VIDEO Daniel Buda: Principala nemulțumire a fermierilor europeni este că munca lor nu este plătită la adevărata valoare

Prezent prin Zoom în emisiunea Puterea Știrilor, Daniel Buda, europarlamentar PNL, a comentat problemele cu care se confruntă fermierii români și europeni, respectiv lipsa forței de muncă și concurența reprezentată de produsele ieftine provenite din afara Uniunii Europene dar și activitatea ministrului Agriculturii și a instituției pe care o conduce.

„Așa cum în activitatea mea este loc de mai bine, și în activitate domnul ministru este loc de mai bine. Cred că este important să ne unim eforturile acum. Discuțiile de ieri cu tinerii m-au dus într-o zonă de a fi foarte, foarte atent la ceea ce se întâmplă pe această pe acest segment al tinerilor, pentru că noi trebuie obligatoriu să găsim mecanismul de a-i aduce pe acești oameni în câmpul muncii, fie că vorbim de sectorul agricol, fie că vorbim de alte sectoare. (…) Legat de activitatea domnului ministru sigur că și domnia sa este implicat, poate că putea să facă mai mult pe anumite paliere, dar aici problemele sunt oarecum structurale. Și eu cred că prin eforturi comune vom reuși până la urmă să rezolvăm problemele la nivel de Parlament European, pentru că este extrem de important și pentru mine, Daniel Buda, și pentru colegii de la PSD, pentru că avem o alianță în această zonă a alegerilor europarlamentare, ne interesează să putem reprezenta corect interesele României la Bruxelles, pe de o parte, pe de altă parte, să putem să finanțăm adecvat sectorul agricol din România, de maniera în care fermierii de aici să aibă la îndemână resursele financiare necesare și suficiente pentru a putea supraviețui mai mai departe și evident, evident că aici este treaba ministrului agriculturii de a avea un dialog structural și constructiv cu fermierii, astfel încât să fie atent la nevoile lor și să să nu mai avem fermierii în stradă, așa cum am avut înainte vreme”, a afirmat europarlamentarul.

Legat de cele mai mari provocări cu care se confruntă fermierii europeni atunci când vorbim despre securitatea alimentară și reziliența agriculturii, liberalul spune că principala lor nemulțumire este faptul că munca lor nu este plătită la adevărata valoare.

„Din nefericire, produsele pe care aceștia le obțin, urmarea activității lor, nu le pot vinde la niște prețuri care să le acopere, pe de o parte, costurile de producție, în același timp să le permită ca mai departe să-și continue activitatea. Aici este marea problemă în momentul de față, scăderea puterii comerciale, dacă vreți, a fermierilor raportat la ceea ce înseamnă rata inflației, la schimbările climatice. Războiul din Ucraina, care a slăbit foarte, foarte mult sectorul la nivel european și mai ales în România, spunea domnul Cojacariu. (…) Prețul de cost pentru litrul de lapte din Ucraina este undeva la jumătate comparativ cu cel obținut în România. Și aici s-au făcut niște greșeli destul de mari, ele trebuie să fie corectate până când nu este prea târziu. Pe de o parte, am avut aceste intrări de produse agricole din Ucraina în Uniunea Europeană la un nivel calitativ mult inferior față de cele din Uniunea Europeană, cu prețurile mult mai mici. Evident, asta creează probleme foarte mari, îmi spunea un fermier din Belgia acum două luni de zile, când l-am vizitat, era în zona aeroportului, spunea că făcea undeva în jur de 150 euro pe tonă. A pierdut ca urmare a acestui război din Ucraina și spunea că pur și simplu sunt banii pe care îi folosea pentru noua cultură. Asta pe de o parte. Pe de altă parte și aceste regulamente europene, care din nefericire n-au fost modificate la timp. Deși noi am spus aceste lucruri, la nivelul Comisiei Europene a existat un oarecare imobilism, dacă vreți funcțional”, a explicat Daniel Buda.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: