Prezent în studioul emisiunii Puterea știrilor, realizată de Marinela Angheluș, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a dat detalii despreconstrucția unui spital nou, generalist, cu 250 de paturi
„Acesta se va axa pe ambulatoriu și internare de noapte, pentru că vrem să inversăm piramida. Adică, noi nu livrăm cazare, ci servicii medicale care înseamnă diagnostic și tratament în multe specializări. Un spital poziționat într-o zonă în care oamenii nu au acces la servicii de sănătate, aproape de autostrada A1. Nu este niciun spital public în Sectorul 6, între Cartierul Militar și Drumul Taberei, pe Bulevardul Timișoara. Un spital care poate prelua foarte multe accidente și care va deservi toată zona de sud-vest a orașului, nu doar Sectorul 6. Poate servi cu siguranță și Sectorul 5. Tot ce înseamnă Domnești, Bragadiru, Chiajna până în zona Ciologârla și poate chiar până spre Pitești. Este cel mai matur proiect în acest în acest moment. Avem terenul, l-am eliberat de sarcini, erau gaze, le-am deviat, le-am îngropat. Avem PUD. Avem cam tot ce ne trebuie, inclusiv studiu de fezabilitate. Avem o decizie la Banca Dezvoltare a Consiliului Europei, vom avea finanțare cu o dobândă foarte, foarte bună”, a arătat primarul.
Acesta a mai adăugat faptul că primăria nu se împrumută pentru plantarea de iarbă verde și panseluțe, ci pentru construirea unui spital. Chiar dacă, poate, asemenea proiecte șin de Ministerul sănătății, Ciprian Ciucu a subliniat faptul că miniștrii nu au aceeași motivație așa cum are un primar care are un mandat clar.
„Vezi dumneavoastră, miniștrii vin și pleacă. Ideea asta de voință politică este foarte, foarte importantă, dar se vorbește de spitalele de la Cluj, Craiova, Iași de ani de zile. Miniștrii au venit și au plecat, n-au același drive ca un primar. Eu n-am vorbit despre acest spital cu nimeni, am stat și mi-am făcut temele în liniște și am ajuns cu el la un grad de maturitate și mai am nevoie doar de o hotărâre de Guvern pentru că am banii, am tot. Este cel mai matur proiect din București și încă ceva. (…) Eu am comandat expertiză seismică pentru toate școlile din Sectorul 6. Era normal ca Primăria Capitalei să comande expertiză seismică pentru toate spitalele din București. Aceste spitale din București, unele construite în interbelic, au un foarte, foarte mare risc seismic. În caz de cutremur, Doamne ferește, în loc să devină zone de ușurare a durerii societății, ele vor adăuga la durerea societății. (…) Ar trebui un mega-reportaj făcut de mass-media, să se afle că suntem cu toții inconștienți, să se afle care este riscul seismic al spitalelor din București. De aceea spitalul din Sectorul 6 este un obiectiv strategic pentru București și trebuie să fie tratat ca atare, pentru că este cel mai matur proiect din toate punctele de vedere, având inclusiv finanțare”, a explicat primarul sectorului 6.
Acesta a arătat în continuare că va fi nevoie de 3, 3 ani și jumătate pentru construcția spitalului și că, înainte să le arate oamenilor machete și planuri, a pregătit mai întâi partea de finanțare a proiectului.
„Spitalul se va axa mult pe ambulatoriu și pe internare pentru o zi. Vom avea totul, de la sala de nașteri la morgă, că vom avea ceva până la morgă, plus partea de cercetare, cu fluxuri foarte clar definite. Ce înseamnă infecțioase, non-infecțioase, adică nosocomialele acelea cu care se iese acum din spital. (…) Nu contează că e proiectul lui Ciucu, ceea ce contează este ca noi, împreună, să avem acest spital și pentru asta am nevoie de o hotărâre de guvern ca să pot să accesez finanțarea”, a completat Ciprian Ciucu, adăugând că este sprijinit de primul ministru și de Nicolae Ciucă.
Edilul a explicat în continuare motivele pentru care durează atât de mult realizarea unui proiect de asemenea importanță.
„Sunt fel și fel de funcționari care interpretează în fel și chip. Dacă aș spune că trebuie depășite două-trei obstacole… Nu, eu vorbesc de 70-80 de obstacole administrative la diferitele instituții, care se pricep la orice și îți spun cum nu se face și ce nu merge și-ți demonstrează de cinci ori că nu se poate, dar nimeni nu te ia deoparte și să zică: hai, domnule, hai să te îndrum, hai să vezi cum. Și te trimit de la unii la alții, este o nebunie administrativă, nu vă puteți imagina. De ce nu avem spitale noi? Nu avem spitale nou construite nu pentru că au fost primarii inconștienți sau puturoși, ci în primul rând din cauza birocrației”, a încheiat Ciprian Ciucu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News