VIDEO Ambasadorul României în SUA, în direct la Puterea Știrilor: ce impact va avea eliminarea vizelor

Ambasador Andrei Muraru, invitat Puterea Știrilor 1.10

Impactul economic al eliminării vizelor asupra relațiilor dintre România și Statele va fi unul relevant, a afirmat Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, printr-o intervenție în direct la Puterea Știrilor.

Impactul va fi în domeniul turistic mai ales, pentru că vizele despre care vorbim sunt pentru vacanțe  sau pentru afaceri, cu ședere de până la 90 de zile. Deci ne așteptăm să se creeze mult mai multe legături între români și americani, pentru că sentimentul meu este că acest lucru a lipsit în ultimele decenii. În ce privește comerțul bilateral, valoarea acestuia se situează astăzi la 5,5 miliarde de euro, fără să luăm în considerare serviciile. Ca o economie să crească, este nevoie în primul rând ca oamenii să se conecteze. Or, știm că a existat foarte multă inhibiție în rândul oamenilor de afaceri români de a veni în America, pentru că exista această prejudecată că potențialii vizitatori vor fi respinși la ambasadă”, a explicat ambasadorul României în SUA.

Acesta a adăugat că, în ultimii ani, rata de respingere a fost una mică, de 10%, ceea ce înseamnă că din  zece români care aplicau pentru viză, unul singur nu o obținea. Revenind la beneficiile economice, după 20 de ani s-a lansat deja o cursă directă între România și Statele Unite, de la  București la New York.

„Ne așteptăm să existe, de exemplu, și alte curse; la Departamentul de Transporturi al Statelor Unite, de exemplu, a fost depusă cel puțin o cerere din partea unei alte companii pentru un alt zbor direct între România și Statele Unite. Sigur, consecințele se vor vedea în timp. Poate nu în primul an, în al doilea an, dar în primii cinci ani, în mod evident că ne așteptăm la o creștere a comerțului, la o creștere a investițiilor. Chiar dacă cetățenii americani pot călători fără vize în România încă de acum 30 de ani, din 1994, este evident că o cursă aeriană directă încurajează aceste călătorii. Am întâlnit deja oameni de afaceri americani care au călătorit cu această cursă introdusă în această vară”, a subliniat Excelența Sa, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: