VIDEO ILD – Anatol Șalaru: George Simion s-a întâlnit în 2011, la Cernăuți, cu un șef din FSB, serviciu secret rusesc

George Simion
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru publicația În Linie Dreaptă (inliniedreapta.net), Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din R.Moldova, susține că George Simion, liderul AUR, a avut o întâlnire, în urma cu 12 ani, cu un șef al serviciului secret rusesc FSB.

După expulzarea lui Simion din Republica Moldova în 2015, Anatol Șalaru, atunci deputat la Chișinău, afirmă că l-a contactat pe șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova) ca să îi ceară explicații. Șeful SIS a declarat că a primit această informație de la serviciile secrete ucrainene, care îl monitorizează de mulți ani și că, la Chișinău, „Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, om al serviciilor rusești” și ideolog al Partidului Comuniștilor din R. Moldova.

„George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului”, a declarat Anatol Șalaru, pentru În linie dreaptă.

Fostul ministru a afirmat că s-a mirat că actualul lider al AUR, perceput ca un unionist, a primit atunci interdicție de a intra în Moldova.

„Eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova) pe care l-am întrebat de ce și-a permis îl expulzeze. SIS este serviciul care monitorizează cetățenii străini care vin în Republica Moldova (echivalentul SRI). El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România și a fost informat din timp de serviciile echivalente din România despre expulzarea lui George Simion.

Și mi-a spus: George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus directorul SIS.

Mi-a mai spus că, chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. Și probabil că s-a mai întâlnit. Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci, în timpul acela, directorul SIS-ului, o persoană foarte bine informată”, a afirmat Anatol Șelaru.

Anatol Șalaru, ministrul Apărării din R. Moldova între 2015 și 2016: George Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu rezidentul FSB

ILD: L-ați cunoscut pe George Simion ?

Anatol Șalaru: Da, l-am cunoscut pe George Simion. Prima dată a venit la Parlament, fiind deputat în 2014 – 2015. A venit cu o delegație de parlamentari din România. Era și un deputat, fost general al Armatei Române, bulgar, de naționalitate bulgară. A venit și el. Ne-a dat tricouri cu Acțiunea 2012 -Basarabia e România. Atunci l-am cunoscut.

ILD: Ce impresie v-a făcut?

Anatol Șalaru: George Simion nu a vorbit mult. Auzisem de el, a venit cu această delegație, în cadrul căreia s-au discutat mai multe probleme. Noi eram de la Partidul Liberal și a venit și el…

ILD: Cum era perceput?

Anatol Șalaru: Era perceput ca un unionist din România, care vrea unirea cu Moldova, așa îl percepeam și eu. Era un unionist și asta pentru mine însemna foarte mult, fiindcă eu am fost unionist întotdeauna. Șocul cel mare a venit atunci când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce. Cum poate să fie expulzat cineva care este unionist, prietenul Republicii Moldova? Era în 2015, cred că la începutul anului 2015, în primăvară, dacă-mi amintesc bine, așa a fost. Eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la Serviciul de Informații și Securitate, pe care l-am întrebat de ce și-a permis să-l expulzeze.

ILD: A fost expulzat după un raport al Serviciului de Informații și Securitate (SIS)…

Anatol Șalaru: Da, acesta este serviciul care monitorizează cetățenii străini care vin în Republica Moldova. El mi-a spus că Simion a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România și a fost informat, le-a informat din timp despre expulzarea lui George Simion și mi-a spus că acesta este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au trimis datele lui în Republica Moldova și probabil și în România, și că în 2011, nu mai știu luna, s-a întâlnit la Cernăuți cu rezidentul FSB-ului. Și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus directorul SIS. Atunci eu nu i-am cerut dovezi, iar el mi-a zis: chiar la noi, în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. Probabil, când a văzut că Voronin pierde puterea, el a plecat de acolo. De fapt, după ce a pierdut puterea Voronin. N-a plecat când era Voronin la putere. Dar eu nu am văzut niciun document, mă bazez doar pe ce mi-a spus șeful SIS de atunci, o persoană foarte bine informată. Pentru mine a fost un șoc. Nu l-am crezut, nu am acceptat, n-am acceptat, n-am vrut să mă împac cu ideea că George Simion, în care credea atâta lume, ar fi cumva un provocator al serviciilor rusești. Dar când am văzut ulterior toate acțiunile lui, încercările lui de a destabiliza situația și de a compromite unioniștii… A fost anulată interdicția privind intrarea în țară, pentru că noi ne-am bătut pentru el. Am cerut să se anuleze interdicția, fiindcă n-am crezut nicio clipă că este adevărat ceea ce ni s-a spus atunci. Eu însumi am cerut anularea interdicției, am avut o poziție publică, am dat declarații publice în care am cerut să fie anulată, crezând că George Simion era un mare patriot, un mare unionist și intențiile lui erau sincere. Dar acum, când vedem luările de poziție ale AUR față de războiul din Ucraina, îmi dau seama că nu este chiar așa cum se pretindea a fi. Mai târziu am avut mai multe întâlniri cu George Simion și mi-am dat seama cine este de fapt. Am înțeles ce este partidul lui, AUR, și ce a vrut să facă în Republica Moldova.

ILD: El și Claudiu Târziu se legitimează acum, ei spun: noi n-am apărut din spuma mării, avem o istorie în spate, avem un trecut, de ani de zile, de 15 ani am muncit pentru unionism, pentru România.

Anatol Șalaru: Ceea ce făcea el era în interesul FSB-ului, fiindcă el a discreditat mișcarea unionistă. El s-a identificat cu unionismul mulți ani la rând în Republica Moldova. Și o discreditează și acum. Noi am încercat să le explicăm oamenilor, să le arătăm că noi, unioniștii, suntem oameni care vrem ca Republica Moldova să se dezvolte, să se apropie de Uniunea Europeană, să se apropie de România, că unioniștii sunt oameni constructivi. Unii unioniștii doresc binele Republicii Moldova. Propaganda rusă ne-a calificat întotdeauna drept extremiști. Că unioniștii vor să distrugă aia, că unioniștii vor să-i alunge pe ruși, unioniștii vor să interzică limba rusă, unioniștii sunt provocatori, vor vărsare de sânge. Ceea ce a făcut George Simion când a venit la Chișinău a confirmat, de altfel, argumentele propagandei rusești și faptul că AUR a luat la alegeri 4% ne arată de fapt că lumea nu i-a sprijinit și că ei, într-un fel sau altul, au discreditat mișcarea unionistă. Iar unioniștii adevărați au încercat să se alipească la altă mișcare, să se distanțeze de George Simion și de unioniștii extremiști. Fiindcă unionismul nu este un act. Unionismul este un proces îndelungat. Astăzi, în condițiile actuale, numai un război în Republica Moldova ar putea duce la explozia unionismului. Dar deocamdată lumea este conservatoare și nu face schimbări cu ușurință. De aceea, la ultimele alegeri, în 2020, unioniștii au votat pentru Maia Sandu, n-au votat pentru Vlad Bilețchi, n-au votat pentru partidele unioniste. E suficient ca cineva să discrediteze toată mișcare unionistă.

ILD: Spuneți că George Simion este acum discreditat. E perceput ca discreditat în Republica Moldova, de oamenii obișnuiți, nu de elită?

Anatol Șalaru: În Republica Moldova nu se mai vorbește despre George Simion. Era cunoscut în lumea bună. Asta explică și scorul dezastruos la alegeri, faptul că și asupra lui Vlad Bilețchi au planat foarte multe învinuiri și suspiciuni de colaborare, ba cu Plahotniuc, ba cu Cavcaliuc sau cu alții și faptul că George Simion a procedat așa cum a procedat… De exemplu, când a fost expulzat, nu s-a prezentat la judecătoria unde urma să fie judecat cazul, el i-a sfidat, a fost reținut și dus până la vama română. Mai departe a ajuns pe la Huși sau pe la Crasna și a postat o poză cu el plin de sânge, explicând că poliția moldovenească l-a bătut și l-a umplut de sânge și nu înțeleg de ce a așteptat să meargă 50 de km ca să se șteargă de sânge. Poliția de Frontieră din România a dat un comunicat prin care a explicat că, atunci când a trecut vama în România, George Simion nu era lovit, nu era bătut, nu avea urme de lovituri, vânătăi sau sânge pe față.

ILD: Care e explicația?

Anatol Șalaru: Lumea zice că și-a dat cu piatra în cap și a postat asta ca să se victimizeze, fiindcă ăsta a fost scopul lui. Întotdeauna a avut nevoie de victimizare pentru a-și atrage susținători.

ILD: Dumneavoastră ce credeți? E un om ambițios, e lipsit de scrupule?

Anatol Șalaru: Eu cred că, spre deosebire de mulți politicieni din România, George Simion știe ce vrea, are o capacitate de muncă extraordinară, este foarte ambițios și nu are scrupule. Deci, pentru el scopul scuză mijloacele și nu are niciun fel de rețineri de a-și trăda prietenii, partenerii, pe cei din anturajul lui. Multă lume a plecat din jurul lui atunci când și-a dat seama cine este. George Simion a știut să folosească PSD-ul atunci când i-au adunat semnături pentru alegerile europarlamentare, atunci când a avut nevoie de sprijinul lor în diferite județe. A știut să-i folosească pe unii de la Chișinău, ca politician, este foarte talentat. I-a folosit pe toți și nu are regrete. Uite, Șoșoacă este exemplul clasic de nevoia de a fi aplicată legislația penală. Toată activitatea ei astăzi este îndreptată împotriva României, anti-NATO. România face parte dintr-un sistem internațional de securitate, face parte din Uniunea Europeană, iar ea are o activitate anti-NATO, anti-UE, anti-românească. Doar NATO poate garanta României securitatea și dezvoltarea… iar ea este pro-rusă, deci pro-război.

ILD: Și atunci, de ce a adus-o Simion în Parlament?

Anatol Șalaru: S-ar părea că explicația este mult mai simplă decât ar crede unii.

ILD: Este vorba despre oportunism?

Anatol Șalaru: George Simion nu avea prea mulți oameni, foarte multă lume nu a crezut că el va intra în Parlament și mulți nu au acceptat să candideze pe listele lui. Și atunci a fost nevoit să își umple lista cu cei care au acceptat. Păi sunt acolo vreo șapte-opt basarabeni, dintre care vreo trei-patru au dosare penale și nu știe nimeni ce au făcut ei pentru Basarabia. N-au făcut nimic, nici ca politicieni, ca nimic. El a luat oameni care l-au finanțat și oameni care au acceptat să vină pe liste.

ILD: Are o relație de colaborare sau una de subordonare față de FSB?

Anatol Șalaru: Păi, cu FSB-ul nu te duci să bei cafea, că ei nu se afișează așa… Serviciile speciale știu cine sunt rezidenți într-o anumită zonă, ăla era rezident la Cernăuți. De ce s-a dus George Simion, ce să negocieze cu rezidentul altui stat? Subordonare, sigur, el le face politica lor… El promovează politica pro-rusească în România și în cazul de față de George Simion nu poți să spui: astea-s convingerile lui, că el nu-i cu Ucraina, el ține cu Rusia de grija românilor de acolo, nu, nici vorbă… El, de mulți ani, dacă e din 2011, înseamnă că de 12 ani colaborează cu ei… Ăștia, dacă te-au agățat acolo, te țin…

Despre românii din Ucraina

ILD: Impresia mea este așa: Dacă noi suntem interesați de bunăstarea românilor din Ucraina, ar trebui să susținem Ucraina cu toată puterea, inclusiv militar, ca ei să-i învingă pe ruși și după aia să apropiem Ucraina de noi, să intre în Uniunea Europeană și atunci e încorsetată în tot felul de reguli și prin care noi putem să avem, prin Uniunea Europeană, influență în Ucraina. Noi putem să cerem ucrainenilor să facă anumite lucruri. Dar dacă ei sunt cuceriți de ruși, nu mai avem nimica de zis și românii de-aicea se duc… prin Siberia.

Anatol Șalaru: Părerea mea nu se bazează pe o analiză științifică, dar pe observațiile mele: este foarte greu să schimbi părerea unui om care are deja o părere formată timp de 10-15, 20 de ani, a unui om care este victima manipulării și victimă a propagandei. Acești oameni care astăzi nu acceptă alte idei, ei nu acceptă să analizeze. Ei urăsc pur și simplu Ucraina și nu vor să-și schimbe părerea. Indiferent de ce le spunem lor, ei cred chestia asta.

ILD: Care e situația la Chișinău?

Anatol Șalaru: Cel mai tragic este că ucrainienii care locuiesc în Republica Moldova, sunt a doua minoritate, o bună parte din ei sprijină Rusia, fiindcă și ei sunt victime acestei propagande. Ei au venit în Moldova de atunci, în Basarabia, după 1812, după ce Imperiul Țarist a ocupat Basarabia. Ei au fost aduși de țar, de Rusia, a fost aduși la noi. Ei nu se identifică cu Ucraina, se identifică cu o parte a imperiului. Eu discutam cu ei, sunt antiromâni. M-am certat cu mulți din ei, am chiar și prieteni ucraineni care și-au mai schimbat părerea, dar ei continuă să-l sprijine pe Putin… și zic „Dar, de ce americanii? De ce NATO?” Sunt sunt victime ale acestei propagande. Eu de exemplu, țin când țin minte când eram în armata sovetică, am făcut puțin după facultatea militară, eram locotenent și am făcut o lună armata la Tiraspol, în Armata a 14-a, și veneau propagandiști, politruci, ne citeau lecții. Cea mai mare ură pe care o răspândeau ei erau ura în față de România în rândul militarilor.

Tot ce spuneau despre România era foarte rău. La lecțiile de istorie pe care le făceam la Universitatea de Medicină, la fel. România era caracterizată ca o țară dușmană Uniunii Sovietice, trădătoare, întotdeauna a trădat și întotdeauna am fost împotriva Rusiei și a Uniunii Sovietice. Fascistă și de toate și de toate. Chestia asta s-a propagat foarte, foarte mulți ani, printre toți, nu doar printre ucraineni. Printre moldovenii de la noi, la fel. Uniunea Sovetică întotdeauna a privit cu neîncredere România, s-a temut din cauza Basarabei și de a încercat pe basarabenii noștri să-i facă diferiți de România. Ne-a schimonosit limba, au inoculat ideea asta cu limba moldovenească. Din 1924 Stalin a creat Republica Autonomă Sovetică Socialistă Moldovenească (RASS Moldovenească) cu capitala la Balta, care astăzi era populată de români, dar se afla Ucraina, până la Bug erau doar sate românești, și atuncea istoricii sovetici au declarat că moldovenii nu sunt români.

Moldovenii sunt un fel de amestec între vlahi și ucraineni și scopul RASS Moldovenească este de ase uni moldovenii între ei, Moldova, Basarabia, Basarabia cu republica autonomă, care era populat tot de moldoveni. Fiindcă Stalin ne-a inventat pe noi pe moldoveni ca să aibă un motiv să ocupe Basarabia și a zis că scopul este reunificarea moldovenilor, fiindcă România a ocupat Moldova, i-a ocupat pe moldoveni. Era o prostie chiar și pentru Stalin să declare că românii din Basarabia au fost ocupați de românii din România. Deși toți înainte declaraseră că suntem români, Karl Marx, Lenin, toți au spus că cei din Basarabia, în actele oficiale din Imperiul țarist, noi figuram ca români. Chiar și în recensămintele lor, nu apăreau nicăieri moldoveni – români, ruși, bulgari, turci, evrei, ucraineni, dar nu existau moldoveni.

Atunci s-a pus accentul pe „limba moldovenească” și noi suntem „moldoveni” pentru că suntem diferiți de România. În felul ăsta, în 1991, de exemplu, când s-a destrămat Uniunea Sovetică și Republica Sovetică Socialistă Moldovenească și-a proclamat independența, eu am fost împotrivă împotriva independenței de atunci, eu nici n-am votat. Eu nu apar pe lista votanților actului de de independență fiindcă Rusia a vrut crearea Republicii Moldova. Alternativă era unirea cu România. Hârtia de turnesol a fost atunci cânt cei care până atunci erau împotriva ieșirii din componența Uniunii Sovietice, toți au venit și au votat independența. Alternativa atunci era ca parlamentul să voteze unirea cu România.

Oamenii atunci ar fost de acord, toți erau speriați, era haos, Rusia era slabă, era Rezoluția Congresului (American) care declara că Republica Moldova are dreptul să se unească cu România și atunci se putea face unirea. Dar nu s-a întâmplat fiindcă că Moscova a început să își revină și a înțeles că are nevoie de o Republică Moldova slabă în care să-și consolideze o bază militară, un platsdarm (cap de pod) cum este Transnistria. În ’94 ne-au impus autonomia găgăuză, tot t impusă de ei, și neutralitatea.

Trasnistria este un platsdarm pentru ei este, un un fel de Königsberg. Pentru Transnistria ei au vrut drept de veto pe problema relațiilor internaționale. Adică, Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană? Transnistria aplică dreptul de veto și nu se mai întâmplă. Vor dreptul ăsta și găgăuzii, Autonomia Găgăuză. Acuma rușii au zis că federalizarea Republicii Moldova nu va mai fi cum a spus-o atunci, va fi una soft, chestii din astea, altfel, nu ca în 2004, Planul Kozak. Ăla nu mai este actual, venim cu alt plan, care să fie acceptat de toți, și de Uniunea Europeană. Germania a acceptat acest plan de federalizare, cu statut special pentru Transnistria, care prevede drept de veto în ceea ce ține de viitorul Republicii Moldova.

ILD: Când a fost planul ăsta?

Anatol Șalaru: Și acum este. În înțelegerea între Putin și cu Merkel referitor la Republica Moldova, nu țin minte exact unde s-a întâmplat întâlnirea, Germania e unica țară care a sprijinit federalizarea, acordarea unui statut special pentru Republica Moldova. În declarațiile lor, care s-au făcut până acuma, de Ministerul de Externe al Rusiei, cei din Transnistria, axul este drept de veto pe pentru Transnistria, în problemele externe ale R. Moldova. Asta ce înseamnă? Republica Moldova rămâne axată în jurul Moscovei, întotdeauna.

Ura rușilor față de Occident nu scade, chiar dacă umblă doar în haine cusute în Occident, folosesc mașini din Occident și au toate beneficiile Occidentului. Dar politica lor externă, că va fi Navalnîi sau altul, nu se va schimba. Orice rus venit la guvernare încet, încet se transformă într-un Putin sau într-un Stalin. Rusia, de când cunosc eu istoria rusă, așa cum am învățat-o de la școală, nu și-a schimbat niciodată politica externă. Indiferent de cine a fost la guvernare în Rusia, că au fost democrați, că au fost bolșevici, că au fost burghezii, că au fost comuniștii, Stalin, Putin, politica lor expansionistă a rămas, a fost aceeași.

De la Ivan cel Groaznic până în prezent, Rusia s-a extins în fiecare zi cu 88km², și numai rușii pot să creadă ideea idioată că au dus doar războaie de apărare și s-au extins atât de mult. Au devenit cea mai mare țară din lume numai datorită războaielor de apărare. Rușii analizează varianta când vor pierde războiul, și îl vor pierde. Dar politica lor externă nu se va schimba, fiindcă nici NATO, nici Ucraina nu vor intra în Rusia. Acuma grija principală a regimului Putin este cum să supraviețuiască după ce vor pierde războiul.

Păi 90% din oameni (ruși) astăzi îl sprijină pe Putin și vor războiul ăsta. În 90-91, când au ieșit la proteste în Moscova sute de mii de oameni, atunci când s-a întâmplat la Riga, când au omorât oameni pașnici, că au fost în Vilnius, când au fost în Tbilisi, moscoviții au ieșit sute de mii de oameni și au protestat împotriva regimului. Când au ieșit la puciul din 91. Dar pe urmă aceiași oamenii au votat kaghebiști înapoi la putere. I-au votat deși știau cine-s ei, știau ce au făcut, cunoșteau crimele lor. Asta e în sângele lor, imperialismul ăsta, indiferent că e politically correct sau nu, dar asta este, asta e esența lor. El moare de foame. Văd interviuri cu ăștia care trăiesc din ajutoare sociale în Rusia și el cu Putin fiindcă ne-a ridicat din genunchi. – Domnule, dar tu cât câștigi? Eh, lăsați-mă, nu câștig nimic, dar eu-s cu Putin. Ei primesc o satisfacție sadică de la faptul că rușii omoară pe ucraineni. E cu stomacul gol, dar mândru.

ILDMie mi se pare că singurul mod în care Rusia poate fi oprită este cu forța, altfel nu se oprește.

Anatol Șalaru: Ei nu cunosc altă metodă.

ILDNu există să-i convingi, nu poți să-i convingi să fie ceea ce nu sunt.

Anatol Șalaru: Nu poți, fiindcă Rusia în toată perioada ei, de când există, nu a avut nicio perioadă de democrație, măcar de 50-60-100 de ani, care să lase o amprentă în genomul lor. Ei n-au puncte de referință. Ei se comparau cu anul 1913, care a fost cel mai bun an din economia Imperiului Țarist. Abia prin anii 70-80 ei au ajuns la PIB-ul din 1913. N-aveau alți termeni de referință. Pe timpul Țarului, oricine a ieșit în stradă, începând cu decembriști, au fost spânzurați, executați, trimiși în Siberia. Orice cerere pașnică față de Țar se termina cu vărsare de sânge, Răscoala din 1905. Țarul, întotdeauna pentru a-și îmbunătăți imaginea în interiorul țării a mai provocat un război, cum a fost războiul ruso-japonez, cum au fost cu Polonia, cu alte țări. Ei întotdeauna au căutat un război, până la Crimeea, și acum la fel. Putin a încercat iar să-și extindă teritoriile, pentru că Rusia nu poate exista ca imperiu fără Ucraina, fiindcă i se taie rădăcina.

De unde s-a luat imperiu rus? Arătați-mi o regiune în Rusia, de 1.000km² de exemplu, unde locuiesc ruși curați. Unde au apărut rușii puri, curați? În Rusia Kieveană, restul, care sunt în Rusia, ei sunt amestecătură de tot felul de tătari, mongoli veniți de după Urali, din Mongolia, veniți din țările scandinave, sunt un conglomerat întreg. Nimic, tradiție religioasă nu. Rusia s-a creștinat la Kiev, nu s-a creștinat la Moscova. Și multe, multe altele. Industria principală a Uniunii Sovietice era în Ucraina. În Ucraina, în timpul Uniunii Sovietice, PIB-ul pe cap de locuitor era echivalent cu al Franței. Industria cosmică, industria aviatică, industria grea, tancurile, tractoarele, tot ce ține de rachetele militare, toată încărcătura nucleară pentru armată. Toate se făceau în Ucraina și mentenanța focoaselor lor nucleare, până nu demult, doar în Ucraina se făcea.

În Harkov erau zeci de universități, instituții superioare de învățământ, construcția de nave militare la Nicolaev și în zonă. Portavionul lor, tot acolo a fost făcut, toate erau produse în Ucraina, în Rusia unde să le produci? Cultural, economic și religios, toate vin din Ucraina. Rusia era ca o periferie a Ucrainei. Ei s-au extins, s-au dus în Siberia, au ajuns până în Alaska, dar și ce le-a dat lor chestia asta? Doar resurse naturale. Dar e bogată țara care are capacitatea de a le valorifica, nu țara care doar le extrage.

ILD: Ucraina a cedat focoasele nucleare în 94. Cine are grijă de ele dacă cei mai buni specialiști erau din Ucraina?

Anatol Șalaru: Bazele de mentenanță, de întreținere erau în Ucraina, mentenanța era făcută de centrele din Ucraina și de către specialiștii ucraineni. Începând cu 1991, Rusia n-a mai produs nici uraniu îmbogățit pentru focoasele nucleare, nici plutoniu. Ele au perioada lor de exploatare de 30 de ani. După 30 de ani trebuiesc înlocuite. Deci în ce stare sunt ele acuma nimeni nu știe bine. Au vreo 5000, nu știu câte au în Rusia, 5-6000, e suficient să ai 50 bune. Dar în ce stare sunt ele astăzi în Rusia, unii experți spun că nu mai sunt funcționale. Majoritate pot exploda pe țeava puștii, cum se spune, pot exploda la lansare. Iar întreținerea lor necesită costuri colosale.

Propaganda rusă trebuie interzisă

ILD: Chiar zilele astea în Polonia se discută soluții pentru a combate popaganda rusă de război, care este și la ei o problemă, deși la noi cred că este o problemă mai mare. Polonezii dezbat posibilitatea ca propaganda rusă să devină infracțiune, să fie pedepsită penal.

Anatol Șalaru: În primul rând, trebuie definit foarte clar ce înseamnă propaganda rusă și care pot fi aspectele penale. Propaganda de război, promovarea războiului, a armatei ruse, promovarea războiul împotriva Ucrainei, discreditarea Uniunii Europene, discreditarea NATO, discreditarea României, încurajarea și sprijinirea anumitor segmente din mass-media, anumitor ONG-uri. Astăzi Rusia este un stat supus sancțiunilor, un stat criminal, un stat care a declanșat un război în Europa, un război în secolul XXI. Tot ce ține, tot ce este legat de promovarea acestor idei trebuie să fie penal.

Nu se poate altfel, vedeți la ce a dus în Moldova. Astăzi în Moldova câteva partide vor să efectueze o lovitură de stat și nu ascund chestia asta. Tribunalul Poporului, Guvern popular, Gărzile Poporului, să îi aresteze pe toți care sunt împotriva neutralității, toți care sunt împotriva rușilor. Acuma la noi a fost votată legea care prevede pedeapsa penală pentru separatism, au fost interzise, suspendate șase canale de propagandă rusești. Toți acești oameni, în afară de faptul că s-au publicat listele cu numele lor, lumea-i știe și foarte bine, toți acești oameni sunt pasibili de pedeapsă penală deoarece ei sprijină niște acțiuni criminale. Da, ei pot să spună că noi n-am făcut nimic, dar tu ai instigat la ură aici în România, ai instigat în România la niște acțiuni îndreptate în sprijinirea acestor război și multe altele. Atunci când noi vorbim despre fascism, fascismul rusesc, nazismul rusesc, despre crimele făcute de Rusia, aici se termină drepturile omului, drepturile celui care crede că are dreptul la liberă exprimare, în momentul în care el promovează niște idei criminale și le sprijină. Rusia este stat nazist, stat criminal. Deși ONU, Consiliul de Securitate nu a aplicat sancțiuni fiindcă Rusia are drept de veto, dar Uniunea Europeană a aplicat multe sancțiuni și au fost multe declarații politice în ceea ce ține de Rusia și de crimele pe care le face Rusia astăzi în Ucraina. Au fost câteva parlamente din Europa care au recunoscut Rusia ca stat terorist.