Potrivit ultimului Raport al Comisiei Europene, în România doar 22% dintre tinerii între 25 și 35 de ani urmează sau au urmat o formă de învățământ superior. Acest termen, învățământ superior sau terțiar, include nu doar cursurile unei universități, ci și studii post-liceale, diferite specializări. Astfel, în timp ce în 2022 media europeană era de 43%, la noi era de doar 22,5%, unul dintre motive fiind abandonul școlar.
„Îi pierdem din clasa întâi. Iar eu când am spus lucrul ăsta ca ministru, acum 10-11 ani, lumea s-a uitat ciudat la mine. Pierdem cam 1000 de copii la această vârstă. Este enorm, n-ai voie să pierzi niciun copil la clasă, la vârsta de șase, șapte ani. Și de ce-l pierzi? Pentru că pur și simplu părinții nu-l mai lasă să meargă la școală, vin din familii sărace, din diverse comunități izolate”, a explicat Remus Pricopie.
Mutarea familiei în alte localități sau țări, distanța față de școală sunt alte motive care duc la pierderea a 2500 de copii din fiecare serie.
„Când am ajuns eu la Ministerul Educației, aveam 18,7%, a treia cea mai mare cifră din Europa, după Marea Britanie și Spania, care raportau aceste cifre din cauza abandonului copiilor proveniți din familii de imigranți. Deci nu stăm deloc bine, 16% dintre cei care ajung la vârsta de 16 ani nu au învățământ obligatoriu realizat. Prin urmare, din start, tu nu poți să te duci cu el mai departe la liceu. Mai târziu, pierdem mulți între clasa a X-a și a XI-a. Asta înseamnă că tu îi ai pe stradă, pur și simplu, fără slujbă, la 17 ani, fără educație. La bacalaureat cred că anul acesta am avut 88.000, din vreo 195.000 născuți. Suntem sub 45%, deja nu mai ai ce să recrutezi la standard european pentru învățământul superior. Ar trebui să-i bagi pe toți în învățământul superior cu forța ca să te apropii de procentul de 43% media europeană, ceea ce evident că nu se poate”, a afirmat rectorul SNSPA, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Acesta a amintit faptul că învățământul terțiar, reprezentat de meserii, este în continuare slab dezvoltat, deși ultimii miniștri, sorin Câmpeanu, Ligia Deca, au făcut pași importanți în acest sens.
„Deci, dacă noi vrem să îmbunătățim ceva, trebuie să începem cu copiii imediat, de la vârsta de 3 ani. Au apărut studii serioase, realizate de Banca Mondială, UNICEF, Comisia Europeană care ne spun că trebuie să dezvoltăm creșele pentru ca familiile să aibă posibilitatea să-și plaseze copiii într-un mediu de învățare, learning environment. Ei folosesc acest termen în cazul copiilor de doi, trei ani, întrucât absorb informație extraordinar de mult la acea vârstă”, a subliniat Remus Pricopie.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News