VIDEO 100 de avioane israeliene au lansat un atac preventiv asupra grupării libaneze Hezbollah

Sursa foto: X David Saranga

Israel a lansat un atac preventiv asupra Libanului duminică dimineață, anunță purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF). Tot Hagari, purtătorul de cuvânt, a declarat că IDF descoperise că organizația Hezbollah pregătea un atac cu rachete asupra Israelului, ca răspuns la moartea lui Fuad Shukr, comandantul grupării teroriste.

De asemenea, oficialii anunță că Aeroportul Internațional din Tel Aviv a fost închis temporar duminică.

Ministrul apărării Yoav Gallant a declarat situație de urgență în Israel pentru următoarele 48 de ore, iar premierul Benjamin Netanyahu, a convocat cabinetul de securitate duminică, la ora 7:00.

Hezbollah, care la momentul atacului nu a venit cu un răspuns, anunță că se pregătesc să vină cu un răspuns  pentru moartea comandantului militar al grupării teroriste, Fuad Shukr, care a fost ucis luna trecută. Aceștia anunță că au lansat mai multe drone explozibile asupra Israelului.

O sursă guvernamentală din partea Israel declară că „acesta nu este un atac menit să declanşeze un război, ci mai degrabă să înlăture o ameninţare gravă la adresa a milioane de cetăţeni israelieni”. „Continuarea escaladării depinde de acţiunile Hezbollah”, a continuat sursa anonimă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Sean Savett declară că președintele Joe Biden monitorizează situația dintre Israel și Liban.

Hezbollah spune că a lansat 320 de rachete, precum şi drone cu explozibil, în atacul de duminică dimineaţă, care a vizat 11 baze militare israeliene din nordul ţării, notează News.ro.

Universitățile israeliene anunță că anularea activităților după atacul preventiv de duminică, iar Universitatea din Tel Aviv anunță anularea examenelor.

În urma atacului lansat de gruparea libaneză, cabinetul de război israelian s-a reunit pentru a pregăti un răspuns. O sursă de securitate din Liban a declarat că cel puţin 40 de lovituri israeliene au lovit diverse oraşe din sudul ţării, într-unul dintre cele mai intense bombardamente de la începutul ostilităţilor, în octombrie anul trecut, tot potrivit News.ro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: