George Simion, în lupa Serviciilor de Informații, de mai bine de 12 ani
Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Valentin Dediu dar și Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării țării, au analizat, în trei materiale video, activitatea lui George Simion și a partidului AUR unde, printre membrii săi sunt și susținători ai invaziei Rusiei in Ucraina și ai ocupării Republicii Moldova de către ruși. „Ei spun că vor veni rușii aici și vor lupta cu corupția din România și ne vor da țara înapoi fiindcă ne-au luat-o europenii”, afirmă, printre altele, Anatol Șalaru.
„Eu cred că George Simion a nimerit undeva în vizorul serviciilor speciale rusești (…) sau cu materiale compromițătoare sau cu bani. Fiindcă mai are o activistă, acolo, în partid, care tot umblă pe la recepții ( n.r.referire la Diana Șoșoacă)”, spune Valentin Dediu, fost director SIS (Serviciul de Informații și Securitate).
Ceea ce Valentin Dediu a spus vine să întărească Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova care, într-un interviu pentru publicația „În Linie Dreaptă” (inliniedreapta.net), susține că George Simion, liderul AUR, a avut o întâlnire, în urmă cu 12 ani, cu un șef al serviciului secret rusesc FSB.
George Simion s-a întâlnit cu rezidentul FSB la Cernăuți, în urmă cu 12 ani
„L-am cunoscut pe George Simion în 2014-2015, fiind deputat, a venit cu o delegație de parlamentari din România. Atunci era perceput ca un unionist român și asta a însemnat foarte mult penru mine deoarece eu am fost întotdeauna unionist. Șocul mare a venit atunci când în primăvară lui 2015, el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce. L-am întrebat pe directorul de la SIS (Serviciul de monitorizare al cetățenilor străini în R. Moldova) de ce a făcut asta. Acesta mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile echivalente din România și a fost informat că Simion este monitorizat de multă vreme de serviciile din Ucraina, din Moldova și că in 2011 Simion s-a întâlnit cu rezidentul FSB ului la Cernăuți și că acțiunile lui Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt.
El mi-a mai spus că la noi, în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk care era omul serviciilor rusești. Menționez că nu am văzut documentele și redau ceea ce mi-a spus atunci directorul SIS”, spune Anatol Șalaru.
A fost un șoc. Nu am vrut să cred
„După expulzarea lui Simion din Republica Moldova în 2015, Anatol Șalaru, atunci deputat la Chișinău, afirmă că l-a contactat pe șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova) ca să îi ceară explicații.
„A fost un șoc. Nu am vrut să cred dar când am văzut încercările lui de a compromite unioniștii… noi ne-am bătut pentru el, am cerut să se ridice interdicția susținând că este un mare patriot iar intențiile lui sunt sincere. Însă, când am văzut poziția AUR față de războiul din Ucraina, îmi dau seama că lucrurile nu sunt așa cum le credeam, despre el.
Anatol Șelaru : Contează, de fapt, astăzi, pentru noi, ceea ce face AUR în România. Ați văzut ultima declarație a lui Claudiu Târziu despre anexarea teritoriilor care astăzi se află în Ucraina, care au făcut înconjurul globului. S-a scris și în USA și în Rusia și în Ucraina. Toată Europa discuta această declarație care nu putea să apară pe „ loc gol”. Degeaba spune George Simion că este împotriva Rusiei dacă la el vin oameni în partid care susțin pe față agresiunea Rusiei față de Ucraina” a continuat, Anatol Șalaru .
Unii membri AUR doresc ca Rusia să ocupe R.Moldova
Anatol Șelaru: Dacă George Simion a colaborat sau nu…este răspunderea lui personală, dar ceea ce face AUR, astăzi, este mai periculos decât ceea ce a făcut George Simion cu 10 ani în urmă, fiindcă astăzi el face politica Rusiei și încearcă să îi integreze în jurul lui pe toți cei care sprijină această agresiune. Este foarte periculos ca într-o țară ca România care a avut atât de mult de suferit de pe urma Uniunii Sovietice și a Rusiei, astăzi să apară un partid cu 20% care să dorească că Rusia să fie vecină cu România. Unii își doresc chiar ca Rusia să ocupe R. Moldova. Ei mai spun că vor veni rușii aici și vor lupta cu corupția din România și ne vor da țara înapoi fiindcă ne-au luat-o europenii. Ei sunt victimele acestui război informațional și a prostiei naturale pe care o au în dotare.
Anatol Șelaru: De la Ivan cel Groaznic până în prezent, Rusia s-a extins cu 88 de km pătrați, în fiecare zi
Dacă au mers în Rusia și au umplut valizele cu bani și au tras beții și au fost la saună cu gagici etc. au zis că noi suntem prieteni cu rușii pe vecie. Dar nu este așa. Puțin a înțeles că propagandă este un război pentru a cuceri mințile oamenilor.
Înainte de război au cerut ca România să iasă din NATO deoarece aveau planuri de ocupare a cel puțin jumătate din Europa.
Ce fel de cultură au rușii dacă nu au putut să schimbe un popor?
George Simion și Claudiu Târziu: Noi n-am apărut din spuma mării, avem o istorie în spate(…) de 15 ani am muncit pentru unionism, pentru România.
Anatol Șalaru: Ceea ce făcea el era în interesul FSB-ului, fiindcă el a discreditat mișcarea unionistă. El s-a identificat cu unionismul mulți ani la rând în Republica Moldova. Și o discreditează și acum. Noi am încercat să le explicăm oamenilor, să le arătăm că noi, unioniștii, suntem oameni care vrem ca Republica Moldova să se dezvolte, să se apropie de Uniunea Europeană, să se apropie de România, că unioniștii sunt oameni constructivi. Unii unioniștii doresc binele Republicii Moldova.
Faptul că AUR a luat la alegeri 4% ne arată de fapt că lumea nu i-a sprijinit
Propaganda rusă ne-a calificat întotdeauna drept extremiști. Că unioniștii vor să distrugă aia, că unioniștii vor să-i alunge pe ruși, unioniștii vor să interzică limba rusă, unioniștii sunt provocatori, vor vărsare de sânge. Ceea ce a făcut George Simion când a venit la Chișinău a confirmat, de altfel, argumentele propagandei rusești și faptul că AUR a luat la alegeri 4% ne arată de fapt că lumea nu i-a sprijinit și că ei, într-un fel sau altul, au discreditat mișcarea unionistă. Iar unioniștii adevărați au încercat să se alipească la altă mișcare, să se distanțeze de George Simion și de unioniștii extremiști. Fiindcă unionismul nu este un act. Unionismul este un proces îndelungat, explica Anatol Șalaru.
Lumea in R. Moldova este conservatoare și nu face schimbări cu ușurință
Astăzi, în condițiile actuale, numai un război în Republica Moldova ar putea duce la explozia unionismului. Dar deocamdată lumea este conservatoare și nu face schimbări cu ușurință. De aceea, la ultimele alegeri, în 2020, unioniștii au votat pentru Maia Sandu, n-au votat pentru Vlad Bilețchi, n-au votat pentru partidele unioniste. E suficient ca cineva să discrediteze toată mișcare unionistă, mai spune Anatol Șalaru.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News