VIDEO Guvernul a adoptat OUG pentru stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază

INQUAM PHOTOS/CORNEL PUTAN
Sursa foto: Inquam Photos /Cornel Putan

UPDATE 14:35

Guvernl a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă prin care sunt limitate adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul de a stopa creşterea excesivă a preţurilor pentru aceste categorii de produse. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a precizat că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu va fi făcută nicio intervenţie privind stabilirea preţurilor pe piaţă.

Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare poate fi accesată AICI.

„Vreau să fac o precizare importantă. La fermieri nu există o limită privind stabilirea preţurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra preţurilor de vânzare ale fermierilor, producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime. Prin actul normativ instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de 3 luni adaosurile comerciale practice în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi implicit cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

Ministrul Agriculturii a mai spus că este convins că această ordonanţă de urgenţă va stopa creştere preţurilor la raft şi a oferit asigurări că de la 1 augusti preţurile alimentelor de bază va fi mai mic.

„Aceste alimente sunt cele mai consumate în România. Sunt acele produse de care au nevoie românii, produse de bază. Sunt sigur ca aceste produse vor fi la rafturi. Sunt convins că această ordonanţă de urgenţă va stopa creşterea preţurilor şi va aduce un preţ mai mic la raft pentru români. Vă asigur că de la 1 august preţurile alimentelor de bază va fi mai mic”, a afirmat Barbu.

Conform comunicatului de presă al Ministerului Dezvoltării, ordonanţa de urgenţă prevede că, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

– maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte

– maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale

– maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

– Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:

– pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi
-lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime, 1l
– brânză telemea de vacă vrac
– iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
– făină albă de grâu „000” 1 kg
– mălai 1 kg
– ouă găină calibru M 10 buc.
– ulei de floarea soarelui 1 l
– carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
– carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc
– legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
– fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă
– cartofi proaspeţi albi vrac
– zahăr alb tos 1 kg

Pentru lista de alimente menţionată, unităţile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora şi de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.

Prevederile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi cei ai federaţiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.

Ordonanţa de Urgenţă va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

UPDATE ORA 10:30

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, în deschiderea şedinţei Executivului, că de astăzi, încep să livreze din obiectivele majore ale acestei guvernări, prin aprobarea ordonanţei de urgenţă ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. El a arătat că prin măsura de ieftinire a celor 14 alimente de bază Guvernul ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii. Premierul a mai anunţat că Executivul aprobă astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente, care fac investiţii în unităţile de procesare

De astăzi, începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări, aprobăm ordonanţa de urgenţă ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. Este prima ţintă importantă enunţată şi asumată de acest Guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa pe masa Guvernului”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a arătat că este prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel, ajutăm la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii”, a mai spus el, precizând că le mulţumeşte marilor retail-ieri, care au fost ”partener onest şi corect”.

”Am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creşteerii preţurilor a devenit un obiectiv comun”, a arătat premierul. Şeful Executivului a mai anunţat că este doar un prim pas.

”Nu putem spera să avem alimente mai bune, la preţuri decente, doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susţinem creşterea producţiei şi a procesării. De aceea împreună cu colegii mei aprobăm astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente, care fac investiţii în unităţile de procesare”, a spus Ciolacu.

Premierul a spus: ”De fapt, concretizăm viziunea noastră despre productivism şi patriotism economic. Lupta contra inflaţiei şi protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală a acestei guvernări”.

Mă bucur că şi Parlamentul ne ajută în privinţa energiei, cu o lege votată recent! A fost redus de la 1.300 lei la 900 lei pe megawat preţul maxim de decontare pentru energia electrică cumpărată de furnizori şi vândută clienţilor la preţ plafonat. Asta reduce mult presiunea pe buget şi ne permite să luăm decizii ce produc mai multă echitate socială”, a mai declarat Ciolacu.

Ştire iniţiala

Guvernul va lua în discuţie, în şedinţa de vineri, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

OUG privind combaterea creşterii preţurilor la unele produse alimentare, pe agenda şedinţei de Guvern
Potrivit documentului aflat pe masa Executivului, cota de adaos comercial practicată de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20%, faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry poate fi de maximum 20%, faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022.

De asemenea, proiectul stipulează că prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare, scrie agerpres.ro.

Pe agenda şedinţei de Guvern se află şi un proiect de ordonanţă de urgenţă referitor la instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Obiectivul acesteia, aşa cum reiese din textul actului normativ, este acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Miniştrii vor lua în discuţie, vineri, şi proiectul de OUG pentru stabilirea unor măsuri la nivelul structurii organizatorice aferente unităţilor sanitare, precum şi stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public şi pentru completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.

Prin acest act normativ se propune ca, începând cu 1 august, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţa medicală să beneficieze şi de o indemnizaţie lunară stabilită în cuantum brut după cum urmează: a) 500 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază; b) 1000 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază; c) 500 lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin două gărzi; d) 500 lei pentru asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiaţi, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor; 100 lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a) – c).

Alte proiecte de ordonanţă de urgenţă din agenda şedinţei de Guvern vizează modificarea şi completarea OUG 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, respectiv aprobarea Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM.

Executivul mai are, vineri, are pe ordinea de zi un proiect de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2022. Totodată, pe lista proiectelor aflate pe agenda şedinţei se află şi proiectul de lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2022.

De asemenea, printre actele normative incluse pe agenda şedinţei se află mai multe proiecte de hotărâre de guvern. Unul dintre acestea se referă la programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023, un altul care ca obiect completarea HG1133/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Navale Române, iar alte două privesc acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă către Republica Moldova.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: