VIDEO Culisele discuțiilor de la Guvern: „300-325 de mii de angajați la stat urmau să fie concediați”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Apelul la soluția măririi taxelor pentru reducerea deficitului trebuia luată în 2023, când pericolul devenise evident pentru orice specialist, explică economistul Alexandru Bodislav, invitat în Studioul Puterea Știrilor.

„De atunci au încercat să acopere cu speranța că lucrurile vor funcționa din ce în ce mai bine pentru economia României, respectiv că vom avea în fiecare an 2023, 2024 și 2025 o creștere economică foarte mare. Nerealizând acest lucru, au trebuit să taie de undeva. Inițial, unul din planuri era să concedieze undeva la 300-325 de mii de angajați la stat. Și-au dat seama că acel cost social pe care l-ar fi creat, da, ar fi generat o economie pentru stat de vreo 19 miliarde de lei, dar și o cheltuială pentru stat de 16 miliarde”, a afirmat economistul.

Prin urmare, dacă ne raportăm la economia făcută lunar, aceasta ar fi fost redusă. Actualul guvern a preferat să vină cu acest pachet de taxe suplimentare pentru că era cel mai rapid mecanism prin care se poate colecta rapid.

„Problema acestuia nu este să creeze un mecanism de colectare în viitor, ci să colecteze acum, astăzi, începând de la 1 august. Altfel, intram în zona junk. Practic asta a fost înțelegerea pe care am avut-o și cu agențiile de rating și cu Comisia Europeană pentru a evita, momentan, temporar, să ajungem la categoria aceasta. Se putea face altfel, da, dar nu așa de repede, pentru că erau într-o situație de răstriște, mai ales că au amânat și foarte mult numirea, unde s-a văzut și șovăiala președintelui care nu a înțeles ce trebuia să facă de la bun început”, a explicat Alexandru Bodislav.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: