Măriri de pensii și salarii, beneficii pentru anumite categorii sociale, zile libere în plus pentru angajați – toate aceste măsuri benefice pentru oameni în condițiile în care costul vieții crește de la an la an au, totuși, un cost. Despre felul cum se vor răsfrânge toate aceste măsuri asupra bugetului țării și asupra noastră, a tuturor, a vorbit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, consultantul fiscal Adrian Bența.
„Nota de plată o vom plăti toți, noi, cetățenii obișnuiți, fie că suntem doar simple persoane fizice care cumpărăm niște bunuri, fie că suntem firme mici sau mijlocii sau poate chiar și cele mari. Deci, nota de plată o vom plăti noi, dar în principal cel mic, cel de jos plătește și suportă oalele sparte”, a afirmat Adrian Bența.
La întrebarea ce-i așteaptă până la urmă pe români după anul electoral 2024, acesta subliniază faptul că trebuie să luăm în calcul nu doar măsurile guvernului actual, ci pe cele luate în ultimii zece ani.
„Ultimii 10 ani de guvernare au fost gândiți aiurea în sensul deficitului bugetar, un deficit excesiv. Vă aduc aminte că încă din 2019, înainte de pandemie, România a fost notificată pentru deficit bugetar excesiv. Dacă au trecut totuși 2 ani de la pandemie, ar cam trebui să intrăm și noi în deficite bugetare normale, pentru că nu este normal să trăim pe datorie. Asta este singura situație. Lăsând la o parte că-ți interzic directivele comunitare să ai un deficit mai mare de 3%, deficitul nu este o obișnuință. Un deficit bugetar poate fi diminuat prin două metode fie noi împrumuturi ceea ce nu ne dorim, fie prin creșterea veniturilor bugetare, aceasta fiind de altfel, soluția. Creștere de venituri bugetare înseamnă noi taxe. Nu am nicio sursă și nici nu vreau să duc pe cineva în în eroare, dar sunt previzibile, e posibil să fie anunțat curând că avem o posibilă creștere a TVA-ului la 22%, o posibilă creștere a impozitului pe venit la 16% și cu siguranță mai sunt astea neanunțate. Va fi o majorare de acciză la țigări, o majorare de acciză la bere. Poate tăierea unor facilități sau modificarea unor cote. Deci, fără să am vreo sursă sigură, subliniez, nu vreau să duc pe nimeni în eroare, dar sunt previzibile creșteri de taxe pentru anul următor”, a explicat consultantul fiscal.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News