VIDEO Andrei Caramitru: USR, acaparat de câțiva oameni, marcat de scandal generalizat, riscă să devină irelevant

Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Andrei Caramitru a comentat situația Uniunii Salvați România, după alegerile din 9 iunie. Un partid cuprins de un scandal generalizat, acaparat de patru-cinci oameni într-un mod stalinist, cu un brand care a devenit tot mai slab, a afirmat acesta prin telefon.

„Pe dinafară, USR pare un partid foarte democrat, unde membrii votează și se organizează. Din păcate. Și spun din păcate, pentru că e nevoie de un partid de tipul ăsta puternic în opoziție, foarte important pentru sănătatea democrației. Până la urmă, da, din păcate, ce s-a întâmplat acolo în ultimii ani a fost că practic vreo patru-cinci oameni au preluat într-un mod absolut stalinist partidul. Adică acolo au fost dați afară absolut toți, cei care nu erau dintre cei cinci sau obedienți, chit că aduceau voturi, chit că aveau filiale importante. Adică, vedem, actualul primar al Ploieștiului a fost practic izolat și dat afară. Cei doi care au luat aproape 3% sau peste 3%, independenți la europarlamentare,  Chichirău în Iași, care a luat 15% la primărie și ea a fost dată afară, deși fusese șefa filialei. Deci, a fost așa un fel de epurare stalinistă în care cine nu era hiperobedient a fost eliminat. Și asta a fost făcut, inclusiv cu mecanisme de control al votului. Adică sunt cunoscute, nu zic eu, de presă”, a afirmat Andrei Caramitru.

Prin urmare, a mai spus acesta, va fi complicat ca cineva să controleze partidul, dată fiind structura acestuia.

„Eu mai degrabă mizez pe un scandal generalizat acolo, care îi va arunca complet în irelevanță, din păcate. Nu există mecanismele democratice necesare și nici numărul de membri independenți care să facă să renască partidul. Dacă ne uităm la cei care s-au exprimat, Lasconi a fost de capul ei, a luat primăria a practic singură, că era cunoscută și iubită acolo, Hossu, care n-are nicio treabă si care iarăși e relativ izolat în partid. Deci nu cred că unul dintre oamenii ăștia o să poată să preia efectiv frânele, să poată să facă ceva. Deci în spate iarăși o să fie Ghinea, Drulă,  aceleași personaje care, repet, au controlul Biroului Național, au controlul asupra filialelelor irelevante care au luat 0- 2%, dar cu un om obedient care are un vot când e nevoie. Deci e foarte complicat într-o perioadă așa de scurtă să mai salvezi partidul decât dacă efectiv oamenii ăștia, patru-cinci, care au făcut un mare rău vă spun democrației în România, efectiv pleacă din partid complet. Atunci, da, dar am un dubiu, vă spun sincer și am mai văzut filmul ăsta, știți, dacă ne uităm ce s-a întâmplat cu PNȚ-ul, cu alte partide, cam așa s-au dus către către final. Au început să se certe între ei, nu mai știau pe cine să pună președinte”, a explicat invitatul.

Acesta este de părere că tot haosul acesta din USR se va perpetua până spre alegerile următoare. Mai mult, acesta ar trebui să candideze singur, nu într-o alianță care nu a ajutat cu nimic, riscând să nu atingă pragul.

„Deci eu aici cred că e tema, dacă ei mai fac pragul, dacă mai intră în Parlament, lucru de care nu sunt deloc sigur în momentul ăsta. Eu cred că inclusiv brandul e deja atât de slab, încă poate trebuie nu știu, găsit un alt brand. FSN-ul s-a schimbat în alte nume pe parcurs, nu? FSN a ajuns la PSD acum, deci s-a mai schimbat de vreo două ori, dar nu mai e timp”, a subliniat Andrei Caramitru.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: