Vasile Dâncu aruncă bomba: Adevăratul motiv pentru care au fost anulate alegerile din România

Sursa foto: Inquam Photos/Saul Pop

România a ajuns în acest ciclu electoral să anuleze alegerile din cauza lipsei unui mecanism funcțional de supraveghere din cadrul Regulamentului Uniunii Europene privind serviciile digitale (DSA), precum și a faptului că cetățenii nu dispun de un suport transparent de sesizare și remediere a conținutului ‘ilegal, înșelător’, cu consecințe asupra procesului electoral precum polarizarea accentuată, manipularea informației sau ascensiunea unui populism digital bazat pe conținut emoțional, a subliniat, joi, europarlamentarul Vasile Dâncu, vicepreședinte al Comisiei speciale Scutul European pentru Democrație din Parlamentul European.

‘România nu a desemnat, până în acest moment, un coordonator al serviciilor digitale, așa cum se cere în regulament. În lipsa unei asemenea autorități, pe platformele online se propagă sistematic dezinformarea, manipularea prin AI sau publicitatea politică opacă. De asemenea, cetățenii nu dispun de un mecanism transparent de sesizare și remediere a conținutului ilegal, înșelător. Asta este prima mare vulnerabilitate a României. În al doilea rând, reacția întârziată a CNA și lipsa unui cadru adoptat și adaptat epocii marilor platforme. CNA trebuie să reglementeze și să supravegheze comunitatea electorală. Este concentrat aproape exclusiv pe televiziune și radio (…). De aceea, normele CNA pentru campania electorală nu includ standarde pentru publicitatea politică online, iar monitorizarea pe care o face CNA este una reactivă, nu proactivă. Sancțiunile sunt rare și sunt tardive’, a transmis Dâncu, într-o intervenție online de la Bruxelles, la masa rotundă ‘Scutul european pentru democrație’, eveniment organizat de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), a apreciat el, ar fi trebuit să adopte legislația europeană cu un an înainte de alegeri.

‘Deși are atribuții foarte importante în transparența finanțării campaniilor, nu au existat reguli clare pentru publicitate politică digitală, mai ales în ceea ce privește intensificarea și identificarea sponsorizărilor pe marile platforme’, a atras atenția Dîncu.

Potrivit acestuia, consecințele pentru procesul electoral din România sunt: ‘polarizarea accentuată și manipularea informației, exploatarea vulnerabilităților prin rețele străine de influenceri și actori locali sau statali din altă parte, ascensiunea unui populism digital, care este bazat pe conținut emoțional’.

El s-a pronunțat pentru reconstruirea unei comunicări publice bazate pe adevăr și mai puțin pe dezinformare, pe ‘emoții puternice și frică’.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: