67 milioane de lei. De asemenea, se poate remarca cum numărul angajaților USR s-a dublat în ultimii 3 ani, în timp ce numărul angajaților PSD a scăzut de la 140 la 114, în aceeași perioadă.

USR a deschis o pagină web unde promite să „oprească jaful din bani publici”, dar chiar partidul condus de Cătălin Drulă este cel care se răsfață cu banii cetățenilor, oferindu-le membrilor de partid salarii și contracte pentru „consultanță politică”. Trebuie precizat că Ghinea nu este membru în Parlamentul României, iar în 2020 a renunțat la funcția din Parlamentul European. Astfel, pentru a-l ajuta și răsplăti, partidul a decis să inventeze contractele de consultanță politică, prin care Ghinea bagă în buzunare peste 6.000 de euro lunar.

Firma lui Ghinea n-a avut niciodată profit, potrivit datelor disponibile pe internet, dar reușește surprinzător să aibă un profit de peste 14.000 de lei în 2021 și peste 88.000 de lei în 2022. Ieșirea de la guvernare a impulsionat afacerile lui Ghinea, care acum reușește să supraviețuiască cu banii primiți de la partid, adică cu banii pe care partidul îi primește din subvențiile oferite de AEP în fiecare an. Din 2015 și până în prezent, Cristian Ghinea a trăit exclusiv din banii statului, fiind ministru, parlamentar român, europarlamentar, ministru și în prezent abonat la contractele cu USR.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL