Președintele AUR, George Simion, este anchetat pentru instigarea la falsificare a listelor cu semnături pentru alegerile din 9 iunie. Despre implicațiile acestei investigații cu câteva zile înainte de alegerile locale și europarlamentare a vorbit jurnalistul Stelian Negrea, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„Pentru simpatizanții AUR, pentru care legea este sfântă, ar trebui să aibă implicații consistente, nu? Astfel de acuzații sunt extrem de grave. Suntem, într-adevăr, poate la începutul dosarului sau undeva într-o fază incipientă. Dar cu astfel de acuzații nu te poți prezenta în fața alegătorilor, pentru că dacă tu falsifici semnături, ce mai poți falsifica? Discursuri, nu știu, listele cu cei pe care îi propui pentru aceste alegeri. În general, ideea de fals, da, este echivalată cu ideea de furt, nu? Deci dacă fur pentru listele de semnături, unde mai pot fura? Asta e ideea de bază. Acuma, că simpatizanții domniei sale vor crede sau nu discursul victimizant al lui, văd că, deja, și al domnului Târziu, care se miorlăie prin fața Parchetului, văd că au deja tricouri făcute, este fix treaba lor. E o anchetă, dacă sunt dovezi suficiente și concludente, dl George Simion, riscă închisoarea, adică nu e de joacă sau n-ar trebui să fie de joacă pentru nimeni. Pentru că procesul democratic nu trebuie să fie umbrit de acuzații de fals. De la faza lui incipientă legată de strângerea unor semnături și depunerea lor la Biroul Electoral Central, până la oricare fază a lui, de la discursul public până la, punerea unor oameni pe liste. În trecut au mai circulat acuzații destul de grave la adresa lui Simion și a partidului AUR, legate de de faptul că ar vinde funcții, că ar lua bani pentru a pune oameni pe listă. Adică vechile metehne ale politicii se regăsesc…”a afirmat jurnalistul.
Legat de aceste acuzații din trecut, acesta a amintit episodul de la Călărași, unde, de asemenea, au apărut informații privind acordarea de bani pentru a accede la diferite funcții.
„Mai țineți minte că veneau, sau le mai cereau bani la centrul partidului pentru a le livra la niște costuri numai de centru știute, niște materiale publicitare, mai erau semne de întrebare legate de banii care ajungeau în acea aplicație destinată celor care doreau să devină membri AUR? Sau cele legate de caravana medicală, cum că achizițiile au fost, ar fi fost făcute cu nerespectare legii. Adică multe acuzații de genul celor pe care le faci la adresa partidelor vechi erau prezente pe buzele celor nemulțumiți de relația pe care au avut-o cu George Simion. Mulți l-au acuzat și că îi ține pe foarte mulți sau majoritatea covârșitoare a liderilor din teritoriu, îi ține pe pe funcții, nenumite. Adică nu au făcut congres pentru a numi pe funcții, oameni care să facă listele, la nivel local și toate listele alea trebuia să treacă pe la aprobarea centrului, pe la aprobarea lui George Simion. Or, asemenea lucruri ridică foarte mari semne de întrebare. Și, oricât s-ar victimiza AUR, oricât s-ar da cu dosul de pământ, astfel de lucruri trebuie probate în fața procurorului. Pe de altă parte, nu e mai puțin adevărat faptul că poate să fie și niște răfuieli între jucătorii de pe aceeași nișă politică, cea a populiștilor, demagogilor extremiști de dreapta”, a mai explicat Stelian Negrea.
Acesta a adăugat faptul că desprinderea Dianei Șoșoacă de AUR a tăiat foarte mult in procentele pe care se baza formațiunea lui Simion.
„Pare că e o răfuială invers acum, adică cei din AUR încearcă să fure din sau să mai dea în jos din procentele doamnei Șoșoaca și atunci încearcă să creeze o confuzie în ce privește listele pentru europarlamentare între Silvestru Șoșoacă și Diana Șoșoacă. Doamna Șoșoaca dacă e cunoscută în piață, adică e marchetată politic drept doamna Șoșoacă, nu doamna Iovanovici – Șoșoacă, că doamna a mai purtat vreo două nume de familie înainte, Macovei și Georgescu, dacă nu mă înșel”, a completat jurnalistul.
În ce privește reacția lui George Simion la scurt timp după comunicatul oficial al Parchetului General, respectiv ”Statul paralel a ieșit la atac împotriva AUR”, jurnalistul este de părere că aceasta este o explicație foarte facilă pentru mulți.
„Da, Dragnea venea și spunea: statul paralel. George Simion vine și spune acum: statul paralel . E o încercare stângace și lipsită de onestitate față de alegători, de a plasa problema în afara partidului, de a externaliza problema. Problema nu sunt eu, pare să ne spună domnul George Simion, ci cei care-mi vor mie răul, neelucidând acuzația de fond. Acuzația de fond este că ar fi falsificat niște semnături, niște semnături pentru un candidat independent, trecând dincolo de faptul – ce căutau ei să strângă semnături sau pentru acel candidat independent? Aia este fix chestiunea pe care o rezolvă în fața electoratului. Dar asta e o acuzație destul de gravă. Noi ne-am obișnuit, că am uitat de autobuzele aduse de unii și de alții pentru a vota în stânga și în dreapta, și ne-am obișnuit ca acuzațiile astea din zona eminamente politică, ba de furat de semnături, ba de furat de voturi – să le trecem la și altele. Lasă, domnule, că toți fac așa, nu, nu ar trebui să facă nimeni chestia asta. Aduni semnături pe bune pentru a trimite un om în Parlament European. Pentru că pe baza acelor semnături, omul ăla dă, cum să vă spun, și pe baza acelor semnături, omul ăla ia câteva sute de mii de de euro, în timpul celor 4 ani de mandat de la Parlamentul European, iar ulterior ia o pensie babană. Adică, cum să vă spun? Semnăturile alea, într-un final, înseamnă și bani, nu numai o încălcare gravă a legii. Înseamnă bani, înseamnă și respecți față de alegători, înseamnă foarte, foarte multe lucruri. Or, dacă tu le falsifici, dacă te dedai la astfel de acte grosolane de furt, la ce să te mai aștepți? În rest, adică dacă la bază, la o chestie elementară, te duci la om și-i spui: domnule, îți place de domnul Silvestru, cum s-a porcăit sau cum a vorbit el, cum și-a spălat rufele în familie cu doamna Șosoacă? Da, domnule, îmi place, uite pun semnătura aici. Cetățenul poate să semneze pe 100 de liste, dar lasă-l pe el, e demersul lui, este actul lui de voință să semneze pe lista ta, nu știu. Pur și simplu tu vezi și furi niște date, după cum arată primele informații în piață, după care te duci și le depui cu două minute înainte să se închidă lista la Autoritatea Electorală tocmai pentru că să nu mai aibă timp să le verifice, că oricum e un proces extrem de greoi și laborios și, oricum, AEP-ul nu are nici know-how-ul, nici timpul necesar pentru a verifica”, a subliniat jurnalistul Stelian Negrea, contactat prin telefon.
Liderul AUR, George Simion, este vizat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce ar fi instigat membri ai formaţiunii să falsifice listele de susţinători necesare pentru depunerea candidaturii, ca independent, la alegerile europarlamentare de către Silvestru Şoşoacă, soţul senatorului Diana Şoşoacă. Silvestru Şoşoacă este audiat la Parchet, miercuri, în timp ce George Simion a scris, pe Facebook, că ”vor să scoată AUR din listele electorale”. Silvestru Şoşoacă, a fost plasat, miercuri, sub control judiciar de către procurorii Parchetului General, fiind acuzat de uz de fals şi fals în declaraţii.
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, că procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală face cercetări într-o cauză penală în care s-a reţinut că, în luna aprilie 2024, liderul unei formaţiuni parlamentare, deputat, ”i-a instigat, atât direct, cât şi prin interpuşi, pe mai mulţi membri ai unei formaţiunii politice şi pe o serie de angajaţi ai Parlamentului României care desfăşoară activităţi lucrative în cadrul formaţiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susţinători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024”.
„În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât şi prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgenţă a câtorva zeci de persoane la sediul central al formaţiunii politice în scopul completării listelor de susţinători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetăţeni, copiate din alte liste de susţinători completate anterior de membrii formaţiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane. În acelaşi scop, liderul formaţiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situaţiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizaţiei în scopul arătat”, afirmă procurorii.
Ca urmare, în cursul zilei de 9 aprilie, la sediul formaţiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând şi pe timpul nopţii, activităţile continuând şi pe tot parcursul zilei de 10 aprilie.
„Pentru a-şi conspira identitatea şi activităţile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spaţiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile. Totodată, în condiţiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanţii formaţiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susţinători”, adaugă anchetatorii.
Potrivit acestora, ca urmare a activităţilor, membrii formaţiunii politice au finalizat activitatea de pregătire şi îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-şi depună candidatura şi care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-şi candidatura. În 11 aprilie, reprezentanţii Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News