VIDEO Crește evaziunea fiscală!” Semnal de alarmă privind efectele negative ale modificărilor fiscale

Sursa foto: Pexels

Economistul Alexandru Bodislav a comentat, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, câteva dintre măsurile care ar urma să fie adoptate odată cu cel de-al doilea pachet.

„În ce privește creșterea TVA, acesta nu poate fi evitat de către consumatori, însă dacă ne referim la companii, la impozitare sau taxarea averii, aici lucrurile se complică. Faptul că statul vine cu presiune asupra oricăror bani pe care îi generezi, ei bine, asta va împinge foarte mult lume să aibă o reacție extrem de acidă. Tot ce va fi peste 1-2-3 milioane de dolari vor merge pe ideea de a scăpa urma acestor averi și vor încerca să le mute în zone cu paradis fiscal. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci statul va colecta mai puțin”, a afirmat Alexandru Bodislav.

În ce-i privește pe cei cu averi mai mici, aceștia vor încerca eludarea taxelor sau diminuarea averii, împărțind-o, de exemplu, între membrii familiei. Cu cât va crește mai mult taxele, cu atât presiunea asupra oamenilor va crește.

„Pe lângă toate acestea, Ilie Bolojan vine cu o opțiune suplimentară, în care să fii penalizat automat dacă nu ți-ai pătit taxele, prin poprire automată pe contul personal. Dar dacă acele persoane nu mai sunt cu rezidența fiscală în România, sau pur și simplu nu mai realizează fiscal niciun venit în România,  deși au activitate, nu doar că îngroașă evaziunea fiscală și acel un leu din trei, care nici până acum nu se colecta, va ajunge să fie 1 leu din 2 care nu se va colecta”, a explicat economistul.

Singura soluție reală este ca statul să colecteze de la cei care nu-și plătesc în mod obișnuit taxele, nu tot de la cei corecți.

„Incriminarea evaziunii fiscale, întărirea sau reconstrucția gărzii financiare ca pe vremuri, cu profesioniști, nu controlate de clasa politică. crearea unui mecanism accelerat prin care cei care sunt la a doua abatere, că prima oară poate au greșit, să fie trași la răspundere pe persoană fizică în caz că au companii pe care le falimentează în mod voit – în acest fel, guvernul va ridica presiunea de deficit pe care o are acum și pe care o va avea în următorii șapte ani”, a mai spus în continuare Alexandru Bodislav.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: