Va continua explozia prosumatorilor în 2024? Ce stimulente sunt, dar și ce piedici apar

panouri solare
Sursa foto: pixabay

În anul 2023, prosumatorii au fost cei mai mari investitori în energie din România, în termeni de capacitate de producție nou-instalată. Sunt premise ca situația să se repete și în 2024, dar sunt și semne că lucrurile s-ar mai putea domoli.

La finalul anului 2021, instalațiile prosumatorilor contabilizau 85 MW, la finalul lui 2022 erau 417 MW, iar la finalul lui 2023 s-a ajuns la 1.164 MW. Datele sunt extrase din ultimul raport Solar Power Europe, care nu acoperă ultima lună a anului.

La București oficialii Transelecrica și ANRE vorbesc despre capacități instalate la prosumatori, casnici și comerciali, la nivelul a 1.400 MW și tot mai des se face comparația între puterea instalată însumată a micilor instalații fotovoltaice și cea a centralei nucleare  de la Cernavodă, desigur nu în termeni de energie produsă dat fiind factorul limitat de capacitate al fotovoltaicelor.

Cert este că, în noiembrie, s-a ajuns la pragul de 100.000 de prosumatori în România, persoane fizice și juridice. Este clar că fenomenul va continua, și pentru a ne face o părere despre ritm, vom inventaria câțiva factori de natură a accelera fenomenul, dar și câțiva care l-ar putea încetini.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: