Victimele infracţiunilor cu violenţă vor primi vouchere compensatorii

violență domestică
Sursa foto: Unsplash

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunțat că pregătirea pentru emiterea voucherelor care vor fi acordate victimelor infracţiunilor se află într-o fază avansată, fiind deja demarată procedura de achiziţie publică în vederea contractării serviciilor privind emiterea, distribuirea şi decontarea acestor tichete. Voucherele se vor acorda victimelor infracțiunilor comise cu violență – vătămare corporală, viol, tentativă de omor, agresiune sexuală – și au valoarea de până la 16.500 de lei.

Alina Gorghiu a menţionat că voucherele sunt acordate victimelor infracţiunilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

„E vorba de produse sau servicii de hrană, de cazare, transport medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă sau de uz personal”, a precizat Gorghiu.

Ministrul a explicat şi ce va fi necesar să facă victima unei infracţiuni, după operaţionalizarea sistemului, pentru a beneficia de un astfel de voucher.

„În primul rând trebuie să depună o plângere la poliţie; în al doilea rând, trebuie să depună o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea acestor nevoi urgente, cu o estimare a cheltuielilor pentru nevoile urgente la un tribunal în a cărei circumscripţie domiciliază victima. (…) Deja la nivelul fiecărui tribunal avem constituită comisia pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, iar această comisie primeşte cererea, o soluţionează un complet de doi judecători şi, dacă este întemeiată, se stabileşte cuantumul acestui voucher”, a afirmat Alina Gorghiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL