USR, mostră de oportunism politic. Cum încearcă liderii partidului să se cațere pe scandalul de la SNSPA

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele USR, Elena Lasconi, afirmă că parlamentarii formaţiunii au cerut conducerii SNSPA să prezinte felul în care au fost soluţionate plângerile privind fapte de hărţuire sexuală sau agresiune sexuală din ultimii 10 ani şi măsurile luate. Totodată, USR doreşte înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar pentru astfel de cazuri.

„Afară de la catedră! Vieţi distruse, traume, umilinţe şi un comportament abuziv. Asta au primit zeci de generaţii de fete din partea unui profesor de la SNSPA, a cărui misiune era să le înveţe sociologie. Cazul profesorului Bulai de la SNSPA acuzat de hărţuire sexuală este genul de situaţie care nu poate lăsa loc de interpretări. Investigaţia Snoop este clară. Nu e timp de pierdut”, a scris, luni seară, pe Facebook, Elena Lasconi.

Oportunism politic mascat

În contextul scandalului de la SNSPA, acțiunile USR par să fie mai degrabă un exercițiu de marketing politic decât un angajament autentic față de problematica hărțuirii sexuale. Președinta USR, Elena Lasconi, a cerut insistent explicații de la conducerea SNSPA și a propus înființarea unei comisii de anchetă parlamentare, prezentându-se ca un apărător fervent al drepturilor victimelor. Cu toate acestea, această indignare publică și solicitările de acum contrastează puternic cu lipsa de acțiuni concrete din timpul guvernării USR.

În contextul actual, propunerile și indignarea USR par mai degrabă orientate spre câștigarea simpatiei publicului și consolidarea bazei electorale decât spre soluționarea reală a problemei. În loc să acționeze cu fermitate în trecut, USR a așteptat până acum pentru a adopta o poziție vocală pe acest subiect sensibil. Această strategie ridică întrebări despre motivele reale din spatele acțiunilor lor actuale și despre sinceritatea preocupării lor față de victimele hărțuirii sexuale.

De altfel nu ar fi prima dată când USR se agață de un scandal public pentru a încerca să-și crească vizibilitate în rândul electoratului. Practic, partidul a încercat să profite de orice criză socială sau politică pentru a capitaliza electoral. Uneori această strategie a dat roade, ca în timpul protestelor anti-PSD din 2017, dar alteori s-a întors împotriva USR care a părut că doar încearcă să profite de pe urma acestor scandaluri. În ultimii ani, această strategie nu a mai dat roadele scontate pentru că deși USR a încercat să încalece din nou pe scandaluri publice, în sondaje partidul nu a făcut decât să piardă electorat.

Inacțiunea din timpul guvernării

În contextul actual, criticile USR par și mai lipsite de substanță pentru că partidul nu a avut ocazia să implementeze politici eficiente și să inițieze reforme semnificative pentru combaterea hărțuirii sexuale în perioada în care a fost la guvernare, dar nu a făcut lucrul acesta. Deși au existat ocazii de a introduce proiecte de lege menite să îmbunătățească protecția victimelor și să întărească măsurile punitive împotriva hărțuitorilor, astfel de inițiative au fost fie absente, fie insuficient dezvoltate.

Un alt aspect critic al inacțiunii USR din timpul guvernării pe acest palier este legat de lipsa programelor de educație și prevenție a hărțuirii sexuale. Aceste programe sunt esențiale pentru schimbarea mentalităților și comportamentelor care perpetuează abuzurile. În loc să introducă și să promoveze activități educaționale în școli, universități și locuri de muncă, USR nu a reușit să facă pași concreți în această direcție.

De asemenea, în timpul guvernării, USR nu a pus în aplicare reforme care să simplifice procesul de raportare a hărțuirii și să asigure că plângerile sunt investigate prompt și corect. De asemenea, nu au fost introduse mecanisme clare de sancționare a celor vinovați, lăsând multe victime fără justiție și fără suport adecvat.

În concluzie, inacțiunea USR din perioada guvernării reflectă o lipsă de angajament real pentru problema hărțuirii sexuale. Deși partidul a avut ocazia să implementeze măsuri concrete și să demonstreze o preocupare autentică pentru protejarea victimelor, această oportunitate a fost ratată. Ca urmare, criticile lansate astăzi de partid sunt lipsite de substanță și semnalează mai degrabă un oportunism politic.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: