Vălean, pentru Grindeanu: CE nu acordă despăgubiri. Replica ministrului

Adina Vălean / Facebook Adina Vălean
Sursa foto: Facebook / Adina Vălean

Comisarul european Adina Vălean a venit cu precizări la declarațiile liderilor de la București care ar vrea decontarea din bani europeni a unor cheltuieli suplimentare în infrastructură generate de războiul din Ucraina, dar și pentru neintrarea în Schengen.

Comisia nu va acorda despăgubiri și cred că este greșit să folosim cuvântul despăgubiri. Comisia acordă finanțări pentru proiecte care să îmbunătățească situația”, a punctat Adina Vălean, într-un interviu pentru Digi24.

Oficialul european recomandă autorităților de la București să folosească fondurile europene puse la dispoziție gratuit de Bruxelles pentru a face noi legături cu Republica Moldova și Ucraina ca să reducă presiunea de pe actuala rețea.

Noi am redesenat coridoarele și punctele de acces către aceste țări vecine. Țările din prima linie, România este printre ele primește deja și are deschise toate ușile de finanțare pentru realizarea acestor noi conexiuni. Până să organizăm liniile de finanțare multe dintre statele membre au fost rugate să avanseze bani pentru anumite tipuri de proiecte. România a procedat în felul acesta pentru calea ferată din portul Constanța celebra curățare de buruieni a liniilor și de vagoane ruginite – a fost o chestiune preagreată, urmând că acești bani să-i fie rambursați din fondurile de coeziune tot ale României și care au fost mutate de pe un proiect pe altul”, a completat comisarul european din partea României.

În replică, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat pentru sursa citată că nu a cerut despăgubiri pentru investițiile făcute în infrastructură în favoarea Ucrainei, ci a solicitat ca suma de miliarde de euro care a fost investită de Guvern în sprijinul Ucrainei să fie scăzută de Comisia Europeană din deficitul bugetar al României.

Ministrul Transporturilor a subliniat că cele două miliarde de euro nu sunt despăgubiri cerute în numele Guvernului, ci o solicitare ca suma să fie scăzută din deficitul bugetar al României.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: