VIDEO Discursul lui Macron de la Sorbona. Rareș Bogdan: „Riscul mare de extremism este în Franța”

Declaratii comune sustinute de liderii PSD si PNL, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, 21 februarie 2024. Inquam Photos / George Calin

Prim-vicepreședintele PNL și europarlamentarul Rareș Bogdan face, pentru PS News, o radiografie a Franței prin prisma riscului extremismului la care țara este supusă, în mod real. „Emmanuel Macron, în numele Franței, poate trimite trupe pentru apărarea Odesei”, afirmă Rareș Bogdan după ce președintele francez a ținut un discurs puternic, in urmă cu o săptămână, la Sorbona.

„NATO, ca să nu intre într-o confruntare directă cu Rusia, poate să nu accepte trimiterea de trupe în apărarea Odesei, dar Emmanuel Macron, în numele Franței, poate trimite trupe pentru apărarea Odesei. Regimul prezidențial francez este unul de tip extrem de puternic și, la fel ca cel american, dă puteri sporite, președintelui, puteri executive foarte mari care îi permit acest lucru. Acest lucru nu se poate întâmpla, de exemplu, în România, fără o aprobare a Parlamentului. Nu se poate întâmpla în Germania sau în Italia, sau în Ungaria sau în statele cu regim parlamentar”.

Discursul lui Emmanuel Macron de la Sorbona: pericolul extremismului

„Să știți că Macron, după ce a fost promotorul ideii de Europa cu două viteze, a revenit la sentimente mai bune și de asemenea este unul dintre marii susținători ai ideii de armată europeană. Dar în același timp, vorbește despre unitatea Europei și de pericolul extremismului, mai ales în momentul când ai un partid cu Jordan Bardella.

Bardella este un tânăr de 28 de ani, europarlamentar la Strasburg. În acest mandat, care conduce practic astăzi în umbră cu Marine Le Pen, Frontul Național și mai ai 42% în sondaje, ale Frontului Național, (deci e posibil să obțină în prezent aproape 40% din totalul europarlamentarilor francezi), chestiunea este groasă pentru Franța.

Gândiți-vă că e normal ca Macron să vorbească despre pericolul extremismulu, să vorbească despre coeziune, să vorbească despre pericolul unei Europe fărâmițate, al unei Europe unde AfD-ul din Germania nu mai are 9% sau 12% ci se îndreaptă spre 18-20%. Pericolul unei Europe unde pe primul loc în Austria nu este nici ÖVP-ului lui Hammer, nu este nici Partidul Socialist al primarului Vienei, ci este fostul partid al Haider ( n.r. lider extremist Jörg Haider), deci care are 33%, o treime din europarlamentari .

Riscul mare de extremism este în Franța, dintre toate țările europene, pentru că Franța n-a reușit integrarea.

Pericolul este al Magrebului, pericolul celor neintegrați (între 10 și 12 milioane). Eu ador Parisul. Consider că este cel mai frumos oraș al lumii, după Clujul meu normal. Și vreau să vă spun că în arondissment-ul 14, în jurul său, sau 15, în jurul lui, în Saint Denis, în jurul stadionului, Stade de France, se știe că nu poate să intre jandarmeria normală, trebuie să se intre cu armata. Deci trebuie să intri cu armata, iar după ora 20:00, sunt locuri în Franța, în Paris, periclitate din punct de vedere al Securității, darmite în Masilia sau în Toulon, sau în Nisa, unde lucrurile devin tragice.

Deci Franța este țara care, în momentul ăsta, este într-un pericol real al extremismului. Pe locul doi este Austria și pe locul trei Olanda și Germania. Nu Spania, nu Italia. Pentru că în Italia, Meloni și-a îndulcit mesajul de acum 3-4 ani.

Franța reprezintă una dintre țările de bază ale construcției europene. Faptul că Franța, în continuare, are prin tratat, în fiecare lună, 7000 de oameni la Parlamentul European de la Strasburg, cu asistenți, Consiliu, Comisia, Parlamentul, etc. asta înseamnă zeci de milioane de euro în fiecare lună care intră în micuțul oraș alsacian”, a spus Rareș Bogdan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: