VIDEO Daraban, CCIR: Vin deconturile după alegeri. Insituțiile financiare vor avea caninii precum vampiri

Foto PS News

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a avertizat asupra unei perioade dificile pentru economia țării după alegerile din 2024. Daraban a subliniat că, începând cu 1 ianuarie 2025, România ar putea confrunta „deconturi” semnificative impuse de instituțiile financiare internaționale, în special de Fondul Monetar Internațional (FMI).

„Mediul de business e cam la limita maximă a suportabilității, ca povară fiscală”

„Eu nu vreau să fac predicții de ce va fi de la 1 ianuarie 2025, dar trebuie să ne dăm seama că vin niște deconturi după alegeri. Instituțiile financiare internaționale, care vreți, nu vreți, au fost într-un fel complici cu activitatea noastră electorală din 2024 – adică în sensul că nu și-au scos colții, ne-au lăsat în pace, dar eu vă garantez de la 1 ianuarie 2025 că aceste instituții financiare internaționale, cu FMI-ul în frunte, vor avea caninii precum vampiri. Adică nu ne va mai menaja nimeni de la 1 ianuarie 2025 și vor fi niște deconturi pe care să vedem cum le plătim. Repet, mediul de business e cam la limita maximă a suportabilității ca povară fiscală, că sunt costurile pe forța de muncă, pe de o parte, că sunt costurile corporate, pe de altă parte. Să vedem ce tăieri din zona asta cheltuielilor publice va face viitorul guvern, pentru că fără ele nu se va putea.

Adică, dacă tot mutăm povara pe mediul de business, s-ar putea să fim catalogați ca nefrecventabili ca zonă de business, să nu mai vină nimeni aici ca investiții. Gândiți-vă că am avut totuși la 31 decembrie 2022 aveam 107 miliarde de de dolari investiții directe în România. Oameni care au venit cu bani în România. Cei mai mulți investitori vin din Europa, din Europa de Vest”, a explicat Mihai Daraban, în direct la Puterea Știrilor.

Mihai Daraban: Trebuie să deschidem și linii de comunicare cu zone  – de exemplu, Taiwan

„Trebuie să deschidem și linii de comunicare cu zone care nu înțeleg de ce sunt oarecum interzise pe piața românească, de exemplu Taiwan, care este într-o expansiune a investițiilor pe zona aceasta de producție semiconductori și microcipuri, cam vor să externalizeze acest gen de producție și iată că îi vedem la Budapesta, îi vedem la Bratislava, îi vedem la Riga, îi vedem în Varșovia.

Și nu înțeleg de ce n-ar fi primiți aici, adică fără să deranjăm politicul, fără să deranjăm Republica Populară Chineză. Nu avem niciun niciun fel de implicare în zona aceasta, dar ÎN domeniul de business ar trebui să facem business cu ei. Nu înțeleg de ce alții pot și noi nu. Își doresc foarte mult să investească în zona aceasta. Și-au dat seama că zonele, totuși, din vestul Europei sunt supraîncărcate din multe puncte de vedere. Există și această problemă a forței de muncă, deși la ei vorbim de o externalizare a unei producții extrem de automatizate”, a mai declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: