Potrivit studiilor, percepția românilor față de victoria lui Donald Trump în alegeri este diferită de cea a europenilor din Vest spre exemplu, spune sociologul Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.
„Percepția noastră este mai degrabă similară țărilor din BRICS, adică unor țări ca Brazilia, Rusia, India, Arabia Saudită. Victoria lui Trump este percepută în România mult mai favorabil decât în vechea Europă. În timp ce 60-70% dintre români spun că victoria lui Trump este un lucru bun pentru americani dar și pentru români, în vechea Europă, doar 20-25% sunt de acord cu acest lucru. Datele arată că există mult mai multă îngrijorare față de acest izolaționism al lui Trump și față de o anumită agresivitate economică prin taxele pe care le impune. Deocamdată, discutăm doar despre China, Canada Mexic, dar urmează și zona europeană. Mulți sunt îngrijorați că, de fapt, vor exista efecte majore în ceea ce înseamnă funcționarea economiei europene”, a afirmat sociologul, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Pe de altă parte, în ce privește încheierea războiului din Ucraina, românii manifestă mai mult optimism, raportat la cei din Vestul Europei, care văd lucrurile radical diferit, precizează Dan Jurcan. În timp ce aceștia cred că Trump nu va aduce pacea, românii sunt convinși că președintele american va avea puterea să negocieze cu Putin, lucru care va duce la încheierea războiului.
„Este o schimbare de paradigmă, pentru că, până acum un an, cei care spuneau că Ucraina va câștiga războiul erau undeva la 30-35%, acum sunt undeva la 5% și varianta compromisului este oarecum susținută de 86% dintre români. De cealaltă parte, varianta compromisului este susținută doar de 30-35% dintre europeni. Deci vedem că, ușor-ușor ne diferențiem față de vechea Europă și nu vreau să spun că lucrul ăsta ar trebui să ne îngrijoreze, dar asta demonstrează cât de contextuali suntem în convingeri și cât de repede renunțăm la principii”, a explicat sociologul.
Cele mai recente studii arată că doar 7% dintre români consideră Rusia un aliat al României și că aceasta are o cotă extrem de scăzută, comparativ cu Franța, Statele Unite, Anglia.
„Tot în sondaje însă apare o altă cifră interesantă, respectiv faptul că 32% dintre români consideră Rusia ca fiind un partener necesar cu care ar trebui să cooperăm strategic. Repet, întrebările nu le-am făcut noi, sunt întrebări dintr-un sondaj comandat la nivel european și e surprinzător să vezi că unul dintre trei români acceptă o variantă care era aproape de nediscutat în urmă cu un an sau doi ani de zile. Pe de altă parte trebuie să remarcăm faptul că mai mult de jumătate dintre români văd în Rusia un adversar sau un rival cu care ar trebui să concurăm”, a subliniat Dan Jurcan.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News