După audierea, la Bruxelles, a reprezentanților TikTok, legat de ascensiunea rapidă a lui Călin Georgescu, concluziile comisiei au fost că, în ultima săptămână de campanie, un singur candidat a fost promovat masiv, spune Gheorghe Falcă.
„Deși reprezentanții TikTok n-au putut să răspundă la foarte multe întrebări, ei au spus totuși că au constatat că în România a fost o ingerință pe zona platformelor economice, pe zona influencer-ilor, că această campanie nu a fost etichetată drept publicitate electorală și atunci s-a putut multiplica mult mai mult decât campaniile celorlalți candidați. De aceea ingerința este foarte mare”, a explicat europarlamentarul, care a participat la audierile respective.
Legat de favorizarea de către TikTok a lui Călin Georgescu, acesta spune că reprezentanții companiei au negat acest lucru, însă că au recunoscut că, în septembrie-decembrie, au înlăturat 60.000 de conturi false din România și 260.000 de spam-uri.
„Deci era clar că au constatat că cineva juca pe piața TikTok și au găsit această breșă de a nu eticheta candidatul și de a trece pe partea comercială și pe partea influencerilor. Și așa au pătruns și s-au multiplicat”, a explicat liberalul.
Legat de declarațiile lui călin Georgescu potrivit cărora nu a cheltuit niciun ban pentru promovare, acesta spune că are și nu are dreptate. Neetichetându-se drept candidat politic, mesajul său a fost contorizat ca fiind unul comercial.
„Vreau să știți, nimeni nu contestă votul din România. Aici nu discutăm de votul din România. Oamenii au ales în prima etapă doi conducători. Toată lumea este îngrijorată că se poate juca o campanie pe TikTok în care îi izolezi pe ceilalți candidați. Sunt candidați care nu respectă regulile, caută soluții pe partea comercială și a influencerilor și câștigă piața și ocupă piața. Și dacă într-o campanie în ultimele două săptămâni de zile ai un singur candidat care deja prin algoritmii pe care îi are TikTok, respectiv ce îți place, aia îți dă… Dacă vede că ți-a plăcut un pasaj din domnul Georgescu, îți dă în următoarele două zile, de zece ori aproape același conținut cu domnul Georgescu sau cu cei care îl sprijină pe domnul Georgescu, eliminându-i pe ceilalți contracandidați. Deci pericolul nu este că există platforma TikTok. Pericolul este că poți să joci și să afectezi democrația, pentru că urmează și în alte țări alegeri. Toată lumea este îngrijorată deja. Comisia Europeană a transmis ieri, la dezbaterea cu reprezentanții TikTok, că începe o analiză și un control pe această rețea socială”, a subliniat Gheorghe Falcă.
De altfel, a spus acesta, europarlamentarii au trimis către companie un set de întrebări mai aplicat privind modul acesta de ocolire a zonei politice tratând-o drept una comercială. În ce privește soluția interzicerii platformei în România, acesta spune că rămâne o temă pentru viitor, de exemplu cerința ca, în timpul campaniilor, acestea să se poată derula doar pe platformele tradiționale, în care candidații să răspundă la întrebări reale, nu să se protejeze transmițând doar anumite lucruri, fără să spună exact ce gîndesc, de fapt.
„Abia după ce a ajuns domnul Georgescu în turul doi, a aflat lumea că este prorus, că apa nu e H2O, că își pune semne de întrebare despre activitatea NATO și alte aprecieri negative față de valorile în care credem noi în România și în Europa. (…) Sperăm ca în turul doi să se vadă ambii candidați și la televizor, să-i vedem în carne și oase, să auzim programul lor pentru țară, pentru că președintele ne reprezintă și de aceea am spus că un președintele prorus va face ca România să nu mai beneficieze de fonduri europene, va face ca piețele din România, piața economică să cadă”, a explicat liberalul, amintind de ceea ce se întâmplă de două săptămâni la noi, respectiv căderea bursei și creșterea dobânzilor la credite.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News