VIDEO Bogdan Bucur: Un vot pentru Călin Georgescu e un act de trădare, nu putem accepta ca Putin să conducă România

Bogdan Bucur, invitat Puterea Știrilor 5.12

Ascensiunea rapidă a lui Călin Georgescu poate fi explicată pornind de la educația oamenilor, spune istoricul Bogdan Bucur, prezent în studioul Puterea Știrilor. Faptul că au apărut alternative la tratamentul prescris de un doctor cu zeci de ani de școală, alternative la cultură, la carte și lectură, la muzica de bună calitate – toate acestea au dus, iată, și la apariția unei alternative la politică și la democrație până la urmă. Degradarea educației are ca rezultat succesul mesajelor cuplului Georgescu, deși afirmațiile acestora nu au legătură nici cu știința și nici cu religia.

„Din păcate, educația s-a degradat teribil. Noi nu reușim să le inoculăm oamenilor cunoașterea științifică. Și nu vorbim aici despre a stăpâni toată cunoașterea științifică, întrucât nu suntem toți enciclopedii sau membri ai Academiei Române. Dar măcar să înțelegi cum funcționează lucrurile, care sunt autoritățile științifice și de specialitate consacrate pentru problema pe care o ai. Dacă ești bolnav, nu te duci la medicină alternativă, că nu funcționează așa ceva, te duci la doctor”, a afirmat Bogdan Bucur, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA.

La întrebarea cum au reușit totuși declarațiile, postările lui Călin Georgescu, să convingă peste două milioane de români, istoricul spune că, la finalul acestor alegeri, jurnaliști, politicieni, cei din mediul academic ar trebui să se așeze și să analizeze tot ce se întâmplă în societate.

„Vom vedea cum se vor încheia aceste alegeri, dar,  în niciun caz, nu se pot încheia cu victoria domnului Georgescu. Lucrul acesta îmi pare evident. Nu putem accepta ca Vladimir Putin să conducă România. Așa se pune problema. Un vot pentru Călin Georgescu înseamnă un act de trădare de țară. Așa stau lucrurile acum”, explică Bogdan Bucur, amintind faptul că România trăiește în prezent cei mai buni ani din istoria sa. Niciodată această țară nu a mers mai bine. Avem cele mai bune servicii din istoria țării, securitate, prosperitate, servicii sanitare, chiar dacă mai sunt probleme…(…) Nimic din ceea ce ni se întâmplă astăzi n-a fost vreodată mai bine. Și, cu toate acestea, lumea e nemulțumită. (…) Nemulțumirea oamenilor este întotdeauna legitimă”.

Exemplele la care ne raportăm pot determina starea de mulțumire sau, dimpotrivă, de nemulțumire profundă. Dacă locuiești în centrul Bucureștiului, spre exemplu, dar te compari cu cineva care trăiește în nordul orașului, într-o casă mare, cu grădină, atunci, sigur, te poți simți nedreptățit de soartă.

„Prin urmare, depinde cum ne calibrăm aceste nemulțumiri, cine și cum le culege și le contabilizează politic.  Ar trebui, totuși, ca așteptările noastre să fie puțin mai realiste în legătură cu ce se poate face”, a arătat istoricul.

În legătură cu mesajele diasporei privind dorința de a reveni în țară, acesta a menționat explicațiile oamenilor, respectiv faptul că ezită nu atât din cauza salariului, cât  din teama că, în România,  nu vor fi respectați de instituțiile statului sau că nu vor avea parte de servicii de calitate în ce privește sănătatea, educația copiilor.

„Toate aceste teme sunt legitime. Ilegitimă este colectarea acestei nemulțumiri printr-o manipulare organizată de agențiile de securitate ale Federației Ruse și puse în slujba omului Rusiei, care se cheamă Călin Georgescu. Noi, ca țară, ca societate, trebuie să ne aplecăm, să înțelegem și să rezolvăm aceste nemulțumiri. (…) Politicienii, partidele politice trebuie să satisfacă dorințele oamenilor. Pe de altă parte, profesorii din zona științelor socio-umaniste, politicienii ar trebui să facă și un soi de educație politică, să le și explicăm cam ce se poate în mod realist, ca să nu avem așteptări nerealiste. Așteptările nerealiste produc frustrare, care, dacă este exagerată, poate duce în zona extremismului politic”, a mai afirmat Bogdan Bucur.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: