Arhitectul Alexandru Pânișoară, a vorbit, la Puterea Știrilor, moderată de redactorul-șef PS News, Marinela Angheluș, despre contestația împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) privind candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale. Deocamdată, a sosit doar decizia, nu și motivația Curții Constituționale, pe care urmează să o analizeze, dar față de care are rezerve, spune acesta, amintind faptul că documentul trimis era unul extrem de bine documentat.
„Cel mai probabil voi merge mai departe la CEDO, aceasta fiind singura instanță care ar mai putea să revină asupra a ceea ce a decis Curtea Constituțională. Problema este că, din punctul meu de vedere, nu cred că au citit contestația. Au fost mai multe depuse, e drept, și împotriva lui Călin Georgescu și împotriva lui Nicușor Dan, în ziua respectivă. Eu am primit numărul de dosar la ora 16 și un sfert, deci cu o oră înainte să înceapă ședința. Sesizarea mea are 30 de pagini, iar anexele cu probele aveau 200. Deci, cel mai probabil, nu le-au citit”, a afirmat arhitectul.
Acesta a evidențiat primul punct din contestația sa, respectiv documentul care a circulat în spațiul public înaintea alegerilor locale de anul trecut, potrivit căruia numele lui Nicușor Dan ar fi apărut într-un raport al fostei securități.
„La acel moment, am solicitat CNSAS-ului să-mi confirme sau infirme existența acestui document. S-a făcut destul de multă vâlvă, CNSAS a ieșit și cu un comunicat de presă care este și pe site-ul instituției în care au spus că documentul nu a fost emis de CNSAS și că urmează să facă verificări cu celeritate. În curând se împlinește un an, nu au ieșit cu un răspuns la chestiunea asta, iar mie nu mi s-a răspuns nici până astăzi dacă este sau nu veridic acel document. Doar că nu a fost emis de ei, or, eu nu asta am solicitat. Deci chestiunea asta încă nu s-a tranșat”, a subliniat Alexandru Pânișoară.
Acesta a revenit cu o altă sesizare la CNSAS, odată cu anunțul privind depunerea candidaturii lui Nicușor Dan, în sensul verificării sale, mult mai temenice.
„De ce? Pentru că toți candidații la alegerile locale, prezidențiale, parlamentare, primesc de la CNSAS o adeverință. Aceasta reprezintă punctul de vedere al instituției: dacă apare sau nu în arhivele lor, sau nu neapărat în arhivele lor, dar în evidența lor că ar fi colaborat cu securitatea”, a explicat invitatul.
Motivația demersului său a fost evitarea unei situații în care s-a aflat fostul președinte Traian Băsescu, care a îndeplinit funcția de ministru, a avut două mandate de primar și două de președinte, după care a apărut public dovada că a fost colaborator al Securității.
„Unul dintre răspunsurile lor a fost să nu discutăm despre precedentul Traian Băsescu, că intrăm într-o polemică. Asta a fost e-mail-ul, răspunsul CNSAS-ului la sesizarea mea. Deci nici până astăzi nu s-a tranșat acest aspect”, a încheiat Pânișoară.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News