UPDATE VIDEO Cutremur devastator în Maroc. Peste 1.000 de morţi

cutremur în Maroc
Sursa foto: Khaled Beydoun

UPDATE, ORA 16.57

Autorităţile marocane au anunţat sâmbătă la prânz că 1.037 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma seismului din cursul nopţii, informează Le Figaro.

Numărul răniţilor a ajuns la 1.204, dintre care 721 sunt în stare critică, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat.

UPDATE, ORA 14.45

Cel puţin 820 de persoane au murit, majoritatea în oraşul Marrakech şi în cinci provincii din apropierea epicentrului cutremurului, iar 672 de persoane au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ anunţat sâmbătă de Ministerul de Interne din Maroc.

Dintre persoanele rănite, 205 sunt în stare gravă, notează news.ro.

UPDATE, ORA 13.14

Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistenţă consulară, având doar o solicitare de informaţii cu privire la situaţia unui grup de cetăţeni români, a transmis MAE în urma cutremurului puternic care afectat Marocul. Conform MAE, în urma verificărilor s-a stabilit că membrii grupului de români sunt în siguranţă, informaţia fiind transmisă familiei acestora.

”Referitor la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munţilor Atlas din Regatul Maroc şi care a afectat mai multe oraşe, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Rabat, s-a autosesizat şi a solicitat autorităţilor locale, în regim de urgenţă, informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistenţă consulară, având doar o solicitare de informaţii cu privire la situaţia unui grup de cetăţeni români. Ca urmare a acestei solicitări, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situaţiei şi au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranţă”, a transmis MAE, la solicitarea News.ro.

Misiunea diplomatică este în contact permanent cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale, dacă situaţia o va impune.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93 şi +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare: +212 67 99 77 751.

Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,8 a afectat centrul Marocului, făcând oamenii să iasă pe străzi. Peste 600 de persoane au murit, iar peste 300 sunt rănite, potrivit televiziunii publice.

UPDATE, ORA 12.54

Autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă, a anunţat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.

„În urma cutremurului devastator din Maroc, autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familii îndoliate şi către salvatorii curajoşi care lucrează împotriva cronometrului”, a scris prim-ministrul României, într-o postare pe Twitter.

UPDATE, ORA 12.06

Preşedinteţe Klaus Iohannis a transmis, după cutremurul care a avut loc vineri noapte în Maroc, că este întristat de acest dezastru natural în urma căruia multe persoane şi-au pierdut viaţa şi a urat însănătoşire grabnică răniţilor.

„Întristat de dezastrul care a avut loc aseară în Maroc. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Dorim însănătoşire grabnică răniţilor”, a scris Klaus Iohannis, sâmbătă pe Twitter.

UPDATE, ORA 10.19

Numărul oamenilor care au murit în cutremurul din Maroc a ajuns la 632, a anunţat sâmbătă televiziunea de stat, care citează guvernul, relatează The Guardian. Numărul răniţilor a crescut la 329, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit presei locale, este cel mai puternic seism care a lovit regatul până în prezent, relatează AFP şi Reuters.

CE POVESTESC MARTORII

„Eram în pat când totul a început să se zguduie. Am crezut că patul meu va zbura. Am ieşit în stradă pe jumătate dezbrăcat şi m-am dus imediat în curte. A fost un haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie”, a declarat telefonic pentru AFP francezul Michaël Bizet, în vârstă de 43 de ani, proprietar a trei case tradiţionale în oraşul vechi din Marrakech.

„În jurul orei 23.00, am simţit o mişcare foarte violentă şi mi-am dat seama că era un cutremur. Vedeam cum se mişcau clădirile. Nu avem neapărat reflexele necesare pentru acest tip de situaţie. Apoi am ieşit afară şi erau foarte mulţi oameni acolo. Oamenii erau toţi în stare de şoc şi panică. Copiii plângeau, părinţii erau dezorientaţi”, a povestit Abdelhak El Amrani, un locuitor din Marrakech, în vârstă de 33 de ani, care a vorbit cu AFP prin telefon.

Un alt locuitor din Marrakech, Brahim Himmi, a declarat pentru Reuters că a văzut ambulanţe ieşind din oraşul vechi, iar faţadele multor clădiri sunt deteriorate. El a spus că oamenii erau speriaţi şi stăteau afară temându-se de un nou cutremur.

„Candelabrul a căzut din tavan şi am fugit afară. Sunt încă în drum cu copiii mei şi suntem speriaţi”, a declarat Houda Hafsi, în vârstă de 43 de ani, din Marrakech. O altă femeie de acolo, Dalila Fahem, a declarat că în casa ei au apărut fisuri şi că mobila a fost deteriorată. „Din fericire, nu mă culcasem încă”, a spus ea, potrivit news.ro.

Oamenii din Rabat şi din oraşul de coastă Imsouane au fugit, de asemenea, din case, temându-se de un cutremur mai puternic, potrivit martorilor Reuters. Videoclipuri partajate pe reţelele sociale imediat după cutremur, pe care Reuters precizează că nu le-a putut verifica imediat, arătau oameni fugind speriaţi dintr-un centru comercial, din restaurante şi din clădiri de apartamente, adunându-se afară.

„Eram în drum spre casă în momentul cutremurului. Maşina mea s-a mişcat înainte şi înapoi, dar nu mi-am imaginat nicio secundă că a fost un cutremur”, a declarat un alt locuitor al oraşului, Fayssal Badour, în vârstă de 58 de ani. „M-am oprit şi mi-am dat seama ce dezastru a fost. A fost foarte grav, ca şi cum un râu ar fi ieşit din matcă. Ţipetele şi plânsul erau de nesuportat”, a povestit el.

Montasir Itri, un locuitor din satul de munte Asni, situat în apropierea epicentrului, a declarat că majoritatea caselor de acolo au fost avariate. „Vecinii noştri sunt sub dărâmături şi oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a declarat el.

Mai la vest, în apropiere de Taroudant, profesorul Hamid Afkar a declarat că a fugit din casă şi că au avut loc replici în urma cutremurului iniţial.

„Pământul s-a cutremurat cam 20 de secunde. Uşile s-au deschis şi s-au închis singure în timp ce mă grăbeam să cobor scările de la etajul al doilea”, a povestit el.

Potrivit bilanţului încă provizoriu, acesta este seismul din Maroc cu cei mai mulţi morţi de la un cutremur din 2004, în apropiere de Al Hoceima, în nordul munţilor Rif, care a ucis peste 600 de persoane şi a provocat pagube materiale importante.

La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus Agadir, pe coasta de vest a ţării, provocând moartea a peste 12.000 de persoane – o treime din populaţia oraşului.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,8 a afectat centrul Marocului, făcând oamenii să iasă pe străzi, iar aproape 300 de persoane au murit, a transmis Ministerul de Interne.

Epicentrul a fost la 71 km sud-vest de Marrakech, la o adâncime de 18,5 km, conform US Geological Survey (USGS). Cutremurul a avut loc la ora locală 23:11 (22:11 GMT).

Cel puţin 296 de persoane au fost ucise, iar alte 153 au fost rănite, a informat sâmbătă televiziunea de stat Al-Aoula din Maroc, citată de CNN. Datele au fost furnizate de Ministerul de Interne Un oficial local a aprecizat că această evaluare este una preliminară, întrucât numeroase victime sunt în zona montană, unde este greu de ajuns.

Forţele armate regale marocane au avertizat că urmează replici.

„Vă reamintim că trebuie să fiţi precauţi şi să luaţi măsuri de siguranţă din cauza riscului de replici”, a scris armata pe X, cunoscută anterior ca Twitter.

USGS a declarat că seismul de vineri seara a fost neobişnuit de puternic pentru regiune, notează news.ro.

„Cutremurele de această magnitudine în regiune sunt neobişnuite, dar nu neaşteptate. Din 1900, nu au mai avut loc cutremure M6 (magnitude 6)”, a precizat USGS.

Organismul american a prezis că „sunt posibile pagube semnificative””, menţionând că mulţi oameni din zonă locuiesc în imobile care sunt „foarte vulnerabile la cutremure”.

Televiziunea de stat Al-Aoula a arătat sâmbătă că mai multe clădiri s-au prăbuşit în apropierea epicentrului şi a transmis că mii de oameni şi-au părăsit casele după ce Institutul Naţional de Geofizică din ţară a avertizat despre replici.

În Marrakech, unele case din oraşul vechi s-au prăbuşit.

Clipuri video neverificate de pe X (fostul Twitter) arată clădiri deteriorate şi străzi cu moloz.

Oamenii sunt văzuţi fugind speriaţi.

Cutremurul a fost resimţit puternic şi în capitala Rabat.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL