Victor Negrescu: Două treimi din legile aprobate în țară sunt influențate de decizii luate la Bruxelles

Victor Negrescu
Sursa foto: Facebook / Victor Negrescu

Sunt partide care s-au grăbit puțin anunțând candidații pentru alegerile europarlamentare, susține europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, social-democratul a declarat că „ar fi o greșeală” ca alegerile europarlamentare din România să fie „un referendum vizavi de guvern”.

„Eu mi-aș dori să vorbim la alegerile pentru Parlamentul European despre Uniunea Europeană, despre cum putem face România mai puternică și influentă la nivel european, despre modul în care putem aborda lucrurile cu profesionalism. Adică nu să vorbim despre unii care ar merge la Bruxelles doar să țipe. Sau să fie aceste alegeri pentru Parlamentul European un referendum vizavi de guvern. Cred că ar fi o greșeală.

Noi trebuie să votăm oamenii care pot face treabă la Bruxelles pentru România, oamenii care sunt pregătiți pentru așa ceva. Să analizăm ce au făcut grupările și partidele politice la nivelul Parlamentului European – și aici sunt multe lucruri care ne diferențiază – inclusiv voturile în ceea ce privesc România, unde noi am votat diferit pentru că aveam viziuni diferite. De exemplu, aderarea României la Spațiul Schengen. Grupul meu social-democrat este singurul grup politic care a votat în unanimitate pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Celelalte grupuri politice trebuie să explice de ce nu au avut toți membri lor ca și susținători pentru țara noastră. Adică cred că ar fi oportun să avem această abordare, însă temele naționale vor domina în continuare și încercăm să oferim răspunsuri și la acele elemente în perspectiva alegerilor pentru anul viitor. Probabil abia la începutul anului viitor vom avea listele complete. Am văzut că sunt partide care s-au grăbit puțin anunțând candidații”, a declarat europarlamentarul PSD, la Puterea Știrilor.

Ce teme vor aborda partidele în campania electorală din 2024

„Vor fi și teme interne care vor fi abordate în campania pentru alegerile europarlamentare. În primul rând, România a mai trimis reprezentanți ai unor partide extremiste în Parlamentul European. Am avut PRM reprezentat în Parlamentul European prin Corneliu Vadim Tudor. A fost și Gigi Becali în Parlamentul European. Au fost și alte personaje mai puțin cunoscute. La finalul zilei, cei care spuneau că se vor lupta pentru România în Parlamentul European nu prea au făcut-o. Nu au făcut-o pentru că nu știau cum s-o facă. Nu au avut o abordare profesionistă și ar fi o greșeală să credem că dacă trimite niște persoane care toată ziua vorbesc de naționalism aici vor face lucruri pentru țară.

Ne trebuie oameni care știu să se lupte pentru țară folosind mecanismele existente, într-o manieră coerentă și aici e o diferențiere foarte, foarte mare care trebuie să fie făcută. Adică aici degeaba intri live pe Facebook sau pe Tiktok, cum fac unii, pentru că oricum nu asta schimbă lucrurile. Negocierea pe dosare schimbă lucrurile bine pentru țara noastră. Nu putem ignora faptul că, într-adevăr, cetățenii sunt preocupați de agenda lor zilnică, nivelul de trai, preocupările pe care le au ei în viața de zi cu zi, subiectele sociale. Ați văzut cât de mult ocupă agenda publică la nivel național. Aceste lucruri vor fi discutate și din perspectiva europeană, trebuie să oferim răspunsuri. Nu pentru că ar fi neapărat un demers pe care îl vom face noi, partidele politice, cât mai degrabă este o realitate cu care ne confruntăm și trebuie să oferim răspunsuri adecvate”, a continuat Victor Negrescu.

„Două treimi din legile aprobate la nivel național sunt influențate de decizii luate la Bruxelles”

Potrivit social-democratului, alegerile pentru Parlamentul European „vor fi puternic politizate”. În acest context, Victor Negrescu a amintit că două treimi din legile aprobate la nivel național sunt influențate de decizii luate la Bruxelles și a făcut un apel la „o abordare profesionistă”.

„Însă, da, alegerile pentru Parlamentul European sunt la începutul unui ciclu electoral, cu foarte multe momente electorale. Vor fi puternic politizate. Cel mai probabil, aceste alegeri pentru Parlamentul European vor isca dezbateri aprinse între partidele politice și între candidații săi. Dincolo de aspectele europene, însă, totuși, vreau să spun încă o dată: e foarte important ce se întâmplă în instituțiile europene. Este foarte important ce se întâmplă în Parlamentul European.

Două treimi din legile aprobate la nivel național sunt influențate de decizii luate la Bruxelles. Două treimi din legile aprobate la nivel național sunt influențate de decizii luate la Bruxelles. Imaginați-vă, dacă nu avem aici oameni influenți și capabil, cât putem să pierdem. Adică, la finalul zilei, parlamentarii naționali vor trebui să aprobe niște lucruri pe care noi le-am decis la Bruxelles, fără ca vocea României să fie auzită. De aceea întăresc nevoia unei abordări profesioniste și a unor reprezentanți care înțeleg fenomenul european în totalitate”, a conchis europarlamentarul PSD.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: