UPDATE VIDEO Ameninţare cu bombă la Luvru. Atenţionare MAE

Luvru
Sursa foto: Chris Karidis on Unsplash

UPDATE, ORA 17.54

Ministerul Afacerilor Externe informează sâmbătă cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că autorităţile franceze au decis ridicarea nivelului de alertă la gradul cel mai înalt – „urgenţă atentat”, pe întreg teritoriul francez, în urma atacului terorist care a avut loc în data de 13 octombrie 2023 într-un liceu din oraşul Arras, departament Pas-de-Calais, soldat cu decesul unui profesor şi rănirea gravă a altor două persoane.

Potrivit MAE, nivelul „urgenţă atentat” reprezintă un apel la vigilenţă adresat instituţiilor franceze şi populaţiei şi permite consolidarea dispozitivelor de militari ai operaţiunii „Sentinelle”, pentru a sprijini poliţia şi jandarmeria în protejarea cetăţenilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Muzeul Luvru din Paris a fost închis „din motive de securitate” sâmbătă, în timp ce Franța este în alertă maximă în urma unui atac în orașul Arras, din nord-est, potrivit AFP., notează adevarul.ro.

„Luvru a primit un mesaj scris în care se afirma că există un risc pentru muzeu și vizitatori”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP, după ce a anunțat închiderea pe rețelele de socializare. „Am hotărât… să-l evacuăm și să-l închidem pentru ziua respectivă, în timp ce efectuăm verificările necesare”.

Decizia a fost luată în urma unor „amenințări cu bombă”, a declarat o sursă din cadrul poliției franceze pentru TF1.

Unul dintre cele mai mari muzee din lume

Sunt 230 ani de când a fost deschis publicului Muzeul Luvru, unul dintre cele mai mari muzee din lume.  Iniţial o fortăreaţă construită în perioada medievală, a devenit palat regal în secolul al XIV-lea sub Carol al V-lea şi a fost folosită din când în când de regii Franţei ca reşedinţă principală a Parisului. Structura sa actuală a evoluat în etape încă din secolul al XVI-lea. În 1793, o parte din Luvru a devenit un muzeu public, acum Muzeul Luvru, care s-a extins pentru a ocupa cea mai mare parte a clădirii.

Clădirea gigantică, situată în apropiere de Sena, are o suprafață de 20.000 de metri pătrați şi găzduieşte peste 35.000 de lucrări. Printre cele mai faimoase capodopere expuse se numără şi Mona Lisa de Leonardo da Vinci.

Citeşte mai mult aici.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: