Va fi demisă Ursula? Piperea (AUR): „Von der Leyen își dorește o Uniune Sovietică”

Sursa foto: Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea, europalamentar AUR, a depus o moțiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Moțiunea a fost depusă săptămâna trecută, iar luni a fost dezbătută în Parlamentul European și joi va avea loc votul final.

Europarlamentarul român a strâns semnături, pentru a depune moțiunea, de la mai multe grupuri din Parlamentul European, însă nu a fost ajutat în acest demers de europarlamentari din actuala majoritate Ursula. Gheorghe Piperea a precizat, pentru PS News, că a primit semnături de la grupul Patrioții, controlat de Viktor Orban și Le Pen, grupul ESN (din care face parte AfD) și de la europarlamentari neafiliați. O principală problemă pentru AUR e chiar în grupul ECR, deoarece europarlamentarii italieni de la Frații Italiei o vor ajuta pe președinta Comisiei Europene.

„Majoritatea încă există în favoarea von der Leyen”

Gheorghe Piperea a precizat că șansele moțiunii sunt date de aritmetica parlamentară. În Parlamentul European există o majoritate în favoarea Ursulei von der Leyen, însă europarlamentarul român consideră că moțiunea este doar începutul unor alte mișcări împotriva președintei Comisiei.

„(n.r. Ce șanse are moțiunea de cenzură?) Șansele pe care le dă aritmetica parlamentară la ora actuală. Majoritatea care încă există în favoarea doamnei von der Leyen și o masă critică destul de importantă, în opoziție. Votul va fi un semnal pentru viitoare mișcări, inclusiv din perspectiva majorității parlamentare, pentru că și acolo există foarte multe nemulțumiri începând cu PPE, continuând cu SD și Renew”, a declarat Piperea, pentru PS News.

Europarlamentarul AUR consideră că demisia Ursulei von der Leyen ar fi un lucru pozitiv pentru Uniunea Europeană, mai ales din punct de vedere geopolitic. Piperea critică foarte dur izolarea UE în relațiile cu SUA, China sau Rusia.

„Nicio consecință negativă, ci una cât se poate de pozitivă. S-ar dovedi că încă mai există democrație în Uniunea Europeană. Moțiunea de cenzură este un instrument constituțional, democratic. Și toate greșelile de care este acuzată în momentul de față, ba chiar inegalitățile de care este acuzată doamna von der Leyen, ar putea în timp să fie corectate. Ar putea fi un avantaj foarte mare din perspectiva relațiilor geopolitice ale Uniunii Europene. Poate că nu s-a observat acest lucru, dar de luni de zile nu există un dialog propriu-zis între administrația Trump și administrația von der Leyen. Nu a existat decât o singură întâlnire față în față, de două minute, la ultimul Summit Nato de la Haga. Și bineînțeles că relațiile cu China sunt înghețate sau sunt la o cotă de avarie. Iar o eventuală implicare a Uniunii Europene în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina este exclusă în momentul de față. O idee de implicare ar putea să existe după ce pleacă doamna von der Leyen. A personalizat prea mult poziția aceasta, a concentrat prea multă putere”, a explicat europarlamentarul AUR.

Marile companii europene cer demisia lui von der Leyen

Ursula von der Leyen este foarte criticată și de marile industrii europene, într-o perioadă în care UE traversează o dezindustrializare provocată de Green Deal. În urmă cu câteva zile, conducerea companiei Ryanair a cerut demisia Ursulei von der Leyen după numeroasele greve din Franța.

„Să-și dea demisia dacă nu intenționează să intervină pentru a reforma urgent serviciile de control al traficului aerian din UE”, se arată într-un document Ryanair.

Gheorghe Piperea a amintit și de Luca De Meo, fostul CEO Stellantis, care a acuzat comisia von der Leyen că distruge industria auto din UE. Europarlamentarul AUR a precizat că Ursula von der Leyen nu vrea doar o federalizare a Uniunii Europene, ci o nouă „Uniune Sovietică”.

„A fost și poziția pe care a avut-o Luca De Meo, CEO-ul Stellantis, care a vorbit de asemenea de demisie, pentru că politica de Green Deal duce industria construcțiilor de mașini în faliment. În urmă cu o lună, s-a făcut un sondaj în Franța și mai mult de 71% dintre respondenți au spus că există risucl de abuz de putere, 43% riscul de corupție și 64% au spus că Europa ar trebui să fie un spațiu economic al competiției între națiuni și nicidecum o federație, așa cum își dorește doamna von der Leyen. De fapt, doamna von der Leyen își dorește ceva mult mai grav, transformarea Uniunii Europene, treptat, treptat, într-o Uniune Sovietică”, a declarat Piperea, pentru PS News.

Sursa foto: Ursula von der Leyen

AUR, abandonat de Giorgia Meloni care o ajută pe Ursula

La dezbaterea moțiunii, AUR a descoperit că nu are susținerea întregului grup ECR. Așa cum PS News a scris în urmă cu câteva săptămâni, partidul Frații Italiei (FdI) nu va susține moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene. Giorgia Meloni, premierul italian, are o relație foarte bună cu Ursula von der Leyen, iar Italia a primul funcția de vicepreședinte în Comisia Eruopeană și portofoliul de comisar pentru coeziune. Meloni are tot interesul ca această Comisie Europeană să-și continue activitatea.

Nicola Procaccini, liderul europarlamentarilor Frații Italiei, a declarat ieri, la dezbaterea moțiunii, că vor vota împotrivă „pentru a apăra munca fostului copreședinte ECR și actualul vicepreședinte al Comisiei Europene, Raffaele Fitto (n.r. membru FdI și apropiatul Giorgiei Meloni)”.

Situația nu e foarte clară în grupul ECR, deoarece și alți membri ar putea să se alieze cu Italia și să respingă moțiunea depusă de AUR. Moțiunea pregătită de Piperea va primi voturi de la grupul Patrioților (format din Viktor Orban și Le Pen), de la grupul ESN (din care face parte AfD), grupul Stânga, europarlamentarii neafiliați din Mișcarea 5 Stele (Italia) și alți europarlamentari neafiliați.

Von der Leyen se apără cu propagandă anti-Rusia

Ursula von der Leyen a decis să se apere într-un mod tipic pentru aceasta și pentru Comisia pe care o conduce de 6 ani. Atunci când este criticată pentru greșelile sale, Ursula von der Leyen spune că e atacată de Rusia și Putin. A făcut-o și ieri, la dezbaterea moțiunii de cenzură, când l-a acuzat pe Gheorghe Piperea și pe ceilalți europarlamentari AUR că ar fi dirijați de „păpușarul din Rusia”.

„Suntem într-o epocă de conflict. Vedem amenințările crescute venind de la partide extremiste care vor să polarizeze societățile noastre, inundându-le de dezinformare: e o largă evidență că mulți sunt susținuți de inamicii noștri și susținuți de propagandă în Rusia și peste tot. Sunt mișcări alimentate de conspiraționiști și complotiști, care îl elogiază pe Putin și e suficient să privim semnatarii acestei moțiuni pentru a o înțelege”, a declarat von der Leyen, într-un discurs în care a precizat de mai multe ori că Rusia ar fi în spatele acestei moțiuni de cenzură.

Dezbaterea moțiunii de cenzură a fost și motiv de scandal între grupurile PPE și SD, care s-au acuzat reciproc de instabilitatea din Uniunea Europeană. Chiar dacă Ursula von der Leyen are o majoritate confortabilă, ar putea să se confrunte cu o problemă în interiorul majorității. Grupul social-democraților, sau o mare parte dintre ei, ar putea să se abțină la votul de joi pentru moțiune, pentru a-și arăta nemulțumirea în legătură cu modul în care Ursula von der Leyen conduce Comisia Europeană. Social-democrații contestă atât activitatea PPE în Parlamentul European, cât și multe dintre acțiunile lui von der Leyen.

Dacă grupul SD va decide să se abțină de la vot, atunci moțiunea va fi respinsă, însă poziția Ursulei von der Leyen va deveni tot mai fragilă la Comisia Europeană. Așa cum ne-a obișnuit von der Leyen, aceasta reușește să supraviețuiască în funcție chiar dacă nimeni nu o mai vrea și a devenit cel mai contestat politician european.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: