VIDEO Cine va fi comisarul european al României. Siegfried Mureșan: M-a îngrijorat declarația premierului Ciolacu

 

Pornind de la declarația premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia poziția de comisar european va fi ocupată de această dată de un bărbat, europarlamentarul Siegfried Mureșan a vorbit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, despre negocierile și discuțiile de la Bruxelles pe această temă.

„Discuțiile acestea nu au decât un caracter informal. De acum vor fi discuții, negocieri formale. M-a îngrijorat însă declarația premierului Ciolacu, prin care spune că își dorește portofoliul de comisar pentru economie. M-a îngrijorat și vă spun de ce: cred că cineva dintre sfătuitorii domnului Ciolacu vrea să-i facă rău din moment ce îl pune să spună public că va obține pentru România un portofoliu pe care, evident, nu îl va putea obține. E evident că nu premierul Ciolacu, care până acum a spus că deficitul în România este prea mic, întotdeauna a vrut să facă un deficit mai mare, să îndatoreze și mai mult, evident că nu va putea pune un comisar socialist pe portofoliul economic care să vegheze la disciplina fiscală și la respectarea regulilor de deficit. Întotdeauna, oamenii de centru-dreapta au avut o prestație mai bună când a fost vorba de disciplina fiscală decât cei de centru-stânga, în toate țările membre ale Uniunii Europene. Deci, nu știu de ce a fost sfătuit să-și asume public acest obiectiv.  (…) Eu îmi doresc un portofoliu cât mai puternic, prin care comisarul român să poată obține cât mai multe lucruri pentru Uniune în următorii 5 ani”, a afirmat europarlamentarul.

La întrebarea ce funcție de comisar european ar putea obține România, acesta spune că, în ceea ce privește securitatea și apărarea, avem un avantaj competitiv.

„Suntem, de 20 de, ani aliat de încredere al statelor membre ale NATO. Evident că în acest domeniu avem un cuvânt de spus. De asemenea, în domeniul politicii de vecinătate și al extinderii, noi, ca stat vecin al Ucrainei, al Republicii Moldova, al Serbiei, putem avea un cuvânt important de spus. Cred că acestea pot fi două portofolii unde România poate avea un cuvânt și poate prezenta alternative viabile”, a subliniat Siegfried Mureșan.

România trebuie să-i trimită Ursulei von der Leyen până la 30 august două nume pentru comisarul european

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut ţărilor membre, într-o scrisoare trimisă joi, ca până la 30 august să propună fiecare câte doi candidaţi – un bărbat şi o femeie – pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar, informează France Presse. Pentru România, propunerile vor fi trimise de premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat miercuri seara că nu intenționează să îl propună pentru funcție pe Klaus Iohannis.

Fiecare strat membru al UE are câte un membru în Colegiul comisarilor europeni, care formează conducerea politică a executivului european pentru cei cinci ani de mandat.

Reconfirmată săptămâna trecută pentru al doilea mandat de preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat că doreşte ca fiecare ţară să propună un bărbat şi o femeie pentru a ocupa funcţia de comisar european ce revine statului respectiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: