Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, economistul Adrian Negrescu a anunțat calculul pe care ar trebui să și-l facă toți românii care vor să afle câți bani vor primi la pensie, în funcție de salariul pe care îl au în prezent.
„Trebuie să știe toți românii lucrul acesta: la pensie veți primi o treime din salariul pe care l-ați avut. Faceți-vă calculul și vedeți dacă o să vă descurcați. Altfel spus, vor reuși românii să trăiască cu acești bani atunci când vor ieși la pensie? Dacă nu, atunci cred că trebuie să se apuce să pună bani deoparte, să investească, să facă orice pentru a avea bani la bătrânețe. Pentru că perspectiva sistemului de pensii din România este una de-a dreptul tragică, din punctul meu de vedere.”, a declarat economistul Adrian Negrescu, în direct la Puterea Știrilor.
Vârsta de pensionare ar putea creşte la 65 de ani
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că trebuie să existe ”un pic de bun simţ” în ceea ce priveşte vârsta de pensionare. ”Pleci la 48, la 50 de ani, ieşi la pensie când a investit în tine această ţară, când ai şi experienţa de viaţă, ai şi studiile şi cunoştinţele necesare şi tu ai plecat cu o pensie care de foarte multe ori depăşeşte salariul din perioada activităţii”, arată el. Kelemen Hunor adaugă că trebuie mers şi cu vârsta de pensionare pentru anumite categorii spre 65 de ani.
„Este o chestiune legată de PNRR, dar dincolo de PNRR, că facem pentru noi, nu pentru PNRR. Trebuie să ai şi un pic de bun simţ şi cu vârsta de pensionare, că pleci la 48, la 50 de ani, ieşi la pensie când a investit în tine această ţară, când ai şi experienţa de viaţă, ai şi studiile şi cunoştinţele necesare şi tu ai plecat cu o pensie care de foarte multe ori depăşeşte salariul din perioada activităţii, fiindcă şi acolo se calculează ultimele cinci, şase luni cu toate sporurile de conducere şi atunci ajungi la un număr. Şi aici Curtea Constituţională a zis că se poate umbla acolo, dar trebuie prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă. Se poate ajunge prin lege votată în Parlament şi asta este ideea şi cu prelungirea vârstei de pensionare, fiindcă un medic chirurg sau o profesoară sau o învăţătoare, de ce are mai puţin stres decât un magistrat, cu tot respectul pentru fiecare profesie.
Deci trebuie să mergem şi la vârsta de pensionare spre 65 de ani şi bineînţeles şi pensia să fie exact aşa cum trebuie să fie ca să păstrezi independenţa justiţiei fără exagerări fiindcă acolo sunt sumele mari şi în zona militară, la jandarmi şi la Ministerul de Interne. Ok, cei care sunt în forţele de intervenţie nu pot să fie la 60 de ani, că nu rezistă fizic, dar poţi să faci muncă de birou la 60 de ani, nu e nicio problemă, nu trebuie să fugi în pensie la 48 de ani”, a explicat Kelemen Hunor.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News