Victor Ponta, despre alegerile din R.Moldova: Maia Sandu probabil nu e foarte iubită la Chișinău

Victor Ponta Puterea Stirilor
PS News

Victor Ponta, consilierul onorific al premierului PSD, Marcel Ciolacu, a fost invitat miercuri în studioul PS News. Dialogul realizatoarei emisiunii Puterea Știrilor, Marinela Angheluș, cu fostul prim ministru Victor Ponta a adus în atenția ascultătorilor, recentele alegeri locale din Republica Moldova.

Democrația din Republica Moldova rămâne fragilă. Este una dintre concluziile alegerilor locale, din țara vecină, de weekend-ul trecut. Prezența slabă la urne, de doar 41%, dar și realegerea pro rusului Ion Ceban la primăria Chișinăului, sunt semnale de alarmă pentru cancelariile europene, scrie PS News. De vină ar fi, între altele, condițiile financiare precare ale locuitorilor din zonele rurale ale țării, dar și o mobilizare mai bună a electoratului prorus. Rezultatul de la Primăria Chișinău ar putea reprezenta, totodată, o penalizare pentru actuala guvernare, mai scrie PS News.

Întrebarea firească pe care ne-o putem pune este aceea dacă există riscul real, după 32 de ani, ca Moldova să recada sub influența Rusiei?

„Nu există. Eu înțeleg propaganda asta, că era și în România. De ce-i pro rus, primarul Chișinăului?  Fiindcă nu e în partidul Maia Sandu. Dacă nu ești în partidul Maia Sandu, cu siguranță ori ești corupt, ori ești pro rus. E simplu, înțeleg asta și înțeleg genul de propagandă. Moldova are o uriașă problemă legată de încrederea propriilor cetățeni în viitorul țării. Astăzi, de exemplu, s-a primit vestea foarte bună, pe care o salut, că încep negocierile de aderare la Uniunea Europeană.  Așa cum spun datele, 1.000.000 de oameni au plecat din Republica Moldova în ultimul an. Dacă nu locuiesc în Chișinău, cum să voteze primarul din Chișinău? Nu puteau să voteze de la Roma sau de la Madrid”, spune Victor Ponta.

Credeam foarte tare în ideea de reunificare a R. Moldova cu România

„Eu sunt cel care, în mod real, am sprijinit Republica Moldova: microbuze școlare, spitale, teatre, gazoductul până la Chișinău toate-s făcute în mandatul meu de prim-ministru. Am crezut foarte tare că reunificarea României cu Moldova se va face numai in momentul în care din punct de vedere economic, cultural, educațional oamenii se vor simți din nou, la fel, cum au fost înainte de ocupația sovietică. Altfel, să o ia România cu forța, nu va funcționa. Deci, ce văd eu atât cât mai urmăresc viața politică din Republica Moldova, Maia Sandu e foarte iubită la Washington, Berlin, Bruxelles. Probabil că nu-i foarte iubită la Chișinău din moment ce partidul domniei sale a luat doar jumătate din voturi. Ori nu a avut un candidat bun, habar nu am. Dar genul ăsta de politică în care pe adversarul politic, doar pentru că-ți este adversar politic, îl faci pro rus sau corupt, e ceva ce a mers și în România și la un moment dat n-a mai mers. Da, eu vreau să vă dau un alt exemplu, mult mai celebru decât Republica Moldova. Doamne, cel mai rău om din America, cu cele mai multe dosare penale, cu cele mai multe critici, Donald Trump. Dacă ar fi alegeri duminică, Trump ar câștiga alegerile. E un gen de reacție a oamenilor prin care arata că sunt mințiți”.

Propaganda agresiva pro Ucraina a obosit oamenii

„E prea mare propaganda, uite și cumva, oboseala asta sau dezamăgire legată de Ucraina, toată lumea cu mintea la cap știe că Rusia și Putin sunt de vină. Au atacat Ucraina, Ucraina se apără, dar dacă tu în fiecare zi mă minți: i-am distrus toate armatele, Putin cade pe scări, e mort, Rusia este terminată. La un moment dat zic bă, eu țin cu Ucraina, nu e nevoie să mă minți,” subliniază Ponta.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: