Valuri de foc de 25 de metri înălțime amenință Atena. Un om a murit într-o fabrică mistuită de incendiu

sursa foto: X

Încă 44 de pompieri români au fost trimiși în Grecia, pe lângă cei 40 prezenți deja acolo, pentru a ajuta la stingerea incendiilor uriașe de vegetație izbucnite în apropiere de Atena, a declarat Raed Arafat. Flăcările amenință blocuri de locuințe, școli și parcuri din zona Atenei. Focul a făcut și victime – angajatul unei fabrici a murit în clădirea mistuită de flăcări, în timp ce unul dintre pompierii români trimiși în zonă a suferit arsuri. E în stare bună și nu are nevoie de internare.

– 30 de ani am construit toate acestea. 30 de ani și apoi s-a dus totul…

Cele mai grave incendii cu care se confruntă locuitorii Atenei în acest an s-au răspândit extrem de repede în suburbiile capitalei elene. Oamenii au fost obligați să fugă din calea valurilor de foc de 25 de metri înălțime, alimentate de rafalele de vânt și vegetația uscată.

– Incendiul de pe strada Perikleous s-a reaprins, chiar dacă elicopterele au aruncat apă, nu au existat pompieri la fața locului care să aibă grijă să nu se reaprindă.

– Suntem dezamăgiți, pentru că nu s-au luat prea multe măsuri de siguranță și casele ard. Ce simt, oare, sărmanii oameni care locuiesc în aceste case?

Peste 700 de pompieri, 200 de mașini de intervenție și 35 de avioane și elicoptere încearcă să limiteze proporțiile dezastrului. Însă pentru mulți oameni de la periferia Atenei, e prea târziu.

– A fost o senzație înfricoșătoare, să vezi totul învăluit de fum, să vezi cum înaintează focul și nu poți face nimic…

– Am văzut flacările venind din râpa de acolo și deodată s-a iscat un vânt foarte puternic și flăcările s-au mărit cu un zgomot uriaș.

Uniunea Europeană a activat mecanismul european de protecție civilă, așa că grecii primesc ajutoare din șase țări europene, printre care România, Franța, Italia și Cehia. Grecia este deosebit de vulnerabilă la incendii, după o iarnă foarte uscată și în contextul în care iunie și iulie au fost cele mai fierbinți luni din ultimii 64 de ani.

Raed Arafat: Situația este critică

„Am decis să suplimentăm echipa noastră cu încă 44 de pompieri și încă 4 mijloace de intervenție ce se poate suplimenta în viitor, dacă este nevoie. Este destul de gravă situația, pentru că deja s-a ajuns la evacuarea unor localități, la evacuarea unor spitale. Se apropie foarte mult de Atena, deci situația este critică, mai ales că temperaturile continuă să fie foarte ridicate”, a spus Raed Arafat.

„Intervenția este foarte dificilă, foarte grea. Ei sunt concentrați, bineînțeles, la solicitarea autorităților elene, ei sunt concentrați pe protejarea locuințelor și pe protejarea bunurilor oamenilor care au fost evacuați”, a explicat el.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: