VIDEO Anatol Șalaru: Cu un singur glonț, la prezidențiale, Rusia a împușcat trei iepuri: România, R. Moldova, Ucraina

Anatol Șalaru, invitat Puterea Știrilor 18.12

Republica Moldova se uită cu îngrijorare la ce se întâmplă în România, fiindcă venirea la putere a unui pro-rus ar strica planurile țării, respectiv ceea ce ține de parcursul european și de aderarea la Uniunea Europeană, spune Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din R. Moldova.

„Nu știu dacă Rusia l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul doi. Nu știu dacă, direct sau indirect, Rusia a cheltuit bani și și-a folosit resursele. Dar ceea ce s-a întâmplat a fost în interesul Rusiei. Cu un singur glonț, Rusia a împușcat de fapt trei iepuri: România, Republica Moldova și Ucraina. Nu întâmplător, toți cei din Republica Moldova care au cont pe Telegram și pe Tiktok primeau mesaje că cei care l-au votat pe Stoianoglo în turul doi să-l voteze pe Călin Georgescu. (…) Deci, propaganda rusă nu și-a pierdut timpul degeaba, s-a folosit de toate resursele pe care le-a avut. Eu nu pot să pun mâna în foc, fiindcă nu am acces la informații că Rusia l-a sprijinit direct, dar metodele prin care a fost promovat Georgescu sunt tipice FSB, a afirmat Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Acesta a avertizat, de altfel, de anul trecut, asupra intenției Rusiei de a aloca sume impresionante pentru a destabiliza situația din România și pentru a-și promova, la președinție și în Parlament, persoane obediente.

În ce privește faptul că, în scenariile discutate, era amintit George Simion, însă nu și Călin Georgescu, fostul ministru al Apărării din R. Moldova spune că acesta nu a apărut, totuși, peste noapte. În plus, Rusia nu mizează niciodată pe o singură persoană.

„Rusia mizează pe mai multe persoane și în momentul când s-a văzut că există posibilitatea ca George Simion să nu treacă în turul doi, Rusia s-a reorientat spre Călin Georgescu. De fapt, ei au făcut un lucru comod, chiar dacă poate nu se suportă unul pe altul. Într-un război hibrid, pe unul dintre primele locuri stă o sarcină foarte clară: discreditarea guvernării, a clasei politice, a politicienilor în fața propriilor alegători. Și cu aceasta s-a ocupat, timp de patru ani de zile, George Simion în Parlamentul României. La fel, Șoșoacă. Timp de patru ani, George Simion a organizat doar acțiuni de protest, a criticat, nu a oferit nicio soluție”, a explicat Șalaru, amintind contextul dificil, respectiv pandemie, criză economică, un război.

A doua sarcină a fost inocularea ideii că actuala guvernare își va implica cetățenii într-un război, lucru care s-a petrecut și în Republica Moldova.

„Deci narațiunea principală a fost: Maia Sandu vrea să ne bage în război alături de Ucraina, Maia Sandu se pregătește de război. Același lucru s-a spus și în România. Guvernarea vrea să ne bage în război, noi suntem pentru pace. Cînd spun că sunt pentru pace, și George Simion și Călin Georgescu uită să spună că în Rusia unii sunt băgați la pușcărie doar pentru că au ieșit cu o pancartă pe care scria PACE. Deci acești oameni folosesc aceste aceste narațiuni, folosesc această retorică – pace, pace, pace. Ei sunt cei mai mari pacifiști din lume. În același timp, vor ocuparea Ucrainei de către Rusia. Ei consideră că pacea va începe atunci când Rusia va ocupa tot, își va distruge toți dușmanii și după aia se va instaura o pace mondială și toată lumea va fi fericită. La fel se vorbește și în Republica Moldova”, a subliniat invitatul.

Un alt element important a fost Biserica din Republica Moldova, care s-a implicat activ în propaganda pro-rusă, anti-europeană, anti-occidentală și anti-guvernare.

„Sute de preoți au mers la Moscova și au semnat tot felul de acorduri de colaborare, au primit bani, au primit carduri bancare și au făcut propagandă în biserici, ceea ce este interzis. La fel în România. Am vorbit cu sociologi, spuneau că, în ziua votului, în conformitate cu exit-poll-ul, votul masiv pentru Georgescu a venit după orele 11:00, când lumea a ieșit de la biserică, până pe la 14:00, deci biserica ar trebui să înțeleagă că nu e loc de politică în biserică”, a subliniat Anatol Șalaru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: