VIDEO Ce conține Manifestul PPE. Cristian Bușoi anunță prioritățile în sănătate

Prezentă și în a doua zi a Congresului Partidului Popular European, un eveniment la care au participat peste 2000 de reprezentanți din 40 de țări, Marinela Angheluș a realizat o serie de interviuri în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Puterea Știrilor, transmisă de la Romexpo.

Unul dintre invitați, Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, a prezentat deciziile și prevederile din domeniul sănătății incluse în manifestul PPE votat în cadrul acestui congres.

„Există în mod clar câteva cuvinte legate de sănătate:  faptul că trebuie să continuăm să construim împreună o Uniune Europeană a Sănătății. Politicile de sănătate reprezintă apanajul guvernelor, statelor membre. Așa scrie în tratate. La nivel european, sunt doar câteva atribute legate de politica medicamentului, câteva prevederi care țin de Agenția Europeană a Medicamentului. Evident, tot ceea ce înseamnă cross-border transfrontalier, un pacient care merge într-o altă țară a Uniunii Europene, o anumită coordonare pe anumite politici publice. Fără a schimba tratatele, putem face mai multe în domeniul sănătății. În mod special, manifestul vorbește despre inovație, despre nevoia de a fi mai inovativi în Uniunea Europeană, de a găsi acele soluții pentru marile provocări cu care ne confruntăm. Cancerul, de exemplu, care a reprezentat pentru Ursula von der Leyen și actuala Comisie Europeană o prioritate absolută, încă dinainte înainte de pandemie, amenințările pandemice, bolile cardiovasculare, Alzheimer… La toate aceste lucruri se pot găsi soluții în anii, poate deceniul următor, cu investiții și cu multă creativitate”, a afirmat europarlamentarul.

În ce privește principala problemă cu care se confruntă în acest moment România în domeniul sănătății, Cristian Bușoi a semnalat bugetul insuficient, amintind și de protestele din ultima perioadă.

„Nu suntem cea mai dezvoltată țară economic in Uniunea Europeană, chiar dacă am făcut progrese uriașe în ultimii ani. Dar cât timp per capita, ca și investiții, este absurd – suntem pe ultimele sau pe ultimul loc, va fi dificil să avem aceleași servicii ca în alte țări. În plus, chiar și acest buget mai puțin generos nu este întotdeauna în modul cel mai eficient investit. Sunt încă lucruri care pot fi îmbunătățite și unde ne putem concentra mai mult. Avem și partea aceasta de birocrație, de anumită lentoare cu care acționăm, dar o investiție mai importantă, o organizare mai bună în sănătate ar fi cele mai importante priorități în perioada următoare”, a subliniat Cristian Bușoi, europalamentar PNL, în cadrul ediției speciale Puterea Știrilor, transmisă de la Congresul PPE.

epp group

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: