În ultimii ani, aproximativ o treime dintre români au început să migreze spre oferta antisistem, suveranistă, spune sociologul Darie Cristea, invitat în ediția de miercuri, 23 aprilie, a emisiunii Puterea Știrilor. Acest lucru nu înseamnă faptul că oamenii se identifică neapărat cu ideologia AUR sau cu candidații săi, un vot negativ fiind mai degrabă unul de revanșă, de nemulțumire.
„Practic, Crin Antonescu vine în contextul în care, la sfârșitul anului trecut, PSD și PNL au făcut o greșeală strategică, pentru că au ascultat de anumite voci care le-au zis să evite repetarea unui fel de USL, deși nu era același context. Și, anul trecut, s-au prezentat cu doi candidați, în loc să găsească o formulă prin care să zică: tu ești prim-ministru, tu ești președinte și hai să terminăm cu asta”, a afirmat sociologul.
Crin Antonescu a „moștenit” povara acestui sistem. Este adevărat, el este susținut de două partide mari, cu forță organizațională, dar acest lurcru nu mai este atractiv pentru public, nu poate genera emoție, explică invitatul.
„Practic, cei care votează candidatul alianței votează mai degrabă de teama unei pante extremiste, a unui curent care poate duce la destabilizarea țării. (…) Pe urmă, eu cred că, în primele două săptămâni, Crin Antonescu, deși e un combatant redutabil și are un verb foarte bun, într-un fel am avut senzația că a fost ținut cumva ascuns. Practic, el nu a fost utilizat, dacă vreți, la adevărata lui valoare, timp de vreo două săptămâni. Marele paradox este că, dintre toți candidații atacați în ultimele două săptămâni, el este singurul care va profita de pe urma episodului cu declarația de la Securitate. A avut o reacție rapidă și avea și dreptate”, a completat Darie Cristea.
Acesta a amintit în continuare diferența dintre o declarație dată la Miliție sau Securitate, care nu făcea doar poliție politică, era și parte a Minsiterului de Interne, și un act de turnătorie.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News