VIDEO „Îi vom informa și pe colegii de la PNL”. România trimite doar un nume pentru comisarul european

Foto: INQUAM Photos George Calin

România va trimite Comisiei Europene doar o propunere pentru comisarul european, a anunțat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, în direct la Puterea Știrilor, chiar dacă preşedinta Ursula von der Leyen le-a cerut ţărilor membre ca până la 30 august să propună fiecare câte doi candidaţi – un bărbat şi o femeie.

Potrivit lui Victor Negrescu, cel care va face propunerea, și implicit va alege un reprezentant al României în Colegiul comisarilor europeni, va fi premierul Marcel Ciolacu. „Sunt convins că premierul României va informa și colegii din coaliția de guvernare cu privire la decizia pe care o va lua, cum cred că va informa și Parlamentul, conform reglementărilor în vigoare”, spune Victor Negrescu.

Social-democratul amintește, în acest context, că în momentul în care s-a decis arhitectura guvernamentală, în sensul acestei rotații, s-a discutat despre faptul că premierul PSD va fi în postura de a desemna viitorul comisar „și nu cred că surprinde pe nimeni că actualul prim-ministru va face această desemnare, dar eu sunt convins că îi va informa pe partenerii noștri și acest lucru dovedește respect”.

„Remarcăm că toate statele au trimis o singură propunere pentru poziția de comisar european și cred că același lucru se va întâmpla și în cazul României. Vom trimite un candidat, cred eu, agreat în prealabil cu președinta Comisiei Europene, în așa fel încât persoana desemnată să treacă și de avizul domniei sale, cât și de votul din Parlamentul European, care nu este un vot simplu(…). Eu sunt convins că premierul României va informa și colegii din coaliția de guvernare cu privire la decizia pe care o va lua, cum cred că va informa și Parlamentul, conform reglementărilor în vigoare.

Persoana care urmează să fie desemnată după validarea din partea Ursulei von der Leyen, urmează să fie audiată în Comisiile de Afaceri Europene, o să fie o discuție. Comisiile de Afaceri Europene nu pot emite un aviz, sunt doar consultate și cred că toți acești pași procedurali vor fi respectați. Am văzut din partea premierului României disponibilitate la dialog, sunt convins că au fost discuții despre potențialele persoane desemnate. Și atunci când s-a decis arhitectura guvernamentală, în sensul acestei rotații, s-a discutat despre faptul că premierul PSD va fi în postura de a desemna viitorul comisar și nu cred că surprinde pe nimeni că actualul prim-ministru va face această desemnare, dar eu sunt convins că îi va informa pe partenerii noștri și acest lucru dovedește respect. Este, totuși, premierul României, nu este doar un premier al coaliției. În cazul de față, sunt convins că această comunicare va fi făcută și îi respectăm pe partenerii noștri de guvernare”, a declarat Victor Negrescu, la Puterea Știrilor.

Ce posturi de comisar UE ar ajuta România

„Premierul României a spus foarte clar că își dorește pentru țara noastră un portofoliu cu relevanță pe zona economică și următoarea arhitectură a Comisiei Europene va avea mai multe portofolii care vizează zona de economie. Din ceea ce a comunicat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se gândește să existe un comisar pentru competitivitate, acest comisar pentru economie, un comisar pentru zona de industrie, un comisar pentru zona de IMM-uri. În contextul acesta, evident se poate identifica un portofoliu cu relevanță economică sau portofoliu pentru buget.

Cum de asemenea, poate, din portofoliile tradiționale se pot acorda competențe pe zona aceasta de economie. Pentru că viziunea premierului României eu cred că este ceea corectă. În momentul de față, la nivelul Europei și la nivel global, dar mai ales la nivelul Europei, economia reprezintă elementul dominant, central. Iar Uniunea Europeană are ca punct forte tocmai componenta aceasta de piață internă. Dacă ești relevant în piața internă, profiți de apartenența la Uniunea Europeană. Dacă nu ești relevant, atunci este foarte complicat ca țară să te dezvolți și să utilizezi întregul potențial oferit de apartenența la UE. Și despre asta a vorbit Marcel Ciolacu și eu cred că este o abordare corectă. A exprimat, din ce înțeleg, aceste opinii deja președintei Comisii Europene. Nu a fost niciun fel de surprindere la Bruxelles. Chiar lumea înțelege că România este o țară care se dezvoltă economic, care în ultimii ani a fost pe primele locuri în termeni de creștere economică. Și eu mă aștept din partea tuturor celor care se exprimă la Bruxelles sau se exprimă cu privire la subiectele europene să vorbească mai bine de țara noastră(…) În momentul de față, România vizează un portofoliu care are influență pe zona economică și de acolo pornim discuțiile. Eu cred că vom obține un astfel de portofoliu care are relevanță pe această componentă”, a mai declarat Victor Negrescu, în direct la Puterea Știrilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că eurodeputatul Victor Negrescu este „una dintre opţiuni” privind propunerea pe care România o va avansa, după încheierea negocierilor asupra portofoliilor, pentru postul de comisar european care va reveni ţării noastre în viitoarea Comisie Europeană.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: