VIDEO A. Șalaru: Pentru destabilizarea R. Moldova, Ilan Șor nu investește banii lui, ci pe ai Moscovei

Condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare pentru devalizarea unor bănci de la Chișinău, Ilan Șor se află în acest moment în Rusia, care refuză extrădarea acestuia, în ciuda cererii R. Moldova.

Prezent în studioul Puterea Știrilor, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din R. Moldova, completează:

„Ilan Șor are o familie care locuiește în Moscova și, pentru câțiva ani, el a fost dat în urmărire internațională de autoritățile de acolo. Dar, acum, Rusia, fiind în căutarea unui lider al opoziției din Republica Moldova, a mizat pe Ilan Șor fiindcă el s-a dovedit mai eficient decât Dodon și decât alții și de asta a fost invitat la Moscova. I s-au iertat păcatele și banii pe care îi investește în destabilizarea situației din Republica Moldova nu sunt banii lui personali. El investește banii Rusiei. De exemplu, a fost un caz cu Ilan Sor, când el a promis alegătorilor din unitatea teritorială Găguză gaz foarte ieftin, de două ori mai ieftin decât prețul de piață de la noi. Întâmplător, eu cunosc persoanele care s-au implicat în negocierea acestui contract.”

Pe scurt, explică Șalaru, o firmă din Turcia cumpăra gaz la prețul de piață, îl distribuia unei alte firme cu sere, urmând ca aceasta să vândă gazul de 3,5 ori mai ieftin unei firme din Republica Moldova care avea licență de import. Diferența de preț urma să fie acoperită de Rusia sau aceasta avea să livreze gaz gratuit firmei inițiale din Turcia.

Însă, spune fostul ministru, ceva s-a întâmplat, contractul a fost reziliat, pentru că firma nu a putut să plătească gazul.

„A investit mulți bani în Republica Moldova, dar până la urmă s-a demonstrat că banii nu erau ai lui, firmele lucrau pe datorie, iar el nu le-a plătit. Are zeci de milioane datorii. Umblă creditorii după Ilan Șor să le dea bani. Și el nu este prost să-și folosească banii proprii. În cazul de față, cum spunea cineva informat de la noi de la Chișnău, când Dodon primea bani de la Moscova, 90% îi punea în buzunar, 10% îi folosea pentru partid. Șor face invers. El ia doar 10%, restul îi folosește pentru partid, pentru destabilizarea situației”, adaugă Șalaru.

Fostul ministru al Apărării explică mai departe de ce e importantă situația din R. Moldova pentru Rusia.

„A devenit foarte important în acest context geopolitic și pentru Moscova este important ca Republica Moldova să-și întrerupă parcursul european. Pentru Moscova ar fi important ca la alegerile prezidențiale de anul acesta să câștige un pro-rus, de aceea vor fi folosiți toți pentru a discredita actuala guvernare. E adevărat, multă minte și imaginație nu-ți trebuie să-i discretezi. Orice guvernare de la o anumită perioadă începe să se discrediteze singură. Dar ei au nevoie să câștige alegerile prezidențiale și la anul viitor să câștige alegerile parlamentare. Și pentru asta îi folosesc pe toți, inclusiv pe George Simion, care a spus că el detestă guvernarea, și că urăște Republica Moldova.”

Practic, spune invitatul, tot ce nu funcționează este din vina guvernării: Gazul s-a scumpit nu din cauza Rusiei, ci din cauza guvernului, a Maiei Sandu.

„Au crescut prețurile la energia electrică… ei deviază acest mesaj, ei transmit ideea că din cauza incompetenței guvernării, nu din cauza războiului pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei. Toate  aceste teme false sunt lansa lansate în spațiul public. Și foarte mulți cred, fiindcă nu trebuie să ne punem prea mare speranță în inteligența colectivă a unui popor. Nu este așa. Personalitățile au făcut istoria, nu masele. Și în cazul de față sondajele vorbesc. Maia Sandu a scăzut dramatic în sondaje. Au făcut și ei foarte multe greșeli”, a explicat Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL