VIDEO Cum se împart cele mai înalte funcții din UE. Victor Negrescu, detalii de culise de la Bruxelles

Sursă foto: Facebook/ Victor Negrescu

Invitat miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte la nivel european al Partidului Socialiștilor Europeni, a anunțat cum se împart cele mai înalte funcții din UE.

„Lucrurile sunt foarte calme la Bruxelles, dacă e să le comparăm cu ce s-a întâmplat în urmă cu 5 ani, în sensul în care deja avem foarte rapid un acord între principalele familii politice europene. Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene, va continua cel mai probabil mandatul său în fruntea executivului european și urmează ca mâine să fie practic aprobat aceste două mandat de șefii de stat și de guverne. Evident, va trebui să treacă și prin votul Parlamentului European, unde avem o majoritate strânsă, dar după toate probabilitățile va trece și de acest vot al legislativului european. De asemenea, funcția de președinte al Parlamentului European urmează să fie împărțită în două perioade, așa se întâmplă tradițional. Jumătate din acest termen urmează să fie ocupat de candidata popularilor europeni, Roberta Metsola, urmând ca a 2-a parte a mandatului să fie deținută această funcție de social-democrați.

De asemenea, social-democrații vor prelua funcția de președinte al Consiliului European pentru o durată, se pare completă, de cinci ani, în persoana fostului premier portughezi Antonio Costa. De asemenea, funcția de Înalt Reprezentant pentru politică externă și de securitate urmează să fie deținută cel mai probabil de un reprezentant al țărilor baltice, propusă fiind în sensul acesta premierul estonian din partea grupului Renew, Kaja Kallas. Practic, lucrurile sunt setate. La fel și pentru funcția de secretar general al NATO. Astăzi a fost desemnat premierul interimar olandez, domnul Rutte, și i-aș putea spune că, practic, lucrurile se așază într-o direcție foarte clară. În paralel cu aceste elemente, România negociază, pe de o parte, o mai bună reprezentare în Parlamentul European, dar și o reprezentare la un nivel adecvat în viitoarea Comisie Europeană”,  declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Cei șase lideri europeni care au decis cum se împart funcțiile de top în UE

Amintim că cei șase lideri UE care negociază cele mai importante funcții din UE au convenit, marți, ca Ursula von der Leyen să fie numită la șefia Comisiei Europene.

Cei șase negociatori sunt premierul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul polonez Donald Tusk (din partea Partidului Popular European), premierul spaniol Pedro Sánchez și cancelarul german Olaf Scholz (din partea socialiștilor), precum și președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte (din partea grupului Renew).

Deși, inițial, numele președintelui Klaus Iohannis era vehiculat în discuțiile informale de la Bruxelles, acesta nu a mai apărut în dreptul niciunei funcții de la vârful Uniunii Europene. De altfel, potrivit algoritmului politic, Partidul Popular European, din care face parte și Iohannis, o avea deja pe Ursula von der Leyen propunere pentru șefia Comisiei Europene. În acest calcul, șefia Consiliului European, funcție pe care și-ar fi dorit-o președintele României, a revenit socialiștilor.

Printre cei șase care au negociat cele mai importante funcții se află și premierul olandez, Mark Rutte, pe care președintele României l-a contracandidat la șefia NATO. În cele din urmă, Iohannis s-a retras, iar validarea lui Rutte în funcția de secretar general al NATO a rămas o formalitate.

După acordul de marți, următorul pas va fi o întâlnire a liderilor UE la Bruxelles, joi, la care vor fi prezentate numele șefilor de stat și de guvern pentru aprobare.

 

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: