INTERVIU Gabriel Zetea, despre comasarea alegerilor: N-am identificat niciun element de neconstituționalitate

Sursa foto: captura YouTube

Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a precizat, pentru cititorii PS News, de ce comasarea alegerilor are nevoie de timp și de argumente solide, dar a vorbit și despre faptul că „există o problemă legată, cumva, de temele extrem de diferite ale celor două campanii”. 

PS News: Comasarea alegerilor ar putea duce la o estompare a identității celor care candidează? Adică, globalitatea să acopere unicitatea?

Gabriel Zetea: Campaniile sunt diferite oricum. Și la alegerile locale vorbim despre candidaturi uninominale la președintele Consiliul Județean. Candidații sunt pe listă… în momentul care se vine la Consiliul local, Consiliul Județean, La europarlamentare e o candidatură pe listă. Deci, până la urmă contează mult mai mult imaginea partidului și echipa care candidează. Contează mai mult o echipă de consilieri sau europarlamentare pe care o propui decât individualitățile. Sunt doar cele două funcții la alegerile locale primar și președinte de Consiliul Județean care se individualizează și se votează uninominal.

PS News: Totuși, candidații au teme diferite

Gabriel Zetea: Într-adevăr, există o problemă legată cumva de temele extrem de diferite ale celor două campanii. Campania locală care vorbește, de exemplu, despre drumul comunal din fața casei, canalizare, apă, electricitate și lucruri concrete care afectează viața de zi cu zi a fiecărui om. Alegeri europarlamentare înseamnă și discuție despre temele majore ale Europei, care nu neapărat sunt identice, cele care se discută la Bruxelles cu problemele imediate ale românilor. Mai mult, de exemplu, ce se vede în spațiul public, politică agricolă comună este într-adevăr unul dintre subiectele pe care sigur va fi discutat în această campanie, dar mai puțin, de exemplu, tema migrației care în România e mai puțin prevalența în comparație cu nu știu, Germania, Belgia, Olanda, Suedia, unde există o migrație problematica.

Da, eu cred că partidele au suficient înțelepciune deja și o suficientă experiență astfel încât să poată să prezinte public fiecare temă de campanie individual, că să o înțeleagă electoratul.

PS News: Scenariul comasării alegerilor a fost adus în spațiul public de către colegii din Partidul Național Liberal. Cum vede această opțiune Partidul Social Democrat?

Gabriel Zetea: PSD a cerut argumente care să fie aduse în coaliție pentru a putea lua o decizie împreună (…) o decizie pentru tot anul 2024 deoarece, important este că fiecare partid politic să poată să-și facă strategiile electorale. Noi cerem argumentele solide pentru comasarea alegerilor cum ar fi: eficientizare a cheltuielii banului public, creșterea prezenței la vot a românilor etc.

PS News: Care este probabilitatea să se comaseze alegerile?

Gabriel Zetea: Depinde de discuția pe care o să aibă conducerea partidelor mâine, în funcție de înțelegerile pe care le au în cadrul coaliției, mâine se v-a o decizie politică

Deputatul PSD Gabriel Zetea a subliniat și faptul că este nevoie de timp deoarece sunt multe proceduri de respectat.

„Trebuie să le stabilim din timp, pentru că oricum urmează o procedură parlamentară destul de strânsă pe care trebuie să o respectăm astfel încât să avem modificare a codului administrativ, hotărâre de Guvern. De asemenea trebuie să avem un timp necesar care să fie acordat opoziției sau celor care nu sunt de acord cu această procedură că să conteste la Curtea Constituțională. Să dăm timp Curții Constituționale să decidă”.

Deputatul PSD a vorbit și despre avantajele acestor comasari.

„Partidul Social Democrat nu va fi de acord ca un singur partid politic să aibă ceva de câștigat. Important este să aibă ceva de câștigat românii, nu să creăm un avantaj electoral pentru un partid politic așa cum este astăzi Partidul Național Liberal, că și-ar dori ei să facă alegerile europarlamentare, că vin primarii, intră în jocul alegerilor pentru europarlamentare și cresc, nu ne arată artificial, dar cresc procentele pe care PNL. Ar putea să le obțină. O putere nu poate să gândească în sensul acesta de a modifică legile electorale pe ultima 100m pentru a-și crea anumite avantaje. Cu asta nu suntem de acord. Să avem argumente pe masă, așa cum am spus, legate de faptul, de exemplu, că prezența la vot a românilor va fi mai mare. La alegerile europarlamentare, de obicei, prezența este foarte mică, aducând de odată cu alegerile locale, când prezența este mare, mai mulți români vin la vot. Ăsta este un câștig cu care Partidul Social Democrat poate să fie de acord”.

În ceea ce privește constituționalitatea acestor decizii, Zetea spune ca PSD nu a identificat niciun fel de element de neconstituționalitate.

„Am analizat foarte bine în grupurile Partidului Social Democrat legalitatea, constituționalitatea. N-am identificat niciun element de neconstituționalitate. Hotărârea Curții Constituționale din 2012 face referire la alegerile parlamentare cu cele locale care nu se pot comasa, iar acum vorbim de alegeri europarlamentare, cu atât mai mult cu cât în Europa deja se organizează astfel de alegeri. Așadar, haideți să înțelegem ăsta nu este un argument că cum ar fi neconstituțional, nu cred. Dar opoziția sau cei care nu sunt de acord vor avea la dispoziție timpul legal pentru a atacă la Curtea Constituțională și până la urmă acest for decide. Dar noi n-am identificat niciun fel de element de neconstituționalitate”.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: