Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit detalii despre contractul semnat pentru producția de bitum din Portul Constanța.
Amintim că AGA companiei de stat Oil Terminal, care operează terminalul petrolier din Portul Constanța, controlată de Ministerul Energiei, cu aproape 88% din capital, a aprobat încheierea de către companie a unui acord de parteneriat și a unui contract de prestări servicii pentru construirea și exploatarea unui terminal de bitum pe platforma Port a Oil Terminal.
„Importăm cam 80% din necesarul de bitum”
„La începutul mandatului meu am identificat o nevoie strategică. România are nevoie de mult bitum, el se folosește în lucrări de infrastructură, lucrăm la autostrăzi, la drumuri expres ș.a.m.d. și, din păcate, importăm cam 80% din necesarul de bitum. E un singur producător local care acoperă 20% din piață, aproximativ. Și atunci ne-am gândit cum facilităm acest import în Portul Constanța, ceea ce va rezulta și într-un preț mai bun al bitum-ului pentru antreprenorii români și sigur, pentru lucrările de infrastructură din România, deci ar trebui să mai scadă prețurile. Oil Terminal avea un teren în Portul Constanța. Compania inițiat o procedură competitivă de licitație în care a spus că își propune un terminal de bitum cu un investitor privat care vine, plătește absolut tot ce înseamnă construcția acestui terminal, îl exploatează o perioadă de 10-15 ani de zile și își recuperează din exploatarea terminalului costurile construcției. (…)
Cred că într-un an și jumătate ar trebui să fie gata construcția, cu un rulaj minim garantat de 80.000 de tone pe lună, deci o cifră bună, competitivă. Și pentru Oil Terminal e un lucru bun, pentru că dă valoare unui teren pe care oricum îl avea acolo, în port, bine poziționat. Pentru România e bine că are acces la un bitum mai ieftin și probabil și pentru partenerul privat e un lucru bun, că poată să aibă o linie de business profitabilă pe piața românească”, a declarat ministrul Energiei, în direct la Puterea Știrilor.
Detalii în exclusivitate despre proiectul Tarnița – Lăpuștești
„Eu sunt liberal, deci eu mă bucur când statul reușește să stimuleze privatul să pună banii pentru investiții, în loc să punem doar din bugetul de stat. Doar pe vremuri totul era de la stat, marile proiecte erau finanțate de stat. Asta cumva e și dorința noastră pentru Tarnița-Lăpuștești. Noi facem studiu de fezabilitate, după care îl scoatem cumva la licitație proiectul în sine. Cine dorește să participe din partea mediului privat, să ducă proiectul la bun sfârșit, să-l exploateze o perioadă de timp, după care el vine în proprietatea statului. Adică, dacă ai posibilitatea să lucrezi cu bani privați, e mult mai ieftin decât să te împrumuți tu, ca stat. Știm cu toții că nu plătim dobânzi mici, din contră, cred că sunt cele mai mari din UE, sau printre cele mai mari, și atunci beneficiezi de banul privat, realizezi și proiectul și este practic un parteneriat public-privat.
Toate marile state liberale ale lumii s-au dezvoltat într-un partener public-privat. La noi lucrurile s-au mișcat mai greu. Și în energie se întâmplă foarte multe lucruri, nu-s la fel de vizibile. Cred că am și spus la un moment dat că rețelele astea de transport și distribuție a energiei electrice sunt precum autostrăzile și cel puțin la fel de importante, că fără ele nu se aprinde becul. N-am fi acum în emisiune sau dacă am fi, ar fi un dialog aici, într-o cameră, nu ne-ar vedea nimeni, n-am avea energie electrică. Deci lucrurile de bază pe care noi am început să le luăm ca o normalitate depind de această infrastructură. Noi am finanțat 1,6 miliarde euro, bani nerambursabili într-un an, un an și ceva. Transelectrica, 10 proiecte, și niște zeci de proiecte la distribuitori, deci în total o sumă record. Pe parcurs se vor înlocui. Ele înlocuiesc, se modernizează, acomodează mai mulți prosumatori, sunt mult mai fiabile. Deci avem avarii mai puține, chiar atunci când e foarte cald afară, cert e că trebuie să investim în această infrastructură și încă o dată, de câte ori poți s-o faci, apelează la investitorii privați. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea”, a mai declarat ministrul Sebastian Burduja.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News