UPDATE 13:30
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Chişinău, în prima vizită externă efectuată de la preluarea mandatului, că are sentimentul că a venit acasă şi nu a venit la un frate mai mare sau mai mic şi a venit la un frate geamăn. Premierul a arătat că relaţiile comerciale dintre România şi Republica Moldova, anul trecut, s-au mărit cu 50% şi a dat garanţii că în viitoarea şedinţă de guvern se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce priveşte apa potabilă, canalizarea, punctuale pentru sprijinirea satului din Republica Moldova.
”Nu am un sentiment că am venit oficial la Chişinău, cred că acelaşi sentiment vă încearcă şi pe dumneavoastră, atunci când veniţi la Bucureşti. Am sentimentul că am venit acasă şi nu am venit la un frate mai mare sau mai mic, am venit la un frate geamăn, pentru că toate provocările prin care am trecut, instituţionale, cu toate crizele suprapuse, provocări care s-au răsfrînt asupra românilor şi dintr-o parte şi din alta a Prutului, trebuie abordate comun”, a spus premierul în declaraţiile comune cu premierul moldovean.
Marcel Ciolacu a arătat că ”suntem obligaţi ca împreună să punem un accent deosebit pe zona economică”.
”Relaţiile comerciale dintre România şi Republica Moldova, anul trecut, s-au mărit cu 50%, am ajuns la aproape 3,6 miliarde de dolari”, a spus Ciolacu, arătând că acesta este drumul corect. ”Avem obligaţia, cu toate că războiul total ilegal şi incorect pornit de către un dictator numir Putin, împotriva unui stat suveran, va continua, trebuie să facem faţă acestor provocări împreună şi să găsim cele mai bune soluţii împreună, pentru ca cetăţenii pe care îi reprezentăm să vadă o creştere în nivelul de trai, o creştere în infrastructură, o creştere a traiului zilnic”, a afirmat premierul Ciolacu.
Şeful Executivului a dat garanţii că în viitoarea şedinţă de guvern se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce priveşte apa potabilă, canalizarea, punctuale pentru sprijinirea satului din Republica Moldova, să fie un sat european, etapă prin care România a trecut şi mai are prin POIM de făcut investiţii.
”Proiectele şi banii europeni din preaderare încă nu s-au făcut resimţiţi şi nu se văd în oglinda cetăţeanului, trebuie să fim corecţi faţă de românii din România şi din Republica Moldova, toate aceste lucruri necesită timp, dar noi doi trebuie să ne implicăm (..) să mărim dinamica implementării acestor proiecte şi trebuie să ajungă cât mai repede la cetăţeni ca să combatem acest război hibrid provocat de către Rusia în primul şi în primul rând împotriva Republicii Moldova”, a spus Marcel Ciolacu.
UPDATE 13:07
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, la Chişinău, că, prin această vizită, nu au urmărit altceva decât să transmită mesajul de continuitate şi de asigurare a coerenţei, sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană.
Nicolae Ciucă a făcut declaraţii împreună cu preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu. ”Prin această vizită, nu am urmărit altceva decât să transmitem mesajul de continuitate şi de asigurare a coerenţei, sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană”, a spus Ciucă la Chişinău. Preşedintele Senatului a arătat că decizia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană nu face decât să consolideze această voinţă şi această trăire de intrare în familia, casa Uniunii Europene”.
”Este foarte important să explicăm pentru toată lumea, să înţeleagă beneficiile de ţară membră a UE şi pot să dau câteva exemple din perspectiva şi experienţa României, ca ţară cu drepturi depline, începând din anul 20027. În toată această perioadă de timp, România a beneficiat de sprijin financiar constând în 54 de miliarde de euro. Vă pot spune că anul trecut am reuşit să avem o creştere economică şi să depăşim aceste crize suprapuse şi succesive, reuşind un grand de absorbţie de aproximativ 11,3 miliarde de euro din fondurile europene”, a completat Nicolae Ciucă
El s-a referit şi la tranzitul cerealelor din Ucraina, afirmând că ”s-a reuşit prin măsuri la nivelul Comisiei Europene şi la nivel guvernamental să se asigure o stabilitate, astfel încât fermierii din ţările de graniţă să nu sufere din plin aceste efecte”.
”Pe o analiză simplă, anual, în România, sprijin din fondurile europene pentru agricultorii români se ridică la aproximativ 2,9 miliarde de euro, 2 miliarde plăţi directe şi 900 de milioane investiţii în agricultură”, a mai spus Ciucă.
UPDATE 12:46
Declarații de presă susținute de Președintele Partidului Național Liberal și al Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă împreună cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu la sediul Parlamentului Republicii Moldova.
UPDATE 12:05
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit miercuri, la Chişinău, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, el afirmând că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.
Ciolacu a precizat că a reafirmat sprijinul României pentru acest deziderat comun şi şi-a exprimat convingerea că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în cel mai scurt timp.
”Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană! Am reafirmat astăzi, la Chişinău, la întâlnirea cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sprijinul României pentru acest deziderat comun.
Am convingerea că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în cel mai scurt timp!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
”Republica Moldova poate conta pe România!”, a mai spus el.
Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, fac, miercuri, o vizită de lucru în Republica Moldova, unde vor avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean şi cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.
—————
Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, fac, miercuri, o vizită de lucru în Republica Moldova, unde vor avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean şi cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.
Conform programului anunţat de Guvernul României şi de Senat, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă vor fi primiţi, la ora 10.15, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la sediul Administraţiei Prezidenţiale a R. Moldova.
Ulterior, Marcel Ciolacu va fi întâmpinat, la ora 11.25, de prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean, la sediul Guvernului Republicii Moldova, cei doi urmând apoi să aibă convorbiri.
De la ora 12.30 cei doi premieri vor susţine declaraţii comune de presă.
Între timp, Nicolae Ciucă va avea, de la 11.30, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la sediul Parlamentului Republicii Moldova, cei doi oficiali urmând să aibă declaraţii de presă la ora 12.15.
La ora 13.00, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, vor participa la dejunul de lucru oferit de prim-ministrul Republicii Moldova.
De la ora 14.20, Marcel Ciolacu va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la sediul Guvernului R. Moldova. De la aceeaşi oră, Nicolae Ciucă se va întâlni cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, tot la sediul Guvernului moldovean.
„Guvernul României va rămâne garantul securităţii şi stabilităţii Republicii Moldova şi va continua să susţină cu toată forţa parcursul său de aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform unui comunicat de presă al Executivului român.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News