Fostul ministru al apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a declarat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că Rusia vrea să influențeze referendumul și să mențină neutralitatea țării. Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu.
„Rusia nu mizează acuma pe câștigarea funcției de președinte al Republicii Moldova. Pe ei nu-i interesează asta. Ei au înaintat mulți candidați care au șanse de 4-5%. Acești candidați vor avea o tribună ca să se pronunțe împotriva referendumului, împotriva parcursului european și împotriva NATO. Ei mizează pe două chestii să câștige referendumul și să rămână în neutralitatea noastră multimilenară, în constituție. Fiindcă o țară care este neutră nu poate aderea la blocul NATO, iar Rusia ne-a tratat pe noi, cei din Republica Moldova, pe cei din fostele republicii unionale ca pe țări cu suveranitate limitată. Și atunci ei spun așa…vor ăștia Uniunea Europeană, da, poftim, lasă-i să negocieze încă 10-15 ani, că mai apare un Orban sau nu știu cine și aplică dreptul de veto și s-a terminat încă pe 5-6 ani cu parcursul nostru european”, spune fostul ministru.
Șalaru a avertizat că Rusia se bazează pe prelungirea negocierilor Moldovei cu Uniunea Europeană, sperând că eventuale vetouri ale unor lideri europeni vor amâna aderarea pentru mulți ani.
„Dacă aderăm la NATO, asta înseamnă că Rusia nu va mai putea niciodată să ocupe Republica Moldova, nu va putea niciodată să facă o lovitură de stat. Și nu numai în Republica Moldova ci și în alte țări. Ei au înțeles după țările baltice că nu mai au ce căuta acolo. În schimb, Ucraina, care era țară neutră exact ca și Republica Moldova și avea garanții de securitate în urma memorandumului de la Budapesta din 94, oricum a fost atacată de Rusia cu toate garanțiile și cu relațiile bune pe care le-a avut cu Occidentul. De aceea ce-i în mână, nu-i minciună. Deci NATO este sfânt pentru Republica Moldova pentru că altfel n-avem nicio șansă să ne apărăm de o eventuală invazie rusească”, explica Șalaru.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News