Vapingul, mult mai puțin dăunător decât fumatul – grup de sănătate publică din Marea Britanie

vaping
Sursa foto: unsplash

O organizație de sănătate publică înființată de Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a negat că nicotina consumată prin vaping ar fi mai dăunătoare decât consumul tutunului prin fumat, respingând afirmația ca fiind unul dintre miturile care continuă să se răspândească la nivel mondial.

Într-un document recent de informare publică, publicat și revizuit de specialiști, ASH – Action on Smoking and Health, organizație înființată de Royal College of Physicians (Colegiul Medicilor) din Marea Britanie a demontat unele dintre cele mai răspândite mituri despre vaping, pentru a reduce nivelul dezinformării.

Organizația demontează afirmația conform căreia vapingul ar deschide drumul către fumat. Dacă vapingul ar fi fost o cale de acces spre fumat la nivelul populației, incidența fumatului ar fi avut o rată mai redusă de scădere sau ar fi început să crească, subliniază organizația.

„Dimpotrivă, între 2010 și 2021, când utilizarea țigărilor electronice a crescut rapid în Anglia, ratele fumatului în rândul minorilor au continuat să scadă cel puțin la fel de rapid ca și înainte de apariția țigărilor electronice, ceea ce nu susține ipoteza căii de acces în rândul populației”, se arată în documentul oficial al organizației britanice.

Alături de datele din 2023 despre vaping în rândul adulților, ASH publică o „demontare a miturilor” care contestă dezinformarea în ceea ce privește dovezile existente despre vaping. Analiza a fost dezvoltată împreună cu cei mai importanți experți din UK în fumat și vaping și oferă dovezi că:

  • Vapatul NU este mai dăunător decât fumatul
  • Vapatul NU creează mai multă dependență decât fumatul
  • Vapatul NU este o poartă dovedită către fumat
  • Nicotina NU dăunează dezvoltării creierului tinerilor

Profesorul Ann McNeill, King’s College din Londra, autoarea revizuirii comisionate de guvern cu privire la evaluarea posibilelor efecte nocive ale vapingului și colaboratoare la elaborarea acestei analize, a comentat: „Temerea față de vaping în rândul tinerilor obstrucționează faptul că trecerea de la fumat la vaping este mult mai bună pentru sănătatea unei persoane. Este greșit să spunem că nu avem idee care vor fi riscurile viitoare ale vapingului. Dimpotrivă, nivelurile de expunere la cancer și la alte substanțe toxice sunt drastic mai scăzute la persoanele care vapează comparativ cu cele care fumează, ceea ce indică faptul că orice risc pentru sănătate este probabil o fracțiune din cele prezentate de fumat.”

Potrivit presei străine, grupurile internaționale de apărare a drepturilor consumatorilor au declarat că acest document recent oferă informații utile care ar putea ajuta milioane de fumători în căutare de alternative mai puțin dăunătoare la fumat.

„Există deja o bază semnificativă de dovezi științifice care arată că produsele de vaping sunt semnificativ mai puțin dăunătoare decât țigările, dar din unele părți se răspândesc încă minciuni riscante. Acest lucru nu va face decât să exacerbeze problema fumatului, care este principala cauză asociată deceselor premature la nivel mondial”, a declarat Dr. Lorenzo Mata, președintele grupului de politici publice Quit for Good.

Numeroase organizații științifice din Marea Britanie, precum British Thoracic Society, Royal College of General Practitioners, Royal College of Physicians, Royal College of Obstetrics and Gynaecology sau Royal College of Midwives susțin trecerea la vaping în locul fumatului, după ce studii bine fundamentate au demonstrat deja că produsele alternative precum țigările electronice cu nicotină sunt un ajutor eficient pentru a renunța la fumat, mai scriu publicațiile internaționale.

„Recent, nimeni altul decât premierul britanic a aprobat distribuirea de kituri gratuite de țigări electronice pentru fumătorii adulți din Anglia, în încercarea de a-i face să renunțe la fumat.  Acest lucru nu face decât să dovedească faptul că produsele de vapat sunt alternative mult mai bune la țigările clasice, al căror fum este cel care provoacă în primul rând boli în rândul oamenilor”, a declarat Clarisse Virgino, reprezentant CAPHRA (Coalition of Asia Pacific Tobacco Harm Reduction Advocates).

Produsele pentru vaping, cele din tutun încălzit, pungile cu nicotină și alte alternative care nu elimină fum se consumă fără arderea tutunului și sunt considerate de specialiști drept instrumente de reducere a efectelor nocive ale fumatului.

Știința a demonstrat că procesul de ardere a țigărilor produce un fum care conține peste 6.000 de substanțe chimice, iar aproximativ 100 dintre acestea sunt asociate bolilor legate de fumat. Eliminarea arderii și a fumului reduce în mod semnificativ emisiile chimice cu până la 95%.

Dr. Mata a spus că, pe baza recentei informări ASH, dovezile din lumea reală obținute prin sondajele asupra populației britanice au constatat că fumătorii care folosesc țigara electronică în încercarea de a renunța la fumat au mai multe șanse de reușită decât alte metode. Aceasta mai arată că țigările electronice au ajutat între 30.000 și 50.000 de fumători să renunțe cu succes la fumat în fiecare an în Anglia, începând cu 2013.

Nota de informare a organizației britanice a fost revizuită de cadre universitare și medici experți în dependență, tehnici de schimbare a comportamentului, specialiști în țigări electronice, în renunțarea la fumat sau controlul tutunului, epidemiologi, specialiști în sănătate emoțională și inechități de sănătate, precum și în medicină respiratorie sau în îngrijire critică.

Scopul documentului este de a contribui la informarea responsabilă privind dovezile despre vaping și de a reduce repetarea concepțiilor greșite drept înțelepciune convențională în spațiul public, subestimarea dovezilor, minimizând sau omițând atenționările sau prezentarea opiniilor drept fapte.

ASH a mai precizat că susține cu tărie o reglementare mai strictă a țigărilor electronice pentru a reduce accesibilitatea, atractivitatea, accesibilitatea și promovarea acestora în rândul copiilor, asigurându-se în același timp că fumătorii adulți nu sunt descurajați să folosească vaping-ul drept modalitate de a renunța la fumat.

Vezi aici documentul: Four in ten smokers wrongly believe that vaping is as or more harmful as smoking – ASH

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: